Παρά τη συμφωνία για εκεχειρία και αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ιντλίμπ, τις διάφορες διπλωματικές μανούβρες που αποτελούν μέρος του σκληρού ανταγωνισμού των εμπλεκομένων ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων για αναδιάταξη των σφαιρών επιρροής στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, τα πολεμικά μέτωπα παραμένουν ενεργά.

Επιδείνωση της κατάστασης προκάλεσε η τελευταία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε εγκαταστάσεις συριακής στρατιωτικής βιομηχανίας στη Λαττάκεια, καθώς προκάλεσε την ενεργοποίηση της συριακής αεράμυνας και την «παράπλευρη» συντριβή ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους «Il-20» με 15 στρατιωτικούς νεκρούς, αφού αυτό χρησιμοποιήθηκε ως «ασπίδα» από τα μαχητικά του Ισραήλ για να αποφύγουν τα πυρά του συριακού στρατού. Επίσης, από την επιδρομή σκοτώθηκαν δύο Σύροι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 10.

Το συμβάν αξιολογήθηκε ως ισραηλινή «προβοκάτσια» από τη Ρωσία που ζήτησε εξηγήσεις, μεταξύ άλλων και γιατί δεν ενημερώθηκε εγκαίρως ο ρωσικός στρατός για την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή, παρά μόνο ένα λεπτό πριν χαθεί από τα ραντάρ το ρωσικό μεταγωγικό. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας τόνισε πως θεωρεί το Ισραήλ «πλήρως υπεύθυνο» για την κατάρριψη και απείλησε με «πιθανά αντίποινα». Το Ισραήλ απέφυγε να σχολιάσει το περιστατικό, μέχρι που οι έντονες ρωσικές αντιδράσεις ανάγκασαν τον ισραηλινό στρατό να εκδώσει μία ανακοίνωση, που αφενός επιβεβαίωνε μία ακόμη επίθεση στη Συρία, αφετέρου προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στην κυβέρνηση Άσαντ, επειδή χρησιμοποίησε την αεράμυνα για να αμυνθεί.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι πρόκειται για «μια αλυσίδα τραγικών και τυχαίων περιστάσεων». Ανήγγειλε πως θα ληφθούν μέτρα θωράκισης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, τονίζοντας πως πρόκειται «για βήματα που όλοι θα προσέξουν».

Όχι τυχαία, η επίθεση εξαπολύθηκε ελάχιστες ώρες μετά από τη συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας για δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», αφοπλισμό και απομάκρυνση των τζιχαντιστών από τη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, στην οποία κατέληξαν οι Πούτιν και Ερντογάν. Γίνεται λόγος για ζώνη βάθους 15 έως 20 χλμ. μέχρι τις 15 Οκτώβρη, με επίκληση της αποτροπής μίας μαζικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών. Η Τουρκία, που αντιδρά έντονα σε μία μαζική επίθεση στο Ιντλίμπ – καθώς τυχόν ανακατάληψή του από τον συριακό στρατό θα της στερήσει τα προσχήματα και θα την αναγκάσει να τερματίσει τις χερσαίες επεμβάσεις σε Αφρίν και Μάνμπιτζ – πασχίζει είτε να αποτρέψει μία ρωσο-ιρανική επέμβαση με τη συμμετοχή του συριακού στρατού, είτε να εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη δική της παρουσία. Παράλληλα, στο συριακό έδαφος, τον τελευταίο καιρό η Τουρκία ενισχύει με έμψυχο δυναμικό αλλά και δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και κινητές μονάδες πυροβολικού τα 12 «παρατηρητήρια» που έχει φτιάξει στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, στο πλαίσιο υποτίθεται της «ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων».

Όπως δήλωσε ο Πούτιν, η συμφωνία προβλέπει επίσης την απομάκρυνση των ακραίων ένοπλων αντικαθεστωτικών, καθώς και των βαρέων όπλων, έως τις 10 Οκτώβρη. Προβλέπονται επιπλέον η επιτήρηση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης από περιπολίες Τούρκων και Ρώσων στρατιωτικών, αλλά και η επανέναρξη ομαλών οδικών συγκοινωνιών κατά μήκος των αρτηριών Χαλέπι – Λαττάκεια και Χαλέπι – Χάμα έως το τέλος του 2018 «με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς».

Η συμφωνία αυτή, προκάλεσε υποτονικές αντιδράσεις στις περισσότερες δυτικές χώρες. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν και καλωσορίζουν τις προσπάθειες Ρωσίας και Τουρκίας να αποτρέψουν τη βία στο Ιντλίμπ». Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα πως η αποκλιμάκωση «θα είναι μόνιμη». Η εκπρόσωπος της ΕΕ εξέφρασε την ελπίδα πως η συμφωνία «θα εγγυάται την προστασία των ζωών και των πολιτικών υποδομών, καθώς και ανθρωπιστική πρόσβαση χωρίς εμπόδια και αδιάλειπτη». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τη συμφωνία ως «καλό σημάδι», προσθέτοντας πως θα πρέπει να τηρηθεί, γιατί «έχουμε δει επίσης τα τελευταία χρόνια συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν».Τη συμφωνία χαιρέτισε το Ιράν ως «σημαντικό βήμα για την επίλυση του ζητήματος που προκαλούν οι τρομοκρατικές ομάδες που παραμένουν στη Συρία». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα ενισχύσει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Ιντλίμπ.

Η συμφωνία αυτή, αλλά και οι συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, γίνονται σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία έχει αυξηθεί σημαντικά, και πάλι, στην Ανατολική Μεσόγειο η στρατιωτική κινητικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και συμμάχων), στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα και η Ρωσία αναπτύσσει σημαντικές ναυτικές και άλλες δυνάμεις, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι η σύγκρουση για την «επόμενη μέρα» στη Συρία αφορά ένα ευρύτερο παζάρι για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής.

Με αυτά τα δεδομένα, ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα στη Συρία, και ιδιαίτερα στο Ιντλίμπ, καθώς δρομολογούνται εξελίξεις σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για κλιμάκωση πολεμικών επιθέσεων και για σκληρότερα παζάρια όλων των εμπλεκόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η κατάσταση μυρίζει «μπαρούτι», όπως δείχνουν και οι στρατιωτικές προετοιμασίες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Το σκηνικό της επόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Συρία, με πρόσχημα ακόμη μία στημένη επίθεση με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων, έχει περάσει στο στάδιο της προετοιμασίας. Παράλληλα, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εντείνουν τη ρητορική των απειλών σε βάρος της συριακής και της ρωσικής κυβέρνησης, εκφράζοντας υποκριτικά «ανησυχία» για την τύχη Σύρων αμάχων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντείνουν τις στρατιωτικές ασκήσεις «Bright Star» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στις οποίες παίρνουν μέρος και ελληνικές δυνάμεις, που συμμετέχουν ενεργά σε όλους τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.

Βαθαίνει όλο και περισσότερο η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή, ενώ έχει δρομολογηθεί ακόμα μεγαλύτερη «αναβάθμιση» σε όλα τα επίπεδα της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το