Παρέμβαση έκανε σήμερα το πρωί στη Δάφνη και στον Υμηττό η Κ.Ο. Νοτιοαανατολικών Συνοικιών του Μ-Λ ΚΚΕ για το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ και ενάντια στην πολιτική της φτώχειας και της τρομοκρατίας.

Ανάλογες παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο το πρωί στην πλατεία Υμηττού και την Κυριακή το πρωί στην Ηλιούπολη, στην πλατεία Φλέμινγκ στις 11 πμ

Παράλληλα μοιράστηκε ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Ηλιούπολης “Αριστερή Πρωτοβουλία” με θέμα την ΠΥΡΚΑΛ

Η ανακοίνωση

Αριστερή Πρωτοβουλία: Ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ να αποδοθεί στους πολίτες για τις λαϊκές ανάγκες

Με μία επικοινωνιακή φιέστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο 3 Απρίλη επισκέφτηκε το χώρο της ΠΥΡΚΑΛ που βρίσκεται στο κέντρο του ενιαίου πλέον δήμου Δάφνης-Υμηττού, για να ανακοινώσει τα κυβερνητικά σχέδια για την αξιοποίηση του χώρου των 180 περίπου στρεμμάτων όπου υπήρχε παλιά το εργοστάσιο καλυκοποιίας της πολεμικής βιομηχανίας. Εδώ και αρκετά χρόνια το εργοστάσιο ουσιαστικά δεν λειτουργεί σαν παραγωγική μονάδα και έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων στο χώρο. Επίσης στα κτίρια της εταιρείας έχουν εγκατασταθεί και άλλες επιχειρήσεις.

Για το μέλλον όλης της έκτασης υπήρξαν κατά περιόδους διάφορες σκέψεις απ’ τη μεριά των κυβερνήσεων, σκέψεις που καθόλου -είναι αλήθεια- δεν έπαιρναν υπ’ όψη τις θέσεις τόσο των δήμων της περιοχής όσο και τις θέσεις διαφόρων φορέων του μαζικού κινήματος.

Ο Μητσοτάκης, με τον πλέον πομπώδη τρόπο, ανακοίνωσε τις κυβερνητικές προθέσεις για την αστική ανάπλαση του χώρου με τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου. «Προσφέρεται λοιπόν στην λογική της δημιουργίας αυτού του νέου κυβερνητικού πάρκου μια μοναδική ευκαιρία, μιας σημαντικής αστικής ανάπλασης η οποία από τη μία θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της πόλης και από την άλλη θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση, σε καινούργια κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά στους εργαζόμενους», δήλωσε ο πρωθυπουργός μπροστά σε ένα στημένο σκηνικό με την παρουσία διαφόρων κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων της ΝΔ.

Εκτός των άλλων ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η μεταφορά 9 υπουργείων στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αποκέντρωση και την αξιοποίηση της έκτασης! Φυσικά υποσχέθηκε ταυτόχρονα ότι θα αποδοθούν 120 στρέμματα πρασίνου στους πολίτες και 40 στρέμματα για κοινόχρηστους χώρους.

Οι δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού προκαλούν θυμηδία σε όποιον γνωρίζει το χώρο, αφού η περιοχή έχει σημαντικό κυκλοφοριακό φορτίο τώρα που δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις. Οπότε, αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί όταν θα μεταφερθούν και οι υπηρεσίες 9 ολόκληρων υπουργείων. Επίσης είναι προφανές ότι και ο υποτιθέμενος χώρος πράσινου θα είναι μόνο για τις δυνάμεις ασφαλείας που θα επιτηρούν τα υπουργεία και θα είναι απρόσιτος ή αφιλόξενος για τους πολίτες της περιοχής.

Οι κυβερνητικές δηλώσεις που έχουν στόχο να ενισχύσουν το αφήγημα της περίφημης ανάπτυξης, το οποίο έχει πολλά κοινά με την περίφημη επένδυση του Ελληνικού, που εξακολουθεί να παραμένει βαλτωμένη, αλλά όταν τελικά θα προχωρήσει ο μόνος ωφελημένος θα είναι ο περίφημος επενδυτής, δηλαδή η lamda development και το συγκρότημα Λάτση. Ανεξάρτητα από το τι τελικά θα γίνει -αφού έχουμε συνηθίσει σε μεγαλοστομίες που αποδεικνύονται κούφιες διακηρύξεις-, εκείνο που προκύπτει απ’ τα κυβερνητικά σχέδια είναι ότι η ανάπτυξή τους περνάει μέσα απ’ την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων εκτάσεων, η αδιαφορία για τις λαϊκές ανάγκες και γενικότερα για την προάσπιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ανοιχτό επίσης παραμένει και το ζήτημα των θέσεων εργασίας των 300 περίπου εργαζομένων που υπάρχουν σήμερα στο συγκρότημα· ζήτημα για το οποίο, φυσικά, ο κύριος Μητσοτάκης δεν είπε λέξη.

Σε αντίθεση με τα κυβερνητικά σχέδια, το μαζικό κίνημα, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα δημοτικά σχήματα, οι σύλλογοι και τα κινήματα της γειτονιάς πρέπει να αντιδράσουν, να συντονίσουν τα βήματά τους, να ενημερώσουν τους πολίτες περιοχής για τα κυβερνητικά σχέδια, με στόχο να ξεκινήσει ένας μακρόχρονος αγώνας για να αποδοθεί ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ στον κόσμο της γειτονιάς και όχι μόνο,

  • Για τη δημιουργία πάρκου αναψυχής και χώρου πρασίνου
  • Για την εκμετάλλευση των κτιριακών εγκαταστάσεων για τον πολιτισμό, τη μόρφωση, τις λαϊκές ανάγκες
  • Για την απόδοση όλου του χώρου στους πολίτες με ελεύθερη πρόσβαση και όχι για το χάρισμά του στους γνωστούς «ευεργέτες- χορηγούς».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το