Την ακύρωση στην πράξη του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση, το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή, επιδιώκουν οργανώσεις εκπροσώπησης εκπαιδευτικών, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, τις οποίες είχαν ξεκινήσει πριν από την ψήφιση του νόμου.

Το Συντονιστικό Αναπληρωτών – Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε νέα κινητοποίηση το Σάββατο 26 Ιανουαρίου κλιμακώνοντας τον αγώνα τους. Ακολουθεί η ανακοίνωση-κάλεσμα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ψήφιση του νέου συστήματος προσλήψεων/διορισμών δε αφήνει περιθώρια για αυταπάτες και μεμψιμοιρία! Μετά από μια εβδομάδα μαζικών συλλογικών διαδικασιών, μεγαλειωδών απεργιακών κινητοποιήσεων, με τη συγκινητική συσπείρωση αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών, των συλλόγων ΠΕ και των ΕΛΜΕ τους, με την έμπρακτη στήριξη των φοιτητικών συλλόγων και εργαζομένων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και με κέντρο αγώνα την κατειλημμένη Πρυτανεία, στείλαμε μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΟΟΣΑ, αλλά και σε όλους όσους μιλούν για προσοντολόγιο και γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ (ΝΔ,ΚΙΝΑΛ). Αρνούμαστε να μετρήσουμε τη ζωή και τη δουλειά μας με μόρια!

Αρνούμαστε να μετρηθούμε σε λίστες ανεργίας, να στραφούμε στην ανθρωποφαγία και τον ανταγωνισμό, να δεχτούμε την απαξίωση των πτυχίων μας, να μπούμε σε ένα ατελείωτο κυνήγι προσόντων για μια θέση ελαστικής εργασίας! Την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει συνολικά την επίθεση στην εκπαίδευση (αυτοαξιολόγηση, τριμελείς επιτροπές ΠΕΚΕΣ-ΚΕΣΥ, «Νέο Λύκειο») δηλώνουμε με ξεκάθαρο τρόπο ότι θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντί τους! Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε το προσοντολόγιο να μείνει στα χαρτιά!

Στέλνουμε επίσης μήνυμα προς τον Υπουργό Παιδείας που προκλητικά μιλά για «ηχηρές μειοψηφίες»: Δεν είμαστε ψηφία και αριθμοί στους πίνακες κατάταξής τους! Θα δώσουμε αταλάντευτα τη μάχη για τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας με συλλογικότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα και πείσμα για το δίκαιο του αιτήματός μας: ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε παρόντες και παρούσες και όρθιοι απέναντι στις νέο-φιλελεύθερες αντιδραστικές πολιτικές τους που αποδεκατίζουν δικαιώματα και δημόσια παιδεία. Δεν παραδίδουμε τα όπλα. Όσο αγωνιζόμαστε, με ψηλά το κεφάλι και το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, δε θα μπορέσουν να μας αφανίσουν, θα είμαστε δυνατοί και ενωμένοι στο φυσικό εργασιακό μας χώρο, το δημόσιο σχολείο, στους δρόμους, στους αγώνες, στις συνελεύσεις και στα σωματεία μας. Δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα!

Τέλος, οι αναπληρώτριες μητέρες δεν τσιμπάνε στα ψίχουλα των 3,5 μηνών! Αγωνιζόμαστε για εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων και όταν λέμε πλήρη προστασία της μητρότητας, εννοούμε ΠΛΗΡΗ προστασία!

Τίποτα δεν τελείωσε, όλα τώρα ξεκινάνε!


Καλούμε:

· Το Σάββατο 26/1 στις 12μμ στα Προπύλαια σε πανελλαδικό συλλαλητήριο! Καλούμε όλους τους συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής, καθώς και τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση της μετακίνησης των συναδέλφων-ισσών στην Αθήνα. Αμέσως μετά το συλλαλητήριο καλούμε σε πανελλαδική συνέλευση αγώνα στο ΠΤΔΕ (Ναυαρίνου 13α, Εξάρχεια). Το ίδιο βράδυ, θα ακολουθήσει πάρτυ-γλέντι!
· Όλους-όλες να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα στα σωματεία μας. Οργανωνόμαστε, παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας! Συμμετέχουμε αποφασιστικά στις συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, ενημερώνουμε τα σχολεία και τους/τις συναδέλφους/ισσες, γεμίζουμε τις γενικές συνελεύσεις! Αναλαμβάνουμε δράση ΠΑΝΤΟΥ! Με ακτιβισμούς σε κάθε πόλη της Ελλάδας, πολύμορφες δράσεις, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, καταλήψεις. Αναρτούμε πανό, κολλάμε αφίσες και μοιράζουμε ανακοινώσεις σε όλα τα σχολεία.
· Συντονιζόμαστε, συγκροτούμε πανελλαδικά κέντρα αγώνα με εκπαιδευτικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους γονείς, άλλους εργασιακούς χώρους, όλη την κοινωνία! Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα με εξωστρεφείς ανακοινώσεις και κοινές εκδηλώσεις, παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και ενημερώσεις στα πανεπιστήμια.
· Στην Αθήνα δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη 24/1 στις 1.30 στο συγκρότημα της Γκράβας για ενημέρωση συναδέλφων, γονέων και μαθητών.

Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη!
Σάββατο 26/1 πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12μμ στα Προπύλαια
Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί όλων ΤΩΡΑ
αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία!
Το προσοντολόγιο θα μείνει στα χαρτιά!

 

ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης καλούν τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο 26 Ιανουαρίου στην Αθήνα και προσανατολίζονται να διοργανώσουν αντίστοιχη μαζική κινητοποίηση το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Και σημειώνουν:

Η ψήφιση του νόμου στη Βουλή, όσο πιο εσπευσμένα γινόταν, αναδεικνύει την πρεμούρα της κυβέρνησης να περάσει τα μνημονιακά μέτρα του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.. Ταυτόχρονα σε μέρα απεργίας (11/01) το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.) για τους θεματικούς άξονες και τις εκθέσεις αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων δηλ. τους δείκτες και τα κριτήρια της αυτοαξιολόγησης. Στην Υ.Α. παρουσιάζονται τα ίδια κριτήρια σε πιο συμπτυγμένη μορφή με την αυτοαξιολόγηση του 2014.Με τις τελευταίες μαζικές κινητοποιήσεις μας (απεργίες, διαδηλώσεις) αναδείξαμε ότι το «προσοντολόγιο» δεν αποτελεί νέο σύστημα διορισμών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, αλλά πέταγμα στην ανεργία χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων, ένα διαρκές κυνήγι αγοράς «προσόντων» από τη βιομηχανία μεταπτυχιακών, σεμιναρίων κ.ά. που έχει στηθεί στα ΑΕΙ για μια επισφαλή θέση εργασίας. Τέλος σημαίνει  απαξίωση του πτυχίου και των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει.

Η ψήφιση του νόμου για το προσοντολόγιο δεν πρέπει να σημάνει και το τέλος του αγώνα μας για την κατάργησή του. Με τις κινητοποιήσεις μας κάναμε ένα δυναμικό ξεκίνημα ενάντια στα μέτρα (προσοντολόγιο, αυτοαξιολόγηση) που προωθούν περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Η αναβολή για το Σεπτέμβρη του 2019 της εφαρμογής στη σχολική μονάδα του Ν.4547 για την αυτοαξιολόγηση είναι μια κίνηση της κυβέρνησης για να κλείσει το μέτωπο που πήγε να ανοίξει με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Εξάλλου έχει δρομολογήσει ήδη τα σχετικά σεμινάρια στελεχών.

Ο αγώνας ενάντια στο «προσοντολόγιο» πρέπει να συνεχιστεί, μαζί με τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το