Παραμένει η ένταση στις σχέσεις Σερβίας- Κοσόβου που απειλεί να τινάξει στον αέρα τις εξαιρετικά εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες στην πυριτιδαποθήκη των Δυτικών Βαλκανίων. Την αποδοκιμασία τους για την τεταμένη κατάσταση που συντηρείται και αναπαράγεται διαρκώς από τις κλιμακούμενες επιθετικές κινήσεις του Α. Κούρτι, φέρνοντας ολοένα και πιο κοντά τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης, εξέφρασαν οι αμερικανοευρωπαίοι επικυρίαρχοι.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Γ. Εσκομπάρ, δήλωσε ότι “η κρίση στο Κόσοβο μπορεί να μετατραπεί σε διεθνή και περιφερειακή σύγκρουση”. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα έκανε λόγο για αυξημένες πιθανότητες για ένα “Ντονμπάς στα Βαλκάνια, μέσα στην καρδιά της Ευρώπης”. Είχαν προηγηθεί οι αποτυχημένες χωριστές συναντήσεις του ανθύπατου Μπορέλ διαδοχικά με τους Βούτσιτς και Κούρτι. Έχοντας πλήρως αποθρασυνθεί, λογαριάζοντας πως εξακολουθεί να αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο εκλεκτό των αμερικανονατοϊκών αφεντικών του που προσπαθούν στη συγκυρία ανεπιτυχώς να τον συνετίσουν, ο πρωθυπουργός του κοσοβάρικου προτεκτοράτου, σε μια νέα επίδειξη αδιαλλαξίας, χαρακτήρισε “ακατανόητο (το γεγονός) διεθνείς οργανισμοί να ζητούν ειδοποίηση πριν επιβληθεί ο νόμος και η τάξη στο Κόσοβο… ο νόμος και το Σύνταγμα πρέπει να γίνονται σεβαστά”. Στα πλαίσια αυτά, ο Κούρτι συνεχίζει με αμείωτη ένταση την καταστολή στον βορρά, εξαπολύοντας ένα ακήρυχτο πογκρόμ κατά του σέρβικου πληθυσμού που πλειοψηφεί στην περιοχή και συλλαμβάνοντας στο σωρό Σέρβους πολίτες με φόντο τις μαζικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται ενάντια στην πραξικοπηματική απόπειρα του καθεστώτος του να επιβάλει με τη βία τους αλβανόφωνους δημάρχους που αναδείχθηκαν νικητές στις εκλογές-φιάσκο του περασμένου Απρίλη. Αγνοώντας επειδεικτικά τις συστάσεις ΗΠΑ και Βρυξελλών που “έχουν επενδύσει πολλά στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου …γι’ αυτό και αποτελεί άμεση ανάγκη η αποκλιμάκωση” (Μπορέλ), ο ντόπιος τοποτηρητής τους, Κούρτι, επέβαλε μέχρι και διακοπή εισαγωγής σέρβικων προϊόντων στο προτεκτοράτο του.

Από την πλευρά του ο στριμωγμένος Βούτσιτς (η αστυνομία του οποίου συνέλαβε τρεις κοσοβάρους κομάντο που “προετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες στη Σερβία με στόχο την αποσταθεροποίηση” για να τους αφήσει ελεύθερους πριν αλέκτορα φωνήσαι…τρις, συμμορφούμενος προς τας υποδείξεις των εξ εσπερίας αφεντικών) ορκίζεται στον διάλογο με ΗΠΑ-ΕΕ, όχι όμως και με τον Κούρτι “που κάθε μέρα προκαλεί και θέλει σύγκρουση”. Πασχίζοντας να υπερκεράσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του για την αποδοχή επί της αρχής του κακόφημου γαλλογερμανικού σχεδίου αναγνώρισης του Κοσόβου “ως μια νέα νομική και πολιτική πραγματικότητα”, ο Σέρβος πρόεδρος δικαιολογεί τον εν λόγω “επώδυνο συμβιβασμό” προβάλλοντας τη λογική “του μικρότερου κακού”, τονίζοντας με νόημα “το Κόσοβο δεν είναι ουρανοκατέβατο, για την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ αποτελεί ανεξάρτητο κράτος, είναι δικό τους δημιούργημα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δική μας θέση είναι εξαιρετικά δύσκολη”.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το