Παγκόσμιο σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας απώλειες άνω του 100%.

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί, για ακόμη μία φορά, η παγκόσμια οικονομία, μετά την κατάρρευση της τιμής του αμερικανικού πετρελαίου (WTI) στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια παράδοσης τον Μάιο υποχώρησαν τη Δευτέρα σε αρνητικά επίπεδα, καταγράφοντας ιστορικές απώλειες της τάξης άνω του 100%.

Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά, οι παραγωγοί κλήθηκαν να πληρώσουν τους αγοραστές, προκειμένου οι τελευταίοι να προμηθευτούν το αργό πετρέλαιο.

Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιούνιο βρίσκονται σε κάπως καλύτερη μοίρα, καθώς υποχώρησαν μόλις κατά… 18% και διαμορφώθηκαν στα 20,43 δολάρια ανά βαρέλι.

Από την πλευρά τους, τα συμβόλαια Brent στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσαν κάμψη κατά 8,9% και έκλεισαν σε 25,57 δολάρια ανά βαρέλι.

Η δραματική πτώση στην τιμή του πετρελαίου, και ιδίως του αμερικανικού, αποδίδεται στη χαμηλή ζήτηση – εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού  – καθώς και στα υψηλά επίπεδα αποθέματος.

Σήμερα, πάντως, η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου WTI επέστρεψε και πάλι σε θετικό έδαφος,καθώς διαπραγματεύεται στο 1,65 δολάριο ανά βαρέλι.

Σε μία προσπάθεια στήριξης των διεθνών τιμών και αποκλιμάκωσης του προβλήματος, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ καθώς και τα συνεργαζόμενα κράτη, όπως η Ρωσία, κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία, περικόπτοντας την ημερήσια παραγωγή κατά 9,7 εκατ. βαρέλια, αρχής γενομένης από την 1η Μαΐου.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει προειδοποιήσει ότι η εν λόγω μείωση είναι πιθανό να μην καταστεί ικανή να οδηγήσει σε εξισορρόπηση της αγοράς. Κι αυτό, διότι η παγκόσμια ζήτηση τον Απρίλιο αναμένεται να διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995.

Απώλειες στα χρηματιστήρια

Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου επηρεάζει και τα χρηματιστήρια.

Το πρωί της Τρίτης, ενδεικτικά, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με απώλειες κοντά στο 2%, ενώ ο δείκτης Kospι στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 1,56%.

Λίγες ώρες νωρίτερα, και ειδικότερα το βράδυ της Δευτέρας,  ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street είχε καταγράψει πτώση της τάξης του 2,50%, χάνοντας σχεδόν 600 μονάδες.

πηγή: sputnik

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το