Εάν οι βίαια εκτοπισμένοι σχημάτιζαν μια χώρα, θα ήταν η 14η πιο πυκνοκατοικημένη στον κόσμο

Μέχρι το τέλος του 2022, ο αριθμός των προσφύγων παγκοσμίως ήταν 35,3 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση άνω των οκτώ εκατομμυρίων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR ) .

Περισσότεροι από τους μισούς (52 τοις εκατό) του συνόλου των προσφύγων προέρχονταν από μόλις τρεις χώρες: τη Συρία (6,5 εκατομμύρια), την Ουκρανία (5,7 εκατομμύρια) και το Αφγανιστάν (5,7 εκατομμύρια).

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι πρόσφυγες είναι άτομα που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες καταγωγής τους για να ξεφύγουν από τη δίωξη ή μια σοβαρή απειλή για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα ή την ελευθερία τους.

Για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων παγκοσμίως, ο ΟΗΕ όρισε την 20η Ιουνίου κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Το 1951, ο ΟΗΕ θέσπισε τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1967, η σύμβαση επεκτάθηκε για να αντιμετωπίσει τον εκτοπισμό σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο αριθμός των προσφύγων έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία από 15 εκατομμύρια το 2011.

Όταν υπογράφηκε η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες, υπήρχαν 2,1 εκατομμύρια πρόσφυγες. Τα δεινά των Παλαιστινίων ήταν ο μεγαλύτερος σε εξέλιξη εκτοπισμός. Από το 1947 έως το 1949, τουλάχιστον 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τις σιωνιστικές δυνάμεις, μια εκδήλωση που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Nakba, που σημαίνει «καταστροφή».

Μέχρι το 1980, ο αριθμός των προσφύγων που κατέγραψε ο ΟΗΕ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 10 εκατομμύρια. Οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και την Αιθιοπία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 προκάλεσαν τον διπλασιασμό του αριθμού των προσφύγων στα 20 εκατομμύρια μέχρι το 1990.

Ο αριθμός των προσφύγων παρέμεινε αρκετά σταθερός τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, η εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001 και στο Ιράκ το 2003, μαζί με τους εμφύλιους πολέμους στο Νότιο Σουδάν και τη Συρία, είχαν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των προσφύγων να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021.

Το ένα τρίτο των Ουκρανών εκτοπίστηκαν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησε στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η Συρία πήρε τέσσερα χρόνια για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο εκτοπισμού.

Επιπλέον έξι εκατομμύρια εκτοπίζονται στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Πού εγκαθίστανται οι πρόσφυγες;

Η Τουρκία φιλοξενεί επί του παρόντος τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο με σχεδόν 3,6 εκατομμύρια άτομα να αναζητούν καταφύγιο εκεί. Το Ιράν φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων με 3,4 εκατομμύρια, ακολουθούμενο από την Ιορδανία με τρία εκατομμύρια.

Από τον συνολικό αριθμό των προσφύγων και των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, το 76% φιλοξενούνται από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και το 70% φιλοξενούνται από γειτονικές χώρες.

«Η ρητορική που επικρατεί εξακολουθεί να είναι ότι όλοι οι πρόσφυγες πηγαίνουν στις πλούσιες χώρες. Αυτό είναι στην πραγματικότητα λάθος. Είναι ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε σχέση με τους εθνικούς τους πληθυσμούς, το νησί της Αρούμπα (1 στους 6) και ο Λίβανος (1 στους 7) φιλοξένησαν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και άλλων ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, ακολουθούμενο από το Κουρασάο (1 στους 14), Ιορδανία (1 στους 16) και Μαυροβούνιο (1 στους 19).

Λαμβάνοντας υπόψη την καταγραφή 487.300 Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο και 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων στην Ιορδανία στην UNRWA, οι αναλογίες στον Λίβανο και την Ιορδανία ανέρχονται σε ένα στα τέσσερα άτομα.

Οι επιπτώσεις των σεισμών Τουρκίας-Συρίας στους πρόσφυγες

Τον Φεβρουάριο, η Τουρκία και η Συρία υπέστησαν δύο καταστροφικούς σεισμούς που οδήγησαν στον περαιτέρω εσωτερικό εκτοπισμό των προσφύγων που είχαν εγκαταλείψει τη Συρία και τις γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες ζούσαν στις 10 επαρχίες της νότιας Τουρκίας που καταστράφηκαν από τους σεισμούς.

Περισσότεροι από 110 εκατομμύρια εκτοπισμένοι

Εκτός από τα 35 εκατομμύρια πρόσφυγες, σχεδόν 75 εκατομμύρια άλλοι έχουν επίσης αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μεταξύ των οποίων:

  • 62,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι
  • 5,4 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο
  • 5,2 εκατομμύρια χρειάζονται διεθνή προστασία

Ο συνολικός αριθμός των βίαια εκτοπισθέντων ανθρώπων παγκοσμίως ανήλθε έκτοτε σε τουλάχιστον 110 εκατομμύρια, κυρίως λόγω της σύγκρουσης στο Σουδάν που διαρκεί οκτώ εβδομάδες.

Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, εάν οι βίαια εκτοπισμένοι σχημάτιζαν μια χώρα, θα ήταν η 14η πιο πυκνοκατοικημένη στον κόσμο.

πηγή: aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το