Τουλάχιστον 41 εργάτες σκοτώθηκαν σε νέο εργατικό «ατύχημα», που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου σε ορυχείο της Τουρκίας, αυτήν τη φορά στην περιοχή Αμάσρα της επαρχίας Μπαρτίν, στα δυτικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ στις στοές βρίσκονταν τουλάχιστον 110 εργαζόμενοι και σε βάθος 300 – 350 μέτρων. Σύμφωνα με τις αρχές, 58 εργαζόμενοι βγήκαν έξω ζωντανοί, είτε μόνοι τους είτε με τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων.

Το συγκεκριμένο ορυχείο ανήκει στην κρατική εταιρεία Turkish Hard Coal Enterprises, ενώ η πλήρης παράδοσή του σε ιδιώτες συζητιέται εδώ και καιρό. Μάλιστα ο επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων δήλωσε ότι «οι επιθεωρήσεις του ορυχείου δεν πραγματοποιήθηκαν επαρκώς, εν μέρει επειδή ο αριθμός του προσωπικού είχε μειωθεί, περιορίζοντας το εξειδικευμένο προσωπικό». Και πρόσθεσε ότι «Τα ατυχήματα στα ορυχεία στην Τουρκία έχουν γίνει ρουτίνα».

Στο μεταξύ, οργή προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος απέδωσε το ατύχημα σε «σχέδιο του πεπρωμένου» και συμπλήρωσε ότι τέτοια ατυχήματα «θα υπάρχουν πάντα, πρέπει να το ξέρουμε κι αυτό».
Οι δηλώσεις Ερντογάν δεν διαφέρουν από αυτές που κατά καιρούς έχουν γίνει στην Ελλάδα μετά από εργατικά ατυχήματα, κάνοντας ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους παντού αδιαφορούν για τις συνθήκες εργασίας και τις ζωές των εργαζομένων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το