Οι λεγόμενοι διοικητικοί κρατούμενοι κρατούνται βάσει «απόρρητων αποδεικτικών στοιχείων» και κρατούνται για περιόδους έξι μηνών που ανανεώνονται

Το Ισραήλ κρατά περίπου 600 Παλαιστίνιους κρατούμενους χωρίς κατηγορία ή δίκη, ο υψηλότερος αριθμός από το 2016.

Η HaMoked, μια ισραηλινή ομάδα για τα δικαιώματα που συγκεντρώνει τακτικά στοιχεία από τις αρχές των φυλακών, δήλωσε τη Δευτέρα ότι μέχρι τον Μάιο υπήρχαν 604 κρατούμενοι σε διοικητική κράτηση. Σχεδόν όλοι είναι Παλαιστίνιοι, καθώς η διοικητική κράτηση χρησιμοποιείται πολύ σπάνια εναντίον Εβραίων.

Οι λεγόμενοι διοικητικοί κρατούμενοι συλλαμβάνονται με «απόρρητα στοιχεία», αγνοώντας τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και δεν επιτρέπεται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στο δικαστήριο. Συνήθως κρατούνται για περιόδους έξι μηνών που ανανεώνονται και που συχνά οδηγούν σε χρόνια κράτησης.

Αν και το Ισραήλ λέει ότι η διαδικασία επιτρέπει στις αρχές να κρατούν υπόπτους ενώ συνεχίζουν να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία, επικριτές και ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι το σύστημα κάνει ευρεία κατάχρηση και αρνείται τη δίκαιη διαδικασία.

Ο HaMoked είπε ότι 2.441 Παλαιστίνιοι εκτίουν σήμερα ποινές μετά την καταδίκη τους σε στρατοδικεία. Άλλοι 1.478 κρατούμενοι κρατούνται για ανάκριση, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και αναμένουν τη δίκη ή δικάζονται επί του παρόντος.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τα τελευταία στοιχεία.

Infographic showing how many Palestinians are held in Israeli prisons in 2022 for Palestinian prisoner's day

Απεργίες πείνας, μποϊκοτάζ στα ισραηλινά δικαστήρια

Η τελευταία φορά που το Ισραήλ κράτησε τόσους διοικητικούς κρατούμενους ήταν τον Οκτώβριο του 2016 μετά από έξαρση επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων μαχαιρωμάτων, πυροβολισμών και επιθέσεων εμβολισμού αυτοκινήτων που πραγματοποιήθηκαν από Παλαιστίνιους που ζουν υπό κατοχή και εν μέσω του παράνομου σχεδίου επέκτασης οικισμών του Ισραήλ.

Η Jessica Montell, διευθύντρια της HaMoked, είπε ότι οι επιθέσεις δεν δικαιολογούν την κράτηση εκατοντάδων ανθρώπων για μήνες ή χρόνια χωρίς κατηγορία.

«Είναι σαν μια γραμμή συγκέντρωσης διοικητικής κράτησης, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι μπορεί να δικαιολογηθεί βάσει του διεθνούς δικαίου», είπε, σημειώνοντας ότι το διεθνές δίκαιο επιτρέπει την προληπτική κράτηση υπό σπάνιες συνθήκες για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι που βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση έχουν πραγματοποιήσει παρατεταμένες απεργίες πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα σε πολλούς να προκαλούνται προβλήματα υγείας διά βίου.

Οι διοικητικοί κρατούμενοι και οι δικηγόροι τους μποϊκοτάρουν τις διαδικασίες του ισραηλινού στρατοδικείου από την αρχή του τρέχοντος έτους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τα δικαστήρια διεξάγουν ακροάσεις χωρίς αυτούς, σύμφωνα με την B’Tselem, μια άλλη ισραηλινή οργάνωση για τα δικαιώματα.

Το Ισραήλ λέει ότι όλα τα εντάλματα διοικητικής κράτησης υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

Από τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, 160 είναι παιδιά και 32 γυναίκες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η οργάνωση για τα δικαιώματα των κρατουμένων Addameer. Το Ισραήλ κρατά εδώ και χρόνια Παλαιστίνιους σε υπερπλήρεις φυλακές με ανεπαρκή πρότυπα υγιεινής και τη χρήση της απομόνωσης για τιμωρία, σύμφωνα με τον Addameer.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι θεωρούν όλους τους κρατούμενους που βρίσκονται υπό κράτηση ως πολιτικούς κρατούμενους λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής και της αντίστασής τους σε αυτήν.

Πηγή : Al Jazeera


e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το