Προ των πυλών βρίσκεται η εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, με στόχο να εφαρμοστεί το μέτρο την 1η Μάρτη. Το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων ψηφίστηκε το Μάη του 2022, αλλά βρίσκεται στους σχεδιασμούς της ΝΔ και του Άδωνι Γεωργιάδη από το 2013, όπως ομολογεί και ο ίδιος. Ουσιαστικά μιλάμε για την επιβολή ταξικών φραγμών στο δημόσιο σύστημα υγείας και μάλιστα με πολύ απροκάλυπτο τρόπο, αφού πλέον οι έχοντες χρήματα θα πληρώνουν προκειμένου να βγουν από τις λίστες αναμονής και να χειρουργηθούν πιο γρήγορα. Σε συνέχεια των απογευματινών ιατρείων και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με μία σειρά εργασιών όπως η καθαριότητα και η σίτιση να παραχωρούνται σε ιδιώτες, τα απογευματινά χειρουργεία έρχονται να υπηρετήσουν την πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας.

Η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της υγείας βασίζεται σε δύο κατευθύνσεις: αφενός στην υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας και συνολικά του ΕΣΥ με στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας, αφετέρου στην ιδιωτικοποίηση του ίδιου του ΕΣΥ και στη λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου με κριτήρια επιχείρησης, με περιορισμένη κρατική χρηματοδότηση και με διοικήσεις που θα αναζητούν πόρους ακόμα και από τους ίδιους τους ασθενείς.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, το κλείσιμο νοσοκομείων, τα τεράστια κενά σε ιατρικό και συνολικά υγειονομικό προσωπικό, προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα τις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία και εξετάσεις, δεν αποτελούν ούτε αμέλεια ούτε ανικανότητα. Αντιθέτως, εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό που απαξιώνει τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, για να εμφανίσει στη συνέχεια την ιδιωτική πρωτοβουλία και την πληρωμή από την τσέπη του ασθενή ως λύση.

Αυτό ακριβώς συνέβη και με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Αφού δημιουργήθηκαν τεράστιες λίστες αναμονής, η κυβέρνηση, η οποία είναι υπεύθυνη για αυτή τη κατάσταση, αντί να πάρει μέτρα ώστε να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό και να επαναλειτουργήσει το 30% των χειρουργικών αιθουσών που σήμερα είναι κλειστές, ήρθε να παρουσιάσει ως «λύση» την επί πληρωμή παράκαμψη της λίστας.

Λίγο καιρό πριν άλλωστε παρουσιάστηκε το μέτρο της ενιαίας ψηφιακής λίστας χειρουργείων, με στόχο την εμπέδωση αυτής της τραγικής κατάστασης ως μία νέα κανονικότητα. Το υπουργείο Υγείας δεν θέλει να μειώσει τις αναμονές. Θέλει απλά να βάλει μία «τάξη» και να θεσπίσει κριτήρια για τους χρόνους αναμονής. Με βάση λοιπόν αυτά τα κριτήρια, φτιάχνονται κατηγορίες ασθενών ανάλογα με το κατά πόσο έχουν γρήγορη ή αργή εξέλιξη και ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και το βαθμό δυσλειτουργίας και θεσπίζονται χρόνοι αναμονής από δύο εβδομάδες ως και πάνω από ένα εξάμηνο.

Για παράδειγμα, σε περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής για το χειρουργείο είναι μέχρι 2 βδομάδες. Σε περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η αναμονή για το χειρουργείο φτάνει τους 3 μήνες!! (7 – 12 βδομάδες). Ενώ σε περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η αναμονή είναι 25 βδομάδες και πάνω!

Σήμερα υπάρχουν 90.000 χειρουργεία σε εκκρεμότητα. Αυτές οι αναμονές και η ψηφιοποίησή τους δεν συνιστούν απλά υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλλά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών.
Αυτή η κατηγοριοποίηση ασθενών θα εξαναγκάσει ένα μεγάλο αριθμό να καταφύγει μια ώρα αρχύτερα σε ιδιωτικές λύσεις ή να πληρώσει για ένα απογευματινό χειρουργείο. Να επωμιστεί δηλαδή ο ασθενής ένα πολύ μεγάλο κόστος.

Μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης με το χαρακτηριστικό θράσος και την προκλητικότητα που τον διακρίνει δεν ντράπηκε να ξεστομίσει ότι με τα απογευματινά χειρουργεία «αυτοί που έχουν λεφτά θα βγαίνουν από την λίστα αναμονής και θα πληρώνουν για να χειρουργηθούν γρήγορα και άρα η λίστα αναμονής θα μικραίνει και για τους υπόλοιπους», δηλαδή για τους φτωχούς.

Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να τροποποιήσουν πλήρως το μέχρι σήμερα δωρεάν σύστημα υγείας και να υποχρεώσουν τους ασθενείς να πληρώνουν κανονικά και επισήμως από την τσέπη τους για υπηρεσίες για τις οποίες ήδη καταβάλλουν εισφορές μέσω της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα κοστολογούνται με βάση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο αντίστοιχο των ιδιωτικών. Με βάση λοιπόν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες κοστολογήσεις: Αμυγδαλεκτομή: 2.478 ευρώ. Λοιμώξεις/φλεγμονές του αναπνευστικού χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές: 5.573 ευρώ. Διακαθετηριακή τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας χωρίς καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές: 10.000 ευρώ. Εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης με Bi-VAD: 90.000 ευρώ.

Από αυτά τα ποσά το 30% θα καταβάλλεται από την τσέπη του ασθενή και το 70% από τον ΕΟΠΠΥ. Άρα μιλάμε για χιλιάδες ευρώ, τα οποία ο ασθενής θα εξαναγκάζεται να βρει προκειμένου να μη θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, αναζητώντας μία λύση στα απογευματινά χειρουργεία ή στον ιδιωτικό τομέα.

Και ενώ η κατάσταση είναι ακριβώς αυτή, ο Άδωνις Γεωργιάδης συνέχισε με την γνωστή αλαζονεία του να παραθέτει τα «θετικά» αυτού του μέτρου δηλώνοντας ότι «θα νομιμοποιηθεί» το φακελάκι των γιατρών και από εκεί που οι ασθενείς τα έδιναν παράνομα τώρα θα υπάρχει νόμιμη διαδικασία αμοιβής. Άρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «και οι λίστες αναμονής θα μικρύνουν και η παρανομία θα χτυπηθεί» και βέβαια οι γιατροί θα έχουν πλέον την ευκαιρία να αυξήσουν τον -κατά κοινή ομολογία χαμηλό- μισθό τους, χτίζοντας πελατειακές σχέσεις με τους ασθενείς.

Έτσι οραματίζεται ο υπουργός Υγείας το νέο ΕΣΥ, με ασθενείς δύο ταχυτήτων, με υποστελεχωμένες και διαλυμένες δομές, γιατρούς με εξευτελιστικούς μισθούς οι οποίοι θα αναζητούν «πελατεία» για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία που θα λειτουργούν εις βάρος της δωρεάν περίθαλψης, αφού παραμένουν αναπάντητα ζητήματα όπως:
Πού θα χειρουργούνται τα έκτακτα περιστατικά εάν αυτά θα προκύπτουν τις απογευματινές ώρες, στην περίπτωση που οι χειρουργικές αίθουσες θα είναι κλειστές από τα προγραμματισμένα επί πληρωμή χειρουργεία;;

Πώς θα πραγματοποιείται ο προεγχειρητικός έλεγχος την ώρα που στα δημόσια νοσοκομεία ήδη ακυρώνονται χειρουργικές επεμβάσεις επειδή απαιτείται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις στους ασθενείς που αναμένεται να κάνουν την επέμβαση λόγω φόρτου εργασίας;;

Πού θα νοσηλεύονται αυτοί που θα πληρώνουν για να πάνε σε απογευματινό χειρουργείο;;

Πού ακριβώς θα πραγματοποιούνται τα απογευματινά χειρουργεία, αφού τα νοσοκομεία έχουν πληρότητα στις χειρουργικές κλίνες στο 100% και αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που υπάρχουν λίστες αναμονής;;

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου για τα παραπάνω ζητήματα είναι να φτιαχτούν νέες αναβαθμισμένες πτέρυγες όπου θα νοσηλεύονται αυτοί που πληρώνουν. Άρα το υπουργείο Υγείας θα δαπανήσει χρήματα από αυτά που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν προκειμένου να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να καταργηθούν οι λίστες, ώστε να φτιαχτούν νοσοκομειακές πτέρυγες με χρήματα του δημοσίου στις οποίες πτέρυγες θα μπορούν να εργάζονται και ιδιώτες γιατροί, ενώ οι ασθενείς θα πληρώνουν.

Τα σχέδια άλλωστε του υπουργού με βάση πάντα τις δικές του δηλώσεις είναι ότι «Πρέπει και να μπορούν οι γιατροί του ΕΣΥ και οι χειρουργοί να έχουν απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και να μπορούν αν το επιθυμούν, αφού έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο ΕΣΥ να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα και να μπορούν οι χειρουργοί του ιδιωτικού τομέα, εάν το επιθυμούν, να χειρουργούν μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν».

Κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας επιχειρούν να μετατρέψουν το αγαθό της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης σε ένα ακριβό εμπόρευμα για λίγους, από το οποίο τα μεγάλα κεφάλαια της ιδιωτικής υγείας θα κερδοφορούν εκμεταλλευόμενοι την αγωνία και τις ανάγκες του κόσμου. Περίθαλψη για τους έχοντες και πλήρως υποβαθμισμένα νοσοκομεία με αναμονές που μπορεί να στοιχίζουν ζωές για τους μη έχοντες.
Να μην το επιτρέψουμε. Οι συνέπειες μίας τέτοιας πολιτικής κοστίζει ήδη ζωές. Ζωές φτωχών ανθρώπων που η πρόσβασή τους στη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη διαρκώς περιορίζεται. Να σταθούμε δίπλα στον αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

πηγή; Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το