γράφει ο Γιώργος Ρούσσος

Aπό τα βραβευμένα φιλμ της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, «Attenberg» και «Chevalier», στο «Delivery» του Νίκου Παναγιωτόπουλου και από το εξαιρετικό «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, μέχρι το τραγικά επίκαιρο «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά για την ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση. Πέντε σπουδαίες και χαρακτηριστικές ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, είναι διαθέσιμες δωρεάν και διαδικτυακά, μέχρι και την Τρίτη 31 Αυγούστου του 2021, στην ψηφιακή πλατφόρμα του ERTFLIX.

Delivery
Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Θάνος Σαμαράς, Αλεξία Καλτσίκη, Ερρίκος Λίτσης, Δημήτρης Ημελλος, Σπύρος Σταυρινίδης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Χρήστος Λούλης
Έτος Παραγωγής: 2004
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 97 λεπτά
Διαθέσιμη έως 31/08/2021

Ένας νεαρός διανομέας πίτσας, που έρχεται από το πουθενά και στο τέλος πετάει για το πουθενά, διασχίζει την παραγκωνισμένη πραγματικότητα της Αθήνας και γίνεται μάρτυρας των εξομολογήσεων αυτού του ιδιαίτερου και (αυτό)εξόριστου κόσμου. Μια από τις πιο σημαντικές ταινίες του Παναγιωτόπουλου για την σύγχρονη Ελλάδα.

https://youtu.be/gD7DSAoHLq4

Attenberg
Σκηνοθεσία: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη
Σενάριο: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη
Πρωταγωνιστούν: Αριάν Λαμπέντ, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Λάνθιμος, Ευαγγελία Ράντου
Φωτογραφία: Θύμιος Μπακατάκης
Μοντάζ: Σαντρίν Σερόλ, Ματ Τζόνσον
Έτος Παραγωγής: 2010
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 95 λεπτά
Διαθέσιμη έως 31/08/2021

Η Μαρίνα έχει μεγαλώσει με τον αρχιτέκτονα πατέρα της σ’ έναν μικρό βιομηχανικό οικισμό, αποκλεισμένη σχεδόν από την πραγματικότητα του υπόλοιπου κόσμου. Με εξαίρεση την ιδιόρρυθμη σχέση της με τη φίλη της Μπέλα και τη συντροφιά με τον άρρωστο πατέρα της, παρατηρεί τις ανθρώπινες συμπεριφορές από μακριά, σχεδόν με αποστροφή. Ξεναγοί της στον κόσμο των ανθρώπων είναι τα ντοκιμαντέρ για τα θηλαστικά του Ντέιβιντ Ατένμπορο, η μουσική των Suicide και τα αμήχανα μαθήματα σεξουαλικής συμπεριφοράς της Μπέλας, μέχρι που ένας νεαρός μηχανικός φτάνει στην πόλη για δουλειά. Σ’ έναν ιδιόμορφο και ταυτόχρονα ιδανικό καμβά, ήτοι έναν περιβάλλοντα χώρο από τον οποίο η «κανονική» ζωή απουσιάζει, το Attenberg παιχνιδίζει με το φρέσκο – και παραπλανητικά αποστασιοποιημένο – φορμαλισμό του, για να εξελιχθεί σταδιακά σε μια συγκινητική μελέτη χαρακτήρων και σχέσεων.

Ένα αλλόκοτο δράμα ενηλικίωσης, από την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, βασική εκπρόσωπο του ελληνικού κινήματος weird wave, που χάρισε στην Αριάν Λαμπέντ το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Μία από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού weird wave με τον Γιώργο Λάνθιμο σε ρόλο ηθοποιού.

Miss Violence

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβρανάς
Σενάριο: Αλέξανδρος Αβρανάς, Κώστας Περούλης
Πρωταγωνιστούν: Θέμης Πάνου, Ρένη Πιττακή, Ελένη Ρουσσινού, Σίσσυ Τουμάση, Καλλιόπη Ζωντανού, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Χλόη Μπολώτα, Μαρία Σκουλά, Νίκος Χατζόπουλος, Μηνας Χατζησάββας, Κώστας Ανταλόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη, Βάσω Ιατροπούλου, Στέφανος Κοσμίδης, Χρήστος Λο
Φωτογραφία: Ολυμπία Μυτιληναίου
Μοντάζ: Νίκος Χελιδονίδης
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 98 λεπτά
Διαθέσιμη έως 31/08/2021

Βίαιο αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό, το βραβευμένο φιλμ του Αλέξανδρου Αβρανά, «Miss Violence», είναι μία ταινία που στοιχειώνει τον θεατή και τον ακολουθεί και μετά τη θέαση της, καθώς τον μεταφέρει σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν σκληρό, αλλά δυστυχώς υπαρκτό και τραγικά επίκαιρο.

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από ένα 11χρονο κορίτσι, την Αγγελική, η οποία πηδά από το μπαλκόνι την ημέρα των γενεθλίων της. Η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψει τα αίτια της αυτοκτονίας, ενώ η οικογένειά της επιμένει ότι επρόκειτο για ατύχημα. Η οικογένεια προσπαθεί να «ξεχάσει» το συμβάν και να συνεχίσει τη ζωή της. Ενώ οι αρμόδιοι των κοινωνικών υπηρεσιών θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις. Όταν ο μικρός αδελφός της Αγγελικής αποκαλύπτει κατά λάθος ορισμένα στοιχεία, η οικογένεια θα έρθει αντιμέτωπη με τα σκοτεινά μυστικά της.

Με φόντο την επιφανειακή γαλήνη της ελληνικής οικογένειας, η ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, συνθέτει μία ρεαλιστική σπουδή για την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση ανηλίκων, δομημένη επάνω στα σκοτεινά μυστικά μιας οικογένειας. Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν από κοινού, ο Αλέξανδρος Αβρανάς και ο Κώστας Περούλης.

Το Μικρό Ψάρι

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
Σενάριο: Γιάννης Οικονομίδης, Θάνος Ξηρός, Βαγγέλης Μουρίκης, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Χάρης Λαγκούσης
Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Τσορτέκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Γιάννης Αναστασάκης, Πωλίνα Δελλατόλα, Μαρία Καλλιμάνη, Ομηρος Πουλάκης, Αλέκος Πάγκαλος, η Σόνια Θεοδωρίδου. Πόπη Τσαπανίδου
Φωτογραφία: Δημήτρης Κατσαΐτης
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Έτος Παραγωγής: 2014
Xώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 137 λεπτά
Διαθέσιμη έως 31/08/2021

Ήρωας της ταινίας «Το Μικρό Ψάρι» είναι ο Στράτος, ο οποίος όταν ήταν δεκαεννιά χρονών, διέπραξε ένα έγκλημα πάθους και πέρασε τη μισή του ζωή στη φυλακή, κάτω από την προστασία ενός αρχινονού του υποκόσμου, του Λεωνίδα. Μια μέρα, κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, ο Λεωνίδας του έσωσε τη ζωή. Ο Στράτος αυτό δεν το ξέχασε ποτέ. Ελεύθερος πια, ο Στρατός δουλεύει τη νύχτα σε ένα αρτοποιείο, ενώ τη μέρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Όλα του τα χρήματα τα δίνει στον Γιώργο, τον αδελφό του Λεωνίδα, που οργανώνει ένα παράτολμο σχέδιο απόδρασης για να βγάλουν τον Λεωνίδα από τη φυλακή. Το μόνο πράγμα που απασχολεί τον Στράτο είναι να εξοφλήσει το χρέος του στον Λεωνίδα. Η μέρα της απόδρασης, η πιο σημαντική μέρα της ζωής του Στράτου, πλησιάζει.

Τέσσερα χρόνια μετά τον «Μαχαιροβγάλτη», ο Γιάννης Οικονομίδης επιστρέφει με το «Μικρό Ψάρι». Μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Πρόκειται για ένα σκληρό αλλά όμορφο φιλμ με στοιχεία νουάρ. Μία γκανγκστερική, αστυνομική περιπέτεια, που έχει ως κεντρικό άξονα τον Στράτο, δηλαδή τον Βαγγέλη Μουρίκη, σε μία σπουδαία ερμηνεία.

«Η ιδέα ήταν να κάνουμε ένα φιλμ νουάρ, μία γκανγκστερική, αστυνομική περιπέτεια, που να έχει ως κεντρικό άξονα τον Στράτο, δηλαδή τον Βαγγέλη Μουρίκη. Ο ήρωας μας, πέρα από το βεβαρημένο του παρελθόν, είναι παράλληλα κι ένας κόντρα κίλερ, ένα συνδυασμός ιδιαίτερος και καινούργιος για τα ελληνικά δεδομένα, σε μια ιστορία που ξετυλίγεται ποικιλότροπα», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονομιδής στη συνέντευξη που μας παραχώρησε και συνεχίζει:

«Ο Στράτος, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος παλεύει για την προσωπική του λύτρωση και αξιοπρέπεια. Παράλληλα είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι παρακολουθούμε έναν χαρακτήρα ο οποίος ξεκινάει από το “μαύρο”, ξεκινάει από το κακό. Είναι δηλαδή χαμένος. Ένας χαρακτήρας από αυτούς που δε θα ήθελες να είναι φίλος σου… Αλλά στο τέλος κερδίζει τον θεατή και τη συμπάθεια του. Κι αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Ότι ακόμα και μέσα στον βόρβορο μπορεί να ανθίσει ένα λουλούδι.»

Chevalier

Σκηνοθεσία: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη
Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σάκης Ρουβάς
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καραμάνης
Μοντάζ: Ματ Τζόνσον, Γιώργος Μαυροψαρίδης
Ήχος: Λέανδρος Ντούνης
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Σκηνικά: Άννα Γεωργιάδου
Έτος Παραγωγής: 2015
Xώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 99 λεπτά
Διαθέσιμη έως 31/08/2021

Μία παρέα αντρών επιστρέφει από εκδρομή ψαρέματος σ’ ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα αναλώσουν την ώρα τους μ’ ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται «Chevalier».  Ένα παιχνίδι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Οι μάσκες πέφτουν, καθώς το στοίχημα αποκαλύπτει τους χαρακτήρες της παρέας.

«Στην ουσία το «Chevalier» είναι η φυσική συνέχεια του «The Capsule», η οποία ήταν μία ταινία που έκανα αποκλειστικά με γυναικείο καστ, επίσης πάνω στο θέμα της δύναμης, της υπερίσχυσης, του ελέγχου, της πειθαρχίας, της αντιζηλίας και σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να συνεχίσω αυτό το πείραμα με αντρικό καστ.» – Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη

Πέντε χρόνια μετά το «Attenberg» (2010), η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη παρουσιάζει την τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία της, το «Chevalier». Έχοντας ως πρωταγωνιστές τον Βαγγέλη Μουρίκη, τον Μάκη Παπαδημητρίου, τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, αλλά και τον Σάκη Ρουβά, η ταινία βασιζόμενη σ’ ένα έξυπνο σενάριο, εισέρχεται με κωμικό τρόπο, στον ιδιαίτερο και άκρως ανταγωνιστικό κόσμο των ανδρών.

πηγή: tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το