Σημαντικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αλλάξει τον ορισμό της οικογενειακής βίας και της σεξουαλικής επίθεσης. Από τον περασμένο Απρίλιο -αν και το γεγονός αποκαλύφθηκε αυτές τις ημέρες- σύμφωνα με τον νέο ορισμό που υιοθέτησε -χωρίς να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις- το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οικογενειακή βία μπορεί να θεωρηθεί μόνο ό,τι προκαλεί σωματική βλάβη.

Όπως έγινε γνωστό, άλλες μορφές βίας, όπως η ψυχολογική, ο καταναγκαστικός έλεγχος και η συναισθηματική χειραγώγηση δεν θεωρούνται πλέον μορφές οικογενειακής βίας. Όσον αφορά τις σεξουαλικές επιθέσεις, για να χαρακτηριστεί ένα γεγονός ως τέτοιο πρέπει να εμπεριέχει οπωσδήποτε σωματική βία.

Ο νέος ορισμός της διοίκησης Τραμπ αναφέρει ότι «σεξουαλική βία σημαίνει κάθε σεξουαλική πράξη που δεν εμπεριέχει συναίνεση, όπως αυτή περιγράφεται στο ομοσπονδιακό, εθιμικό και πολιτειακό δίκαιο, ακόμη και όταν το θύμα δεν έχει την ικανότητα να εκφράσει συναίνεση».

Η αλλαγή του ορισμού της οικογενειακής και σεξουαλικής βίας αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τα θύματα της βίας που βασίζεται στο φύλο, τα οποία δεν θα μπορούν να προσφύγουν κατά των συζύγων, ερωτικών συντρόφων ή γονέων που έχουν ασκήσει βία εις βάρος τους και η οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί με πληγές στο σώμα ή συνέπειες για την ψυχική υγεία τους.

Σύμφωνα με τη Χόλι Τέιλορ-Νταν, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γουόρσεστερ, στη Βρετανία, ειδική σε θέματα οικογενειακής και σεξουαλικής βίας, που έχει εργαστεί και στην αστυνομία με αυτή την ιδιότητα, η αλλαγή αυτή συνιστά πισωγύρισμα τουλάχιστον 50 χρόνων.

«Είναι τρομακτικό πόσο “ήσυχα” πέρασε η αλλαγή αυτή», είπε και τόνισε: «Τα θύματα δεν θα ζητούν βοήθεια, δεν θα έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες υπηρεσίες, ενώ θα καταπίπτουν οι διώξεις για σεξουαλικά εγκλήματα επειδή ο ορισμός τους περιορίζεται στις πιο σοβαρές μορφές τους», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, πέρα από το «κακό παράδειγμα» για τον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η οπισθοχώρηση για τα δικαιώματα γυναικών και παιδιών στη Μεγάλη Αμερική του Τραμπ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της οργάνωσης Safe Lives (Ασφαλείς Ζωές), με έδρα τη Βρετανία, Σούζαν Τζέικομπ, «όπου και αν ζεις, αν έχεις υποστεί οικογενειακή βία, ή αν έχει γνωρίσει γυναίκες και παιδιά που την υπέστησαν, τότε ξέρεις καλά ότι η σωματική βία δεν είναι ποτέ η πλήρης εικόνα. Συνυπάρχει με την ψυχολογική και συναισθηματική βία, από τις οποίες τα θύματα αργούν πολύ περισσότερο να ανακάμψουν απ’ ό,τι συμβαίνει με τη σωματική βία».

Και όλα αυτά σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, περίπου 43,5 εκατομμύρια γυναίκες έχουν πέσει θύματα «ψυχολογικής επίθεσης» από σύντροφο ή σύζυγο, ενώ περισσότερες από τις μισές γυναίκες που δολοφονούνται είναι θύματα οικογενειακής βίας, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο για την Πρόληψη και των Έλεγχο Ασθενειών.

Πηγή: The Independent

Επιμέλεια κειμένου: Αρχοντία Κάτσουρα – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το