Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη πανελλαδική πανεκπαιδευτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8/2 στην Αθήνα. Χιλιάδες φοιτητές από πολλές πόλεις της χώρας πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, σχηματίζοντας ένα «ανθρώπινο ποτάμι». Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στο Σύνταγμα, τα τελευταία πανό δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει από τα Προπύλαια. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, η οποία στέλνει ένα ιδιαίτερα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, που την Τετάρτη προχώρησε μέσω συνέντευξης του υπουργού Παιδείας στην κατάθεση του νέου αντιεκπαιδευτικού της εκτρώματος. Και το μήνυμα αυτό είναι πως το αγωνιζόμενο φοιτητικό κίνημα όχι μόνο δεν αποτελεί «μειοψηφία», αλλά εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών σε όλη τη χώρα, οι οποίοι συνεχίζουν σταθερά και αταλάντευτα να βαδίζουν στον δρόμο του αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την καταστρατήγηση του άρθρου 16 και το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Πιερρακάκη.

Δίπλα στους φοιτητικούς συλλόγους πορεύτηκαν μαθητές και σχολεία, δεκάδες σωματεία εκπαιδευτικών, σύλλογοι μελών ΔΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι και πολλά ακόμη σωματεία εργαζομένων. Αποτελεί ζητούμενο η ακόμη στενότερη συμπόρευση όλων των εκπαιδευτικών κλάδων, αλλά και η συνένωση του αγώνα του φοιτητικού κινήματος με την αγωνιζόμενη φτωχομεσαία αγροτιά και συνολικά με το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα τα απαράδεκτα εκφυλιστικά φαινόμενα ξυλοδαρμών ανάμεσα σε μέλη της ΚΝΕ και των ΕΑΑΚ κατά το ξεκίνημα της διαδήλωσης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τη διακομιδή οχτώ ανθρώπων στο νοσοκομείο. Η οργανωτικού τύπου αντιπαράθεση για το ή τα πανό που θα βρίσκονται στην κεφαλή αυτής ή οποιασδήποτε άλλης πορείας, οι μικροηγεμονισμοί, τα καπελώματα και η επιβολή της μιας ή της άλλης άποψης στο φοιτητικό κίνημα ιδιαίτερα με αυτούς τους όρους δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά και το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Αντίθετα, αμαυρώνουν τον δίκαιο αγώνα μας, δίνουν αφορμή και άλλοθι στην κυρίαρχη αντιδραστική προπαγάνδα να λοιδορεί τους φοιτητικούς συλλόγους και να χτυπά τους αγώνες τους.

Το φοιτητικό κίνημα, έναν μήνα τώρα, μετά από πέντε γύρους μαζικών γενικών συνελεύσεων, καταλήψεων και κινητοποιήσεων, έχει καταφέρει να πάει κόντρα και να αποκρούσει την κρατική τρομοκρατία και καταστολή, τις απειλές των χαμένων εξαμήνων και εξεταστικών, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και τον υπονομευτικό της ρόλο. Τώρα, χρειάζεται να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στις ηλεκτρονικές εξεταστικές, που έχουν στόχο να υπονομεύσουν και να αποκλιμακώσουν τους αγώνες. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός απέναντι στην τηλε-εξεταστική των αποκλεισμών και της υπονόμευσης του αγώνα μας. Συνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα, ενάντια στην τρομοκρατία και την τηλε-καταστολή. Μέχρι τη νίκη!

Φοιτητική Πορεία, 8/2/2024

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το