Το κοινοβούλιο του Περού απέπεμψε τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο, δεκαεπτά μόλις μήνες μετά την εκλογή του, ο οποίος και συνελήφθη. Ήταν το αποκορύφωμα της πολύμηνης οξυμένης ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη χώρα. Υπέρ της αποπομπής του τάχθηκαν 101 από τους 130 βουλευτές του κοινοβουλίου. Ήταν η τρίτη διαδικασία με στόχο την παύση του Καστίγιο, τον οποίο είχε βάλει στο στόχαστρο η δεξιά αντιπολίτευση.
Ο Καστίγιο σε μια προσπάθεια να προλάβει την εκπαραθύρωσή του επιχείρησε να διαλύσει το κοινοβούλιο. Ανακοίνωσε τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης» και τη σύγκληση ενός νέου Συντακτικού Κογκρέσου, το οποίο θα αναλάμβανε να δημιουργήσει ένα νέο Σύνταγμα εντός εννέα μηνών.
Ανήγγειλε ακόμη πως θα προχωρούσε σε εκ βάθρων «αναδιοργάνωση» του «δικαστικού συστήματος, της δικαστικής εξουσίας, της εισαγγελίας, του εθνικού συμβουλίου δικαιοσύνης, του συνταγματικού δικαστηρίου». Κάλεσε δε όσους κατέχουν παράνομα όπλα «να τα παραδώσουν στην εθνική αστυνομία εντός 72 ωρών» και ανακοίνωσε πως τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, σε όλη την επικράτεια.
Το σκεπτικό της απόφασης του Κογκρέσου στηρίζεται σε καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «ηθική ανικανότητα» του προέδρου, που διερευνά η γενική εισαγγελέας Πατρίσια Μπεναβίδες.
Πάντως είναι παράδοξο να τα ακούει αυτά κανείς από τους εκπροσώπους του κόμματος του Αλμπέρτο Φουχιμόρι που είναι καταδικασμένος σε κάθειρξη 25 ετών για φόνους, απαγωγές, υπεξαίρεση και διαφθορά. Μάλιστα ο γιος του, Κέντζι (πρώην βουλευτής), καταδικάστηκε πρόσφατα σε τεσσεράμισι χρόνια φυλακή για εξαγορά ψήφων στο Κογκρέσο. Η δε κόρη του και ηγέτιδα σήμερα του κόμματος, Κέικο, διερευνάται για ξέπλυμα χρήματος.
Νέα αρχηγός του κράτους ορκίστηκε η αντιπρόεδρος, Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία έκανε λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος» από τον Καστίγιο, που δεν είχε «καμία απήχηση, ούτε στους δημοκρατικούς θεσμούς, ούτε στον δρόμο».
Οι ΗΠΑ στήριξαν αμέσως τις ενέργειες του κοινοβουλίου. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, τόνισε πως: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε ενέργεια που αντίκειται (…) προς οποιοδήποτε Σύνταγμα, κάθε ενέργεια που υπονομεύει τη δημοκρατία».
Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος Βραζιλιάνος πρόεδρος, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, είπε πως το βρίσκει «λυπηρό όταν ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος έχει τέτοια τύχη», σημειώνοντας πως τελικά «όλα έγιναν εντός του συνταγματικού πλαισίου».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το