γράφει ο Γιώργος Παγούδης

«Ύποπτο παρελθόν και βαριές κατηγορίες για επτά από τους τριάντα αλληλέγγυους που βρέθηκαν στη δίκη της υπόθεσης για τη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας» καταλογίζει η εφημερίδα Παραπολιτικά σε ένα πραγματικά ευφάνταστο ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε και στο «ομόσταυλο» site.

Είναι πραγματικά δύσκολο είτε ως αναγνώστης εφημερίδων 40 χρόνια είτε ως δημοσιογράφος 30 χρόνια, να θυμηθώ ρεπορτάζ με τόσες και κραυγαλέες ανακρίβειες από εφημερίδα που θέλει να συμπεριλαμβάνεται στις έγκυρες.

Βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό νου με εξίσου σκοτεινές προθέσεις, το δήθεν ρεπορτάζ φορτώνει στους επτά από τους 30 αλληλέγγυους που βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια της Χίου κατηγορίες όπως της κατασκοπείας, της δημιουργίας επεισοδίων στη Μόρια, τη διακίνηση προσφύγων, ενώ αφήνει υπόνοιες για συμμετοχή τους στην φωτιά που έκαψε το ΚΥΤ της Λέσβου καθώς και σε άλλη μία που έπληξε το δήμο Δυτικής Λέσβου την ίδια ημέρα και λίγο νωρίτερα πριν την επίμαχη φωτιά!

Ο ευφάνταστος συντάκτης σε μια από τις πολλές «ανορθογραφίες» του συγχέει εντέχνως την δικογραφία που είχε παρουσιάσει παλιότερα η αστυνομία εις βάρος 33 μελών ΜΚΟ (και η οποία κατέληξε σε φιάσκο, παραμένοντας  στα συρτάρια της Εισαγγελίας χωρίς να ασκηθεί καμία δίωξη) με όσους βρέθηκαν  στη Χίο, όταν οι τελευταίοι ασφαλώς δεν έχουν καμία σχέση με αυτή.

Ισχυρίζεται ότι επτά άτομα από αυτούς, επιχείρησαν να μπουν στην αίθουσα όταν από τα ρεπορτάζ των ημερών είναι γνωστό ότι αυτοί που ζητήσαμε να παραστούμε –εκτός του υπογράφοντος– ήταν ακόμη ένας τοπικός δημοσιογράφος, δύο ξένοι ανταποκριτές –εκ των οποίων η μία Ολλανδικής καταγωγής– και ένας φωτορεπόρτερ αραβικής καταγωγής των οποίων οι διαπιστεύσεις ελέγχθηκαν επιμελώς από άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, μία δικηγόρος απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας από το γραφείο Χίου και δύο διεθνείς παρατηρητές, η μία Ελβετίδα από νομική οργάνωση της Ελβετίας και ένας 80χρονος Ολλανδός συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου, γνωστός για τη δράση του για τα  ανθρώπινα δικαιώματα.

Εμείς λοιπόν οι επτά συν μία που αποκλειστήκαμε από την παρακολούθηση της δίκης που έγινε κεκλεισμένων των θυρών «λόγω πανδημίας»… «βαπτιστήκαμε» κατάσκοποι και όλα τα παραπάνω, όπως μέλη ΜΚΟ με βεβαρημένο μητρώο που πετούσαμε πέτρες στους αστυνομικούς σε κάποια επεισόδια στη Μόρια!

Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι εθνικότητες που αναφέρει το δήθεν ρεπορτάζ είναι τελείως λανθασμένες, αφού πχ ένας και μόνος Γερμανός βρέθηκε εκεί, που εργάζεται όμως σε άλλη ΜΚΟ και ο οποίος ποτέ δεν ζήτησε να μπει στην αίθουσα.  Ελβετός σαφώς δεν υπήρξε ποτέ , ενώ υπήρχε και ακόμα ένας Ολλανδός δημοσιογράφος με έδρα την Κωνσταντινούπολη που συνεργάζεται με το Al Jazeera που ούτε και αυτός ζήτησε να μπει στην αίθουσα, μιας και είχε ήδη πληροφορηθεί για τον αποκλεισμό των ΜΜΕ που επέβαλε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Ο δημοσιογράφος όμως των Παραπολιτικών πανηγυρίζει(!) ακόμα και για τον αποκλεισμό, αποδεχόμενος την «πανδημία» ως αιτία, όταν την ίδια στιγμή υπήρχε πλήθος αστυνομικών εντός της αίθουσας και οι οποίοι βέβαια ανέβαζαν τον αριθμό των παρευρισκομένων στην αίθουσα, σε αριθμό διπλάσιο των 15 που είχε ορίσει η έδρα.

Και κάτι τελευταίο για βοήθεια στον συντάκτη. Η πλειοψηφία των αλληλέγγυων που βρέθηκε εκεί ήταν από το Legal Center of Lesvos , ντόπιοι εθελοντές αλληλέγγυοι, πολιτικά πρόσωπα γνωστά στο νησί της Χίου μεταξύ τους και εκλεγμένα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και οι προαναφερόμενοι. Τα δε μέλη του Legal Center ελέγχθηκαν από τους λιμενικούς, τόσο κατά την αναχώρηση τους από τη Λέσβο για Χίο, όσο και στην επιστροφή τους στα λιμάνια των δύο νησιών. Και ασφαλώς τίποτα δεν εκκρεμεί εις βάρος τους. 

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία