Στη χώρα, με πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Κορτίσο, οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί 50% από την αρχή της χρονιάς, ο πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από το 4%, στο 10% βρίσκεται η ανεργία και στο 20% η φτώχεια. Όλα αυτά στη χώρα που το κράτος και οι ολιγάρχες της πλουτίζουν από τη διώρυγα του Παναμά.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, από τις αρχές Ιούλη έχουν ξεσπάσει μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Πολλοί κλάδοι βρίσκονται σε απεργία, οι ιθαγενείς έχουν ξεσηκωθεί μαζικά, ενώ μόνιμα οδοφράγματα έχουν στηθεί στην πρωτεύουσα και στην επαρχία. Οι χιλιάδες στους δρόμους ανάγκασαν την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί, πλην όμως, τελικά την Κυριακή 17/7 υπεγράφη μια συμφωνία με τις ηγεσίες των συνδικάτων, η οποία απορρίφθηκε από το λαό. Η συμφωνία προέβλεπε πάγωμα των αυξήσεων ή και μείωση έως 20% στις τιμές των καυσίμων και διαφόρων ειδών. Ωστόσο, ο λαός τη θεώρησε κοροϊδία και ως εκ τούτου, η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών, το μεγαλύτερο από τα συνδικάτα που διαπραγματεύτηκαν με την κυβέρνηση, τη Δευτέρα 18/7 πραγματοποίησε και πάλι διαδηλώσεις, καλύπτοντας όλο το λαό που ήθελε συνέχιση του αγώνα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, διαδηλώσεις γίνονται κάθε ημέρα, ο λαός του Παναμά επιμένει, αποτελώντας έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των λαών που εξεγείρονται αυτήν την περίοδο, απέναντι στην πολιτική της φτώχειας και της ακρίβειας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το