Την πρόθεση της κυβέρνησης να αφήσει άνεργους και άστεγους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, μέσα στον Φλεβάρη, έκαναν γνωστή στους εργαζόμενους οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των σωματείων της επιχείρησης με τους υπουργούς Σταϊκούρα, Σκρέκα και Χατζηδάκη τους ειπώθηκε, ξεδιάντροπα και κυνικά, ότι προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη φάση των δύο διαγωνισμών, από το ΤΑΙΠΕΔ και τον διαχειριστή, θα πρέπει να απολυθούν και οι 1.080 εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ. Σε αυτούς πρέπει να συμπεριληφθούν και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι καθώς και οι μικροεπαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην επιχείρηση και θα πληγούν απ’ το κλείσιμό της, επιφέροντας ένα τεράστιο οικονομικό μαρασμό στην ευρύτερη περιοχή.
Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται το κυβερνητικό έγκλημα που δρομολογήθηκε με την νομοθετική ρύθμιση του 2020, κάτω από την εποπτεία της ΕΕ και οδήγησε στην υπολειτουργία της επιχείρησης και τον μαρασμό της. Την ώρα που η τιμή του νικελίου έπαιρνε τον ανήφορο, καθιστώντας επικερδή τη λειτουργία της επιχείρησης, ενώ όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για νέα αύξηση της τιμής. Εγκληματικές είναι και οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και διορισμένων διοικήσεων, με το κόμμα της ΝΔ να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαγωνισμοί να πραγματοποιηθούν τέλη Φεβρουαρίου έως μέσα Μαρτίου. Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης, ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί που αφορούν στα μεταλλεία Εύβοιας, Φθιώτιδας και Καστοριάς και στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.
Για να παραδοθεί «καθαρό» το φιλέτο της ΛΑΡΚΟ από τους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζονται σαν «βαρίδια» για τον «επενδυτή», ο διαχειριστής θα προχωρήσει στην απόλυση όλων των εργαζομένων.
Σαν να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση ζήτησε την εκκένωση των οικισμών που ανήκουν στη βιομηχανία και όπου διαμένουν περίπου 300 οικογένειες, πετώντας τους κυριολεκτικά στον δρόμο. Και άνεργοι, λοιπόν και ξεσπιτωμένοι!
Επειδή ο νόμος προβλέπει την παράδοση του εργοστασίου σε λειτουργία, κάποιοι λίγοι εργαζόμενοι θα επαναπροσληφθούν από τον ειδικό διαχειριστή, με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Σε όσους δεν θα προσληφθούν, κυρίως όσοι είναι άνω των 55 ετών, τάζουν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, σε μια προσπάθεια να χρυσωθεί το «χάπι» της ανεργίας.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους:
«Η κυβέρνηση ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές εξέφρασε την πρόθεσή της να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στο Φλεβάρη.
Πρόκειται για ικανοποίηση του παγίου αιτήματος των επενδυτών να απαλλαχθούν από τα “βαρίδια” εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ενημέρωσε πως αίτημα των επενδυτών είναι να αποχωρήσουμε από τους οικισμούς που διαμένουμε και πως παλεύει να τους πείσει να μπορούν να κατοικήσουν όσοι και αν και εφόσον απορροφηθούν με τον επενδυτή. Άρα συνάδελφοι επιβεβαιωθήκαμε οι εργαζόμενοι όταν χαρακτηρίζαμε το σχέδιο της κυβέρνησης εγκληματικό που δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και οδηγεί σε μαρασμό όλη την περιοχή. Εξειδικεύοντας σε άξονες την τύχη των ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ εργαζομένων, έθεσε τα εξής:

  1. Όλοι θα απολυθούν ταυτόχρονα και θα λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού το νόμο 4093/2012.2. Οι εργαζόμενοι 55 χρόνων και πάνω θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν τα 62 και συνταξιοδοτηθούν, χωρίς να διευκρινίζει τον τόπο της εργασίας και το ύψος του μισθού. (Η εμπειρία δείχνει πως δεν ξεπερνάνε το βασικό τέτοια προγράμματα).3. Ένα μέρος εργαζομένων που θα καθορίσει ο διαχειριστής, το οποίο θα είναι αναγκαίο για να προχωρήσει η διαδικασία εν λειτουργία, θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις από τον διαχειριστή. Χωρίς να προσδιορίζει τους όρους της σύμβασης.
  2. Όταν αναλάβει ο επενδυτής θα προσλάβει όσους χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας, “γέφυρα”, δηλαδή προγράμματα ανεργίας. Για τη διαδικασία των διαγωνισμών τόνισαν πως μέχρι την επόμενη βδομάδα θα έχουν σταλεί τα σχέδια σύμβασης από την κυβέρνηση στους επενδυτές. Στόχος τους είναι να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα μέσα Μάρτη.
    Γι’ αυτό συνάδελφοι θέλουν μέσα στο Φλεβάρη να ξεμπερδέψουν με τους εργαζόμενους. Συνάδελφοι, η συνάντηση δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες. Το σχέδιο- κρεμάλα έχει για τους εργαζόμενους ανεργία, εξαθλίωση, ξεσπίτωμα.
    Μας κήρυξαν πόλεμο. Θα πάρουν απάντηση δυναμική και αγωνιστική.
    Όλοι στη ΓΣ να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις.
    Δε θα τους περάσει.
    Θα βγούμε νικητές!!!»
    Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου προγραμμάτισαν έκτακτη Γενική Συνέλευση στη Λάρυμνα, για να καθορίσουν τη στάση τους, την Παρασκευή 4 Φλεβάρη. Επίσης εξαγγέλθηκε γενική σύσκεψη εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών στις 13 Φεβρουαρίου, με στόχο την οργάνωση μεγάλης κινητοποίησης.
    Νέο πρόστιμο από το ευρωπαϊκό δικαστήριο
    Πριν από μερικές μέρες το ευρωπαϊκό δικαστήριο επιδίκασε νέο πρόστιμο στην Ελλάδα, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για να επιταχύνει τις διαδικασίες για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ.
    Αποφάσισε να επιδικάσει κατ’ αποκοπή ποσό 5,5 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή ύψους άνω των 4 εκατ. για κάθε εξάμηνο που δεν εφαρμόζει την απόφαση του 2017, για την ανάκτηση δήθεν κρατικών ενισχύσεων προς την επιχείρηση.
    Υπενθυμίζουμε ότι όλα αυτά τα πρόστιμα θα σβηστούν ως «διά μαγείας» μόλις αναλάβει ο νέος «επενδυτής», ο οποίος θα παραλάβει την επιχείρηση «καθαρή» από βάρη.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το