Ακόμα μια δολοφονία με καθαρά ρατσιστικά κίνητρα σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό στις ΗΠΑ, αλλά μόνο τις τελευταίες μέρες έλαβε ευρεία δημοσιότητα καθώς κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο καταγράφεται το έγκλημα. Στο μεταξύ κύμα οργής ξέσπασε στη χώρα αφού το θύμα ήταν ένας νεαρός μαύρος και θύτες ένας λευκός πρώην αστυνομικός και ο γιος του.

Ήταν  23 Φεβρουαρίου όταν ο 25χρονος Αμάντ Άρμπερι, που είχε βγει για τρέξιμο σε μια γειτονιά στο Μπράνσγουικ της πολιτείας Τζόρτζια, βρέθηκε αντιμέτωπος τον 64χρονο Γκρέγκορι ΜακΜάικλ και τον 34χρονο γιο του Τράβις. 

Οι δύο λευκοί άνδρες κυνήγησαν τον νεαρό μαύρο και τον πυροβόλησαν, ενώ  τόσο καιρό ισχυρίζονταν πως ήταν διαρρήκτης και ότι γι’ αυτό τον κυνήγησαν. 

Όμως το βίντεο ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να αποδώσει επιτέλους δικαιοσύνη για τη δολοφονία ενός αθώου ανθρώπου, μόνο και μόνο επειδή δεν τους άρεσε το χρώμα του δέρματός του.

Τελικά χθες βράδυ πατέρας και γιος συνελήφθησαν από το Γραφείο Έρευνας της Τζόρτζιας με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της βαριά σκοπούμενης επίθεσης.

Στο βίντεο ο Άρμπερι εικονίζεται καθώς τρέχει κατά μήκος ενός δρόμου στο Μπράνσγουικ. Ενώ αλλάζει κατεύθυνση για να αποφύγει ανοιχτό ημιφορτηγό, στην καρότσα του οποίου στέκει όρθιος ένας άνδρας, τον σταματάει ένας δεύτερος και τον αρπάζει. Ο Αμάντ προσπαθεί να τον απωθήσει. Ακούγεται ένας πυροβολισμός. Κατόπιν ένας δεύτερος.

Όπως κατέγραψε αστυνομική αναφορά, ο Γκρέγκορι ΜακΜάικλ θεωρούσε ότι ο Αμάντ Άρμπερι ήταν «κλέφτης», που «κορδωνόταν» μπροστά στο σπίτι του. Πρόσθεσε πως πήρε το πιστόλι του, ο γιος του μια επαναληπτική καραμπίνα κι άρχισαν να τον καταδιώκουν. Ισχυρίστηκε πως ο νεαρός Αφροαμερικανός «επιτέθηκε βίαια» στον γιο του, που τον πυροβόλησε δύο φορές.

Η απαγγελία κατηγοριών έρχεται δύο μήνες και παραπάνω από τον φόνο του Άρμπερι, που όλο αυτό το διάστημα είχε προκαλέσει αντιδράσεις κατά της αστυνομίας και της εισαγγελίας για το γεγονός ότι τόσο καιρό δεν ανέλαβαν δράση και δεν συνέλαβαν τους ΜακΜάικλ.

Έτσι τα νέα της σύλληψης και κράτησης των δύο δολοφόνων ήχησαν ευχάριστα στα αυτιά των ανθρώπων που ήταν κοντά στον Άρμπερι, δίχως βέβαια να συγχωρούν την τόση καθυστέρηση και τους έως τώρα χειρισμούς στην υπόθεση.

«Αυτό έπρεπε να έχει γίνει την ημέρα που συνέβη (σ.σ. ο φόνος)» λέει ο Ακέμ Μπέικερ, ένας από τους πιο στενούς φίλους του θύματος, που τονίζει ότι «χωρίς το βίντεο δεν υπάρχει περίπτωση να είχε συμβεί».

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την απονομή δικαιοσύνης» τονίζει σε ανακοίνωσή της η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος. «Είναι τρέλα της δικαιοσύνης που απολάμβαναν την ελευθερία τους για 74 μέρες αφότου στέρησαν τη ζωή ενός νεαρού μαύρου που απλώς έκανε τζόκινγκ», σημείωσε η ίδια.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το