Πασχίζοντας να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, εν μέσω της κρίσης στην οποία παραδέρνει η κυβέρνησή του, ο Α. Τσίπρας ανέσυρε από τη φαρέτρα του ως ξαναζεσταμένο φαγητό το σενάριο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Με πρόδηλο στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα τρέχοντα πολύ σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και την αναζήτηση “ευρύτερων συγκλίσεων” ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί έτσι να στριμώξει το κεντροαριστερό δεκανίκι της Γεννηματά, η οποία άλλωστε προ μηνών είχε πλειοδότησει σε “ανοίγματα” προς τον Τσίπρα για το επίδικο ζήτημα.

Αποστέλλοντας προσκλήσεις και στους “αντιδεξιούς” Γ. Παπανδρέου και Θεοχαρόπουλο, είναι φανερή η επιδίωξη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να βαθύνει τα ρήγματα και να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ.

Στα πλαίσια αυτά, η Φ. Γεννηματά σε μια πρώτη φάση έκανε λόγο για “επικοινωνιακά παιχνίδια του Τσίπρα για να αλλάξει την ατζέντα” και για “εργαλειοποίηση του συντάγματος”.

Διεμήνυσε επίσης πως “δεν υπάρχει σωσίβιο γι’ αυτή την κυβέρνηση στο Κίνημα Αλλαγής”. Επανέλαβε ωστόσο το μότο περί κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, τονίζοντας πως “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μείνει έξω από την επόμενη εθνική προσπάθεια και να πετάει πέτρες”.

Τελικά στο όνομα της εθνικής υπευθυνότητας η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε “συμμετοχή στη συζήτηση με όρους αποκλειστικά κοινοβουλευτικούς”.

Όσον αφορά την προφυλάκιση Παπαντωνίου, η Φ. Γεννηματά ξιφούλκησε αρχικά κατά “του δόγματος Πολλάκη”, κατηγορώντας τον Τσίπρα για “επιχείρηση ελέγχου και άλωσης θεσμών, ανεξάρτητων αρχών, ακόμα και της δικαιοσύνης… όλα εντάσσονται σε ένα επικοινωνιακό σόου αντεκδίκησης από τον ΣΥΡΙΖΑ που ανοίγει τα θέματα εν μέσω προεκλογικής περιόδου”.

Στη συνέχεια η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αναμάσησε τις πομφόλυγες περί “πολιτικής και ηθικής αυτοκάθαρσης… ο Παπαντωνίου είναι από το 2007 εκτός κόμματος”. Σε κάθε περίπτωση η αρχηγος του “νέου φορέα”, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, κάλυψε πλήρως τον πανταχόθεν βαλλόμενο Σημίτη “επί κυβερνήσεως του οποίου η χώρα ανέβηκε στάδιο και επίπεδο”.

Κατά τα λοιπά, παραμονές του συνεδρίου-επανεκκίνησης του Ποταμιού, τα αρνητικά δημοσκοπικά ευρήματα κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τα φληναφήματα Θεοδωράκη πως το κόμμα “στην επόμενη Βουλή θα είναι δυνατότερο”.

Οι έξω από αρχές διαξιφισμοί και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση μεταξύ των ετερόκλητων στοιχείων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ενώ ο Θεοδωράκης με χρησμούς του τύπου “το Ποτάμι θα κάνει το πατριωτικά σωστό και θα βρει τον τρόπο να το εκφράσει και στη Βουλή” προσπαθεί να αντιρροπήσει τις πιέσεις που δέχεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ .

Η τελευταία, μάλιστα, ποντάροντας στην υπερχειλίζουσα δεξιά όχθη του ποταμίσιου αναχώματος, αξιώνει τελεσιγραφικά πως “πρέπει να συμπίπτουμε στα βασικά για να μπορούμε να συμπλεύσουμε”.

Κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς – παραμονές του συνεδρίου – αλληλοφαγώματος των επιμέρους τάσεων, ο Ν. Κακλαμάνης σπεύδει να προεξοφλήσει πως “όσοι ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών δεν έχουν καμιά θέση στη ΝΔ”.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γ Κουμουτσάκος προειδοποιώντας πως “ο κ. Θεοδωράκης θα πρέπει να γνωρίζει πως όλα προσμετρώνται. Δε γίνεται να μην εκτιμηθεί και να μην προσμετρηθεί από τη ΝΔ η στάση του Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών”.

Τέλος, ο Β. Λεβέντης βρήκε ευκαιρία, ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, να επιδοθεί σε έναν ακόμη δεκάρικο πατριδοκαπηλείας: “Φοβάμαι πως η Ελλάδα σήμερα νοιάζεται μόνο για τα αναδρομικά της, τις συντάξεις, τους μισθούς της, για να γίνουν μόνιμοι οι συμβασιούχοι …μας έχουν ξεφύγει τα ουσιώδη οι κάτοικοι της Μακεδονίας και ασχολούμαστε με τα γελοία”.

Ο Μακεδονομάχος πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε από τους …φιλεύσπλαχνους εφοπλιστές και την ομογένεια να κάνουν έρανο, ώστε να αγοράσει η Ελλάδα αεροσκάφη F-35…

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το