Ο φορέας διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση και η ΕΥΔΑΠ αποφάσισαν τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στη νότια πλευρά του Πάρκου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και όλες οι προηγούμενες, οι δήμοι και όλα τα κοράκια του κεφαλαίου χρόνια τώρα θέλουν να το κατακερματίσουν και να το εκμεταλλευτούν με στόχο το κέρδος.

Η δικαιολογία για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας υγρών λυμάτων, η οποία δεν θα είναι ούτε καν βιολογική, είναι η εγκατάλειψη του Πάρκου καθώς και τα χρέη του προς την ΕΥΔΑΠ. Η εντύπωση που αφήνουν οι έχοντες τη διαχείρισή του είναι ότι με την μονάδα αυτή θα λυθούν τα προβλήματα του Πάρκου και ότι θα συμβάλει, στη μείωση των χρεών του και στην αυτοχρηματοδότησή του. Στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν είναι να φτιάξουν μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που να επεξεργάζεται τα λύματα των γύρω δήμων και όχι μονάδα που να στηρίζει την πανίδα και την χλωρίδα του Πάρκου όπως διατείνονται. Μοιάζει μ΄ ένα αλισβερίσι μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Φορέα Διαχείρισης (δημόσιοι κρατικοί φορείς και οι δύο όπου ανάμεσα σε άλλους και στους δύο συμμετέχει ως μέλος των διοικήσεών τους ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού), του στυλ “μου χρωστάς μου δίνεις ένα κομμάτι γης και πατσίσαμε”. Αυτοί -και οι συνεχιστές τους- που είναι υπεύθυνοι για την (εσκεμμένη ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα) εγκατάλειψη ενός από τα μεγαλύτερα Πάρκα στην Ελλάδα και όχι μόνο, που είναι υπεύθυνοι για τα χρέη του καλούν για άλλη μια φορά τον λαό
να πληρώσει και να συναινέσει. Αυτή τη φορά σε άλλο ένα πετσόκομμα του Πάρκου. Μόνο που η λύση που “προτείνουν” δεν αφορά το Πάρκο. Αν θέλανε και αν τους ενδιέφερε το …”καλό” του Πάρκου και του λαού υπάρχουν λύσεις πιο οικολογικές, πιο οικονομικές και που αφορούν το Πάρκο και μόνο. Άλλα είναι όμως τα ενδιαφέροντά τους και θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και για άλλους πιθανούς σχεδιασμούς.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Ακόμη και για τη σκοπιμότητα και για το τι είδους μονάδα θέλουν να φτιάξουν μέσα σε κατά τα άλλα κατοικημένη περιοχή. Πέρα από αυτό το κύριο εδώ είναι ότι για άλλη μια φορά ένας χώρος ελεύθερος, πραγματικά υπερτοπικός πνεύμονας πρασίνου – βιότοπος στις δυτικές γειτονιές της Αθήνας, σχεδιάζεται να μετατραπεί σε χώρο εκμετάλλευσης για την εξυπηρέτηση άλλων “αναγκών”.

Είναι δικαιολογημένες λοιπόν οι αντιδράσεις και οι πρωτοβουλίες που ξεσηκώνουν τους κατοίκους αλλά και όλους όσους επισκέπτονται το Πάρκο απ’ όλες τις γειτονιές της δυτικής Αθήνας και δεν έχουν κανένα λόγο να νοιώθουν την ανάγκη να απαντήσουν με …”επιστημονικό” και “ολοκληρωμένο” τρόπο στις “επιστημονικές” και “οικονομικές” λύσεις του Φορέα, των δημάρχων και της κυβέρνησης.

Την Κυριακή στο κέντρο του Πάρκου, στον επίσης εγκαταλελειμμένο χώρο του σιντριβανιού, συγκεντρώθηκαν με κάλεσμα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ μερικές δεκάδες κάτοικοι των γύρω περιοχών και πραγματοποίησαν συνέλευση και πορεία υπεράσπισης του Πάρκου μέσα σε αυτό. Κοινός τόπος και απόφαση όλων να μην επιτρέψουν το Πάρκο να μετατραπεί σε χώρο άλλων δραστηριοτήτων πέρα από αυτή που υπήρχε μέχρι τώρα. Είτε αυτές αφορούν “ανάγκες των δήμων” είτε άλλου είδους “εναλλακτικής” και μη επιχειρηματικότητας! Απαιτούν να παραμείνει Πάρκο χώρος αναψυχής και ελεύθερο για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις!

Το θετικότερο όλων της σημερινής κίνησης ήταν η ανταπόκριση του κόσμου που γέμισε το Πάρκο έτσι κι αλλιώς. Οι περισσότεροι εκφράζανε είτε την άγνοιά τους γι΄αυτά τα σχέδια είτε την παραπληροφόρησή τους μιας και νομίζανε ότι στόχος του Φορέα και της ΕΥΔΑΠ είναι η βελτίωση της κατάστασης στο Πάρκο και ότι οι εξαγγελίες τους αφορούν αυτό και μόνο. Όλοι τους εκφράζανε την αντίθεσή τους σε αυτούς τους σχεδιασμούς και τη συμφωνία τους στις κινητοποιήσεις. Το ζητούμενο βέβαια παραμένει η αντίθεση αυτή να μετατραπεί σε μαζικό αγώνα αντίστασης και υπεράσπισης του Πάρκου μακριά από διοικήσεις, δημάρχους και ευαίσθητους οικολογικά κυβερνώντες τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις υπάρχουν γι’ αυτή την περίπτωση!

Επόμενες προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των κατοίκων στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγιών Αναργύρων – Καματερού την Τρίτη 13/11 στις 8:00 μ.μ. και την Πέμπτη 29/11 στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης στις 5:00 μ.μ.

Ακολουθεί ένα δείγμα της εγκατάλειψης του Πάρκου από πρώην και νυν υπεύθυνους:

 

 

 

Πηγή: antigeitonies3.blogspot.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το