Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν την 11η του Απριλίου. Ξεχώρισε η πρωτιά του συνδικαλιστή δάσκαλου Πέντρο Καστίγιο με 19.09% των ψήφων, ενώ οι δημοσκοπήσεις δεν τον παρουσίαζαν ούτε μέσα στην πρώτη πεντάδα. Αντίπαλός του τον Ιούνιο θα είναι η Κέικο Φουτζιμόρι, κόρη του διαβόητου και μισητού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, αφού απέσπασε το 13.35% των ψήφων.

Η Κέικο Φουτζιμόρι ασπάζεται την πολιτική του φυλακισμένου πατέρα της, κράμα αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιού αυταρχισμού. Η ίδια αντιμετωπίζει κατηγορίες για χρηματισμό από βραζιλιάνικο εργολαβικό κολοσσό, τις οποίες ελπίζει να αναστείλει αν εκλεγεί πρόεδρος.
Ο Καστίγιο έγινε γνωστός για πρώτη φορά το 2017 όταν πρωτοστάτησε σε μια μαζική απεργία καθηγητών, η οποία ανάγκασε την τότε κυβέρνηση σε συμβιβασμό. Η αλλαγή του συντάγματος ήταν κομβικό σημείο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού με ένα σύστημα υγείας ξεχαρβαλωμένο και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της κληρονομιάς του Φουτζιμόρι, η ψήφος υπήρξε πολυδιασπασμένη ανάμεσα στους υποψηφίους. Αν και θεωρήθηκε επικίνδυνη η αναμονή στις ουρές για την ψήφο, οι Περουβιανοί δεν είχαν επιλογή αν ήθελαν να γλιτώσουν το χρηματικό πρόστιμο σε περίπτωση που δεν ψήφιζαν.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το