Το πόρισμά της έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες η «ανεξάρτητη Επιτροπή» του υπουργείου Οικονομικών (είχε συγκροτηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) για την επανεξέταση των όρων χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος σε διάφορες ειδικότητες εργαζομένων του Δημοσίου. Με το πόρισμα περικόπτεται το επίδομα από 15.312 υπαλλήλους που το λαμβάνουν σήμερα, κάτι που συνεπάγεται μείωση των μισθών τους μέχρι και 20%, γεγονός που είναι βούτυρο στο ψωμάκι της κυβέρνησης της ΝΔ για να εφαρμόσει τις περικοπές.

Μέλημα της Επιτροπής υπήρξε να στριμώξει το οποιοδήποτε σενάριο χορήγησης του επιδόματος σε ένα συγκεκριμένο κονδύλι των 175 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς καμία επιστημονική βάση, αφού όπως ομολογούν και οι ίδιοι, η πρότασή τους δεν βασίζεται σε Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου, σε επιδημιολογικές μελέτες, σε δεδομένα για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.

Η βαθμολογία που έβαλαν στις διάφορες ειδικότητες εργαζομένων, τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ και πληρώνονται με το λεγόμενο «ενιαίο» μισθολόγιο (ν.4354/2015), είναι προσαρμοσμένη στο να αφήνει «ουδέτερο» δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τις Ομοσπονδίες ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟΕ – ΥΠΠΟ, ΠΟΕ – ΥΕΘΑ, ΠΟΤΚΕ – ΥΕΘΑ, ΠΟΕ – ΠΦΥ, ΠΟΥΕΦ, ΟΣΕΑΔΕ, ΠΟΕΥΠΣ, ΠΟΣΥΠ, ΟΣΥΑΠΕ, ΠΟΓΕΔΥ, ΠΟΣΕΥΓ, ΟΔΠΤΕ, ΠΟΠΟΚΠ, ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ για το ζήτημα του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με αφορμή το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής.

Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων, ότι το πόρισμα δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματα που, τόσο η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. όσο και οι Ομοσπονδίες, είχαν θέσει το προηγούμενο διάστημα.

Το πόρισμα της Επιτροπής απορρίφθηκε ομόφωνα από όλους τους παρευρισκόμενους και συζητήθηκε η οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων για να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης για την περικοπή του επιδόματος.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το