Σε αδιέξοδο βρίσκεται σύσσωμο το εργατικό δυναμικό της χώρας, αφού φαίνεται ότι τα ζητήματά του για την κυβέρνηση δεν έχουν λύση, ακόμα και ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Για κάποιους συγκεκριμένους κλάδους (σούπερ-μάρκετ, μεταφορές κτλ.) η πανδημία έφερε μεγάλο φόρτο εργασίας σε συνθήκες αντίξοες και επικίνδυνες. Για άλλους έφερε την εργασία στο σπίτι, με μεγαλύτερη εντατικοποίησή της και με ανεπανόρθωτες απώλειες σε προσωπικό χρόνο και χώρο. Μια τρίτη κατηγορία εργαζομένων βρίσκεται σε αναστολή επ’ αόριστον και καλείται να ζήσει με τα ελάχιστα. Τέλος, το 25,5% των εργαζομένων δηλώνουν άνεργοι και, πλέον, μακροχρόνια άνεργοι, χωρίς προοπτική να βρουν σύντομα εργασία.

Οι ξεναγοί ανήκουν μάλλον στην τελευταία κατηγορία. Έχουν καταδικαστεί σε υποχρεωτική ανεργία, καθώς όλη η τουριστική δραστηριότητα έχει παραλύσει: τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί, τα ξενοδοχεία έχουν κατεβάσει ρολά, τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι εταιρίες λεωφορείων δεν λειτουργούν. Παρά την «αναγκαστική αργία» σε έναν τομέα τόσο καίριο για την οικονομία της χώρας, η κυβέρνηση δείχνει να «ξεχνάει» τους ξεναγούς και να μην τους συμπεριλαμβάνει στις κοινωνικές παροχές της: ενδεικτικά, οι 3.000 ξεναγοί της χώρας έλαβαν μέσα στο 2020 επιδόματα συνολικού ύψους μόλις 1.868 ευρώ (Μάρτιος-Απρίλιος, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος), όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι συνάδελφοί τους έλαβαν πολλαπλάσια ποσά (έως 19.000 ευρώ).

Και το αδιέξοδο δεν έχει τέλος: πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση εξήγγειλε αποζημίωση ειδικού σκοπού προς τους ξεναγούς για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο, ενώ γνωρίζει ότι η πλειονότητα των ξεναγών κανονικά δικαιούνται γι’ αυτό το διάστημα ένα τρίμηνο εποχικό επίδομα βασισμένο στα ένσημα του 2019 (την τελευταία χρονιά που δούλεψαν). Το δίλημμα που καλούνται να απαντήσουν άμεσα είναι αν θέλουν να πάρουν το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ για 3 μήνες και να συνεχίσουν να θεωρούνται άνεργοι, ή να παραιτηθούν αυτού του δικαιώματος και να αιτηθούν για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για 2 μήνες, η οποία θα συνοδεύεται και από 50 ένσημα εργασίας! Στην πρώτη περίπτωση παραμένουν άνεργοι, ενώ στη δεύτερη χρήζονται εργαζόμενοι, που εξασφαλίζουν την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας για το 2022 (τα 50 ένσημα είναι το ελάχιστο για τη συνέχιση της ασφάλισης τον επόμενο χρόνο).

Αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα καταδεικνύουν ένα και μόνο πράγμα: ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμία μέριμνα για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, ότι η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει πάνω στις πλάτες τους για να κερδίσει το επικοινωνιακό παιχνίδι της «υπεύθυνης διαχείρισης της πανδημίας».

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών στην Αθήνα μοιάζει να μιμείται το κυβερνητικό παιχνίδι της δημοσιότητας. Με αδρανοποιημένες όλες τις συλλογικές διαδικασίες ως «ένδειξη σεβασμού» στα υγειονομικά μέτρα, λαμβάνει αστείες «πρωτοβουλίες» που αφήνουν αμέτοχη τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων: με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού στις 21/02, το 9μελές ΔΣ αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί στο Σύνταγμα καλώντας τους δημοσιογράφους σε συνάντηση και προσφέροντάς τους μια «μικρή ξενάγηση της περιοχής και της ιστορίας της»!

Μπροστά σε μια εγκληματική κυβερνητική πολιτική εις βάρος των εργαζομένων, που τους αφήνει έκθετους στις συνέπειες της πανδημίας, της γραφειοκρατίας και της προπαγάνδας, οι ξεναγοί οφείλουν να απαντήσουν αποφασιστικά στην απαξίωση και τον εμπαιγμό του κλάδου τους: Μένει να το κάνουν για να ζήσουν και να εργαστούν με αξιοπρέπεια, μαζί με όλους τους εργαζόμενους που βαρυγκωμούν κάτω από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το