Οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF) την Παρασκευή 2 Αυγούστου, ενώ είχαν προαναγγείλει την κίνηση αυτή από τον Φεβρουάριο.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναπτύξουν πυραύλους εδάφους τους οποίους απαγόρευε η Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF), από την οποία αποσύρθηκε η Ουάσιγκτον.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει την πλήρη ανάπτυξη πυραύλων μετά την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την INF.

Νωρίτερα, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν έναν νέο πύραυλο κρουζ που λειτουργεί σε πλαίσιο το οποίο απαγορευόταν προηγουμένως από τη Συνθήκη INF και σκοπεύουν να τον δοκιμάσουν τις προσεχείς εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο νέος πύραυλος θα είναι η απάντηση της διοίκησης Τραμπ στην υποτιθέμενη μη τήρηση της Συνθήκης INF από τη Ρωσία και αναμένεται να βοηθήσει την Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει τη Μόσχα στην Ευρώπη.

Τα σχέδια για την ανάπτυξη των νέων αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη ανακοινώθηκαν από την Ουάσιγκτον υπό το πρίσμα προειδοποίησης τον Φεβρουάριο 2019 ότι η χώρα θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη INF, η οποία απαγόρευε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εδάφους με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το