Διαρκής ενημέρωση

4:15

Ισραηλινές πηγές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν διεισδύσει στο Ισραήλ: Προϊστάμενος του γραφείου της AJ

Ο Walid Al Omari του Al Jazeera, επικεφαλής του γραφείου στη Ραμάλα, λέει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ένα σπίτι στον οικισμό Ofakim και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με Παλαιστίνιους μαχητές που φέρονται να κρατούν ομήρους.

«Ισραηλινές πηγές υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιοι κατάφεραν να διεισδύσουν στο Ισραήλ, μέσω τεσσάρων διαφορετικών περιοχών. Είναι η πρώτη φορά από το 1948 που αυτές οι εξελίξεις είναι από την πλευρά του Ισραήλ, γιατί συνήθως διεξάγονται σε αραβικές περιοχές», είπε ο Αλ Ομάρι.

4:02

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ζητούν “άμεση κατάπαυση του πυρός”, το Ομάν ζητεί την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, αλληλεγγύη προς το Ισραήλ εξέφρασε η Ινδία

Η Ρωσία έκανε σήμερα έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για “άμεση κατάπαυση του πυρός” εκφράζοντας παράλληλα την “εντονότερη ανησυχία” της μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα αναφέρει: “Κάνουμε έκκληση στην παλαιστινιακή και την ισραηλινή πλευρά να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, να εγκαταλείψουν τη βία και να επιδείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση”.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας που ζήτησε τον “άμεσο τερματισμό της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους”, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το πρακτορείο επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία αναφέρει: “Παρακολουθούμε τις άνευ προηγουμένου εξελίξεις ανάμεσα σε έναν αριθμό παλαιστινιακών φατριών και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής που έχουν οδηγήσει σε ένα υψηλό επίπεδο βίας σε πολλά μέτωπα”.
Από την πλευρά του το Ομάν κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση. Η ανακοίνωση ζητεί από την διεθνή κοινότητα και τους θεσμούς να “παρέμβουν άμεσα για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και να εφαρμόσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου”.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε την “αλληλεγγύη” του προς το Ισραήλ.

“Βαθιά σοκαρισμένος από τις πληροφορίες που αφορούν την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ. Είμαστε αλληλέγγυοι προς το Ισραήλ αυτές τις δύσκολες στιγμές”, έγραψε ο Μόντι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Μόνο το Ισραήλ ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας με τον παλαιστινιακό λαό, λέει το Κατάρ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι μόνο το Ισραήλ ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας με τον παλαιστινιακό λαό.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι το Κατάρ καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν την ύψιστη αυτοσυγκράτηση και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει το Ισραήλ από το να χρησιμοποιεί αυτά τα γεγονότα ως δικαιολογία για τη διενέργεια ενός δυσανάλογου πολέμου εναντίον παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.

3:55

Ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής μόνη εγγύηση για την ειρήνη: Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών είναι η μόνη εγγύηση για «ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη» στην περιοχή.
«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις συνέπειες ενός αδιεξόδου στον πολιτικό ορίζοντα και της μη παραχώρησης στον παλαιστινιακό λαό το νόμιμο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και στο κράτος του. Έχουμε επίσης προειδοποιήσει για τις συνέπειες των καθημερινών προκλήσεων και επιθέσεων, τη συνεχιζόμενη τρομοκρατία εποίκων και δυνάμεων κατοχής και τις επιδρομές στο τέμενος Αλ Άκσα και στους χριστιανικούς και ισλαμικούς ιερούς τόπους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
«Αυτό που εγγυάται την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής της γης του Κράτους της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα σύνορα του 1967, και η αναγνώριση του δικαιώματος του λαού στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία».
3:45

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στοχεύει ασθενοφόρο στο Khan Yunis

Ένα ασθενοφόρο της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου έγινε στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής έξω από το νοσοκομείο Nasser στο Khan Yunis, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί Παλαιστίνιοι, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ανταποκριτής της WAFA ανέφερε ότι ένα ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε έναν πύραυλο απευθείας στο ασθενοφόρο που βρισκόταν μπροστά από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα πολλά θύματα και ορισμένα σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ένας νοσηλευτής.
Αριθμός Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν τουλάχιστον 160 – Ιατρικές πηγές
Ιατρικές πηγές στη Γάζα είπαν στο Al Jazeera ότι τουλάχιστον 160 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις του Ισραήλ.

Ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τους 1.000.
Τουλάχιστον 40 Ισραηλινοί νεκροί, 750 τραυματίες: ισραηλινή κυβέρνηση
Η Sara Khairat του Al Jazeera, η οποία αναφέρει από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, λέει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 40.
Ο προηγούμενος αριθμός, που αναφέρθηκε από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ήταν 22.
«Περισσότεροι από 750 Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί», είπε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται.
3:40

Η ένταση των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Γάζα «αυξάνεται σιγά σιγά»: ανταποκρίτρια του AJ

Η Youmna ElSayed του Al Jazeera βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας και λέει ότι η ένταση των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών έχει αυξηθεί.

«Βλέπουμε ότι στοχοποιούνται περισσότερα κτίρια κατοικιών. Σύμφωνα με τοπικές πηγές και μάρτυρες, υπάρχουν πολλά θύματα λόγω των βομβαρδισμών», είπε, σημειώνοντας ότι χτυπήθηκαν και κτίρια κατοικιών. Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τον αριθμό των νεκρών.

«Δεδομένου ότι η Γάζα βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό τα τελευταία 17 χρόνια, οι άνθρωποι δεν έχουν πού να πάνε. Δεν έχουν ευκαιρίες να φύγουν σε καιρούς τέτοιας κλιμάκωσης. Δεν έχουν καταφύγια για να μετακομίσουν… έτσι είναι περίπλοκη η κατάσταση στη Γάζα», είπε η ElSayed.
3:15

Ο Νετανιάχου καλεί τους Ισραηλινούς να ενωθούν

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου λέει ότι ο πρώτος στόχος του στρατού είναι «να καθαρίσει την περιοχή από τις εχθρικές δυνάμεις που έχουν διεισδύσει και να αποκαταστήσει την ασφάλεια και την ειρήνη στους εποικισμούς που δέχθηκαν επίθεση».

«Ο δεύτερος στόχος, την ίδια στιγμή, είναι να επιβληθεί ένα τεράστιο τίμημα στον εχθρό, επίσης στη Λωρίδα της Γάζας», φέρεται να είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

Το Ισραήλ θα ενισχύσει επίσης τα σύνορα για να αποτρέψει οποιονδήποτε άλλο «να κάνει το λάθος να συμμετάσχει σε αυτόν τον πόλεμο», είπε επίσης ο Νετανιάχου, καλώντας όλους τους πολίτες του Ισραήλ να ενωθούν.
3:08

Τα ισραηλινά πλήγματα «έντονα και συνεχόμενα» στη Γάζα: Ανταποκρίτρια του AJ

Η Heba Akilah του Al Jazeera που αναφέρει από τη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ότι τα ισραηλινά χτυπήματα είναι «έντονα και συνεχόμενα» με επιθέσεις με drone και πυροβολικό στις ανατολικές περιοχές.

Είπε ότι υπάρχουν επίσης απεργίες στο βορρά, στη Jabalia και την Beit Lahia. στο Bureij, στην κεντρική Γάζα. και στο Khan Younis και στη Rafah στα νότια.

«Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές που χτυπούν οι Ισραηλινοί, είναι τοποθεσίες της παλαιστινιακής αντίστασης και συνοριακές περιοχές όπου συγκεντρώνονται δεκάδες Παλαιστίνιοι από το πρωί, στις οποίες έχουν κοπεί οι φράχτες», είπε η Akilah.
2:15

Το Ισραήλ λέει ότι έπληξε 21 στόχους της Χαμάς σε αεροπορικές επιδρομές

Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν επιτεθεί σε 17 στρατιωτικά συγκροτήματα και τέσσερα επιχειρησιακά γραφεία της Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
«Δύσκολες μέρες μπροστά»: συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή
Ο Tom Wennesland, συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, είπε στο Al Jazeera ότι η κλίμακα της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Γάζας αυτή τη φορά, είναι πολύ μεγαλύτερη και σηματοδοτεί δύσκολες μέρες για το μέλλον.
«Είμαι τρομοκρατημένος και αηδιασμένος από τις επιθέσεις σήμερα το πρωί. Υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που σκοτώθηκαν και απήχθησαν μετά την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών στο Ισραήλ…. Ανησυχώ επίσης πολύ για την κατάσταση στη Γάζα», είπε.

Ερωτηθείς γιατί η επίσημη δήλωσή του για την επίθεση δεν είχε καμία αναφορά για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και αν είχε κάποια συμπάθεια για αυτούς, ο Wennesland είπε: «Είμαι λίγο έκπληκτος από την ερώτηση».

Τόνισε ότι ως ΟΗΕ, είναι ο μόνος θεσμός που ενημερώνει συνεχώς για την κατάσταση και τα δεινά του λαού στη Γάζα και σε άλλα κατεχόμενα εδάφη.
Πρόσθεσε ότι οι άμαχοι και στις δύο τοποθεσίες θα φέρουν το βάρος των περαιτέρω επιθέσεων και είπε ότι ο ΟΗΕ έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να σταματήσει η κλιμάκωση.
1:56

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι στη Γάζα κάνουν έκκληση για αιμοδοσία

Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία σε νοσοκομεία στον πολιορκημένο θύλακα, καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας και αναφέρει μεγάλο αριθμό απωλειών εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών.
Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να μάχεται για τον έλεγχο των διεισδυμένων περιοχών: Haaretz
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει αποκτήσει τον έλεγχο σε καμία από τις τοποθεσίες που διείσδυσαν μαχητές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz.
Αμπάς: Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να αμύνονται ενάντια στον «τρόμο των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής»
Έχουμε επίσης την πρώτη δημόσια δήλωση του Μαχμούντ Αμπάς, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Αμπάς είπε ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια στον «τρόμο των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο ηγέτης της Φατάχ προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης ηγεσίας που περιελάμβανε πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, όπου έδωσε οδηγίες για την παροχή προστασίας στους Παλαιστίνιους.

 

1:50

Σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν συγχαίρει τους Παλαιστίνιους μαχητές

Ένας σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ συνεχάρη τους Παλαιστίνιους μαχητές για τη μεγαλύτερη επίθεση στο Ισραήλ εδώ και χρόνια, ανέφερε ο ημιεπίσημος ειδησεογραφικός ιστότοπος ISNA.

«Συγχαίρουμε τους Παλαιστίνιους μαχητές», ανέφερε ο Ραχίμ Σαφαβί. «Θα σταθούμε δίπλα στους Παλαιστίνιους μαχητές μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ».

Αίγυπτος και Τουρκία ζητούν «συγκράτηση»

Η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες» από την κλιμάκωση της έντασης, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Ζήτησε «να ασκηθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η έκθεση των αμάχων σε περαιτέρω κίνδυνο».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε επίσης τα μέρη «να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση… και να μείνουν μακριά από παρορμητικά βήματα που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις». Μιλώντας στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματός του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν προέτρεψε χωριστά ενάντια σε «κάθε είδους προσπάθεια» να βλάψει το «ιστορικό και θρησκευτικό καθεστώς» του τεμένους Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
12:21

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ   
Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης επίσης ανέφεραν ότι αριθμός Ισραηλινών συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι από μαχητές ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς κυκλοφορούν βίντεο που φαίνεται να δείχνει ένα κατεστραμμένο ισραηλινό τεθωρακισμένο. 
Ο ισραηλινός στρατός έχει γνώση των αναφορών αυτών για αιχμαλώτους, δήλωσε πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας, χωρίς να δίδει περισσότερες λεπτομέρειες. 
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας τις επόμενες ώρες ενώ ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ενέκρινε την επιστράτευση εφέδρων. 
Στη Γάζα, οι κάτοικοι μπορούσαν να ακούσουν τον βρυχηθμό από τις εκτοξεύσεις ρουκετών ενώ ανέφεραν ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος του φράκτη με το Ισραήλ, κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και είδαν κινήσεις ενόπλων μαχητών. 
Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων ανακοίνωσε ότι ομάδες είχαν αποσταλεί σε περιοχές στο νότιο Ισραήλ κοντά στη Γάζα και ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. 
Οργάνωση που εκπροσωπεί τους εφέδρους, οι οποίοι σχεδίαζαν να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε εκπαίδευση λόγω των αντιρρήσεών τους στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δικαστική μεταρρύθμιση, κάλεσε τα μέλη της να παρουσιαστούν. 
Η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη Χαμάς στην επίθεση. 
«Είμαστε μέρος αυτής της μάχης, οι μαχητές είναι δίπλα στους αδελφούς τους στις Ταξιαρχίες Κάσαμ μέχρι να επιτευχθεί η νίκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ Αμπού Χάμζα σε ανάρτηση στο Telegram.
Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξέφρασαν δυσπιστία για τη διείσδυση στο Ισραήλ. «Είναι σαν όνειρο. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω, μαχητές μέσα στην κατεχόμενη γη μας;», δήλωσε καταστηματάρχης στη Γάζα. Δεν ήταν σαφές πώς οι επιτιθέμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας κατάφεραν να διασχίσουν τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί βίντεο που δείχνει ένα αιωρόπτερο, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο dpa, σημειώνοντας ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά του.

Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωση ότι πολλές «δεκάδες από τα μαχητικά αεροσκάφη (του) πλήττουν αυτή στιγμή αριθμό στόχων» της Χαμάς.

9:33

Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για διείσδυση “απροσδιόριστου αριθμού τρομοκρατών” από τη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σήμερα το πρωί τη διείσδυση «απροσδιόριστου αριθμού τρομοκρατών» στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας. «Οι κάτοικοι στις γειτονικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους», πρόσθεσε ο στρατός, καθώς δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ για πάνω από μία ώρα.

Αναφορές για ένοπλους Παλαιστινίους στο Ισραήλ, ενώ εξαπολύθηκε ομοβροντία ρουκετών από τη Γάζα 

Μια Ισραηλινή σκοτώθηκε, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Παλαιστίνιοι ένοπλοι διείσδυσαν σε περιοχές του νότιου Ισραήλ ενώ εξαπολύθηκε ομοβροντία ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα το πρωί, σε μια αιφνιδιαστική επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν.

Μία Ισραηλινή σκοτώθηκε, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενώ μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων είχαν αναπτυχθεί σε περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας ενώ σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά περαστικού στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν συγκρούσεις σε δρόμους πόλεων. 

Κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν ότι άκουγαν ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος του φράκτη με το Ισραήλ, κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και είδαν κινήσεις ενόπλων μαχητών.
Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων ανακοίνωσε ότι ομάδες είχαν αποσταλεί σε περιοχές στο νότιο Ισραήλ κοντά στη Γάζα και ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν άμεσα λεπτομέρειες για πιθανά θύματα.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους ασφαλείας τις επόμενες ώρες. 

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Καταδίκη της ευρωπαϊκής ηγεσίας για τις επιθέσεις στο Ισραήλ

Την καταδίκη της για τις επιθέσεις στο Ισραήλ εξέφρασε η ευρωπαϊκή ηγεσία.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τις αδιάκριτες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον του Ισραήλ και του λαού του σήμερα το πρωί, προκαλώντας τρόμο και βία κατά αθώων πολιτών.
Οι σκέψεις μου είναι με όλα τα θύματα. Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με τον ισραηλινό λαό σε αυτή τη φρικτή στιγμή» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Είναι η τρομοκρατία στην πιο απεχθή μορφή της

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε «απερίφραστα την επίθεση που πραγματοποίησαν οι τρομοκράτες της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι η τρομοκρατία στην πιο απεχθή μορφή της. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι τέτοιων αποτρόπαιων επιθέσεων».

Ζ.Μπορέλ: Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ
«Αυτή η φρικτή βία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η τρομοκρατία και η βία δεν λύνουν τίποτα» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσθέτοντας ότι «η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Ρ.Μέτσολα: Ο τρόμος δεν θα επικρατήσει ποτέ
Tέλος, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα υπογράμμισε : «καταδικάζουμε τον τρόμο και τη βία που ασκείται εναντίον αθώων ανθρώπων. Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που βρίσκονται υπό πυρά, όλους τους πρώτους ανταποκριτές και αυτούς που αμύνονται ενάντια σε αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις. Ο τρόμος δεν θα επικρατήσει ποτέ».

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Η Γερμανία «καταδικάζει σθεναρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε σήμερα το πρωί η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. 
Το Ισραήλ «έχει την πλήρη αλληλεγγύη μας» και το «δικαίωμα, με βάση το διεθνές δίκαιο, να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία», πρόσθεσε η ίδια σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ. 
Από την πλευρά του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα ότι η Γαλλία καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο «τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είναι σε εξέλιξη κατά του Ισραήλ και των πολιτών του» και ότι εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της με το Ισραήλ.
Η Ιταλία «στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτόν του» κατά της «βίαιης επίθεσης που λαμβάνει χώρα στο Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική κυβέρνηση. Η Ρώμη «καταδικάζεται σθεναρά τον τρόμο και βία που είναι σε εξέλιξη κατά αθώων πολιτών». 
«Ο τρόμος δεν θα επικρατήσει ποτέ. Στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το Λονδίνο καταδικάζει “απερίφραστα” την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ

Η Βρετανία «καταδικάζει απερίφραστα» την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σήμερα κατά του Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει απερίφραστα τις τρομερές επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών αμάχων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στηρίζει πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του», ανέφερε ο Κλέβερλι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καταδικάζει και η Ελλάδα

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη σημερινή εκτόξευση σφοδρών ρουκετών κατά του Ισραήλ. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:
Η Χεζμπολάχ συγχαίρει τον παλαιστινιακό λαό, τους μαχητές της αντίστασης και τις ηρωικές παλαιστινιακές παρατάξεις, ιδιαίτερα τους αγαπητούς μας αδελφούς στις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ και το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης Χαμάς, για την ευρείας κλίμακας και θεϊκά υποστηριζόμενη ηρωική επιχείρηση, που υπόσχεται τελική και συνολική νίκη.
Αυτή η θριαμβευτική επιχείρηση είναι μια αποφασιστική απάντηση στα συνεχιζόμενα εγκλήματα της κατοχής και στις συνεχείς καταπατήσεις των ιερών, της αξιοπρέπειας και της τιμής. Επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η θέληση του Παλαιστινιακού λαού και η σταθερότητα της αντίστασης είναι η μόνη επιλογή για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας, της κατοχής, και ένα μήνυμα προς τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, καθώς και προς τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, ιδιαίτερα προς εκείνους που επιδιώκουν την εξομάλυνση με αυτόν τον εχθρό, ότι ο Παλαιστινιακός αγώνας είναι ένας ζωντανός αγώνας που δεν θα πεθάνει μέχρι τη νίκη και την απελευθέρωση.
Καλούμε τα αραβικά και ισλαμικά έθνη και τους ελεύθερους λαούς του κόσμου να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό και τα κινήματα αντίστασης, τα οποία επιβεβαιώνουν την ενότητα του πεδίου τους με αίμα, λόγο και δράση.
Η ηγεσία της Ισλαμικής Αντίστασης στο Λίβανο παρακολουθεί στενά τις σημαντικές εξελίξεις στην παλαιστινιακή σκηνή και παρακολουθεί τις συνθήκες στο πεδίο με μεγάλο ενδιαφέρον. Διατηρεί άμεση επαφή με την παλαιστινιακή ηγεσία της αντίστασης εντός και εκτός Παλαιστίνης και αξιολογεί συνεχώς τα γεγονότα και την πορεία των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, καλούμε τη σιωνιστική εχθρική κυβέρνηση να πάρει τα σημαντικά μαθήματα που διδάσκει η παλαιστινιακή αντίσταση στο πεδίο και στα πεδία των μαχών.

 

 

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το