Οι διεργασίες στη γειτονική χώρα θα ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη. Ποιες είναι οι τέσσερις τελικές τροπολογίες. Κλειδί η στάση των βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία θεωρείται προϋπόθεση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η διεργασίες στη γειτονική χώρα θα ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, με την ψηφοφορία επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών να είναι προγραμματισμένη εντός των επόμενων, λίγων ημερών.

Οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος αφορούν α) την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, β) το προοίμιο του Συντάγματος, γ) τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και δ) τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για την κάθε τροπολογία δύναται να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες. Ωστόσο, η πιθανή απουσία των βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένεται να συνεπάγεται την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.
Ωστόσο, δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς), τα οποία διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές, ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με τη βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Για την έγκριση των τροπολογιών απαιτείται η θετική ψήφος των 2/3 του βουλευτικού σώματος (80 βουλευτές).

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, εμφανίστηκε άκρατα αισιόδοξος για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο αριθμός των 80 βουλευτών θα επιτευχθεί, κάτι όμως που, σε σημαντικό βαθμό, θα εξαρτηθεί από τους τέσσερις βουλευτές των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πάντως στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτώβρη 2018 στη Βουλή της χώρας σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος είχαν ψηφίσει υπέρ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το