Κραυγή αγωνίας από εκατοντάδες πρόσφυγες-μετανάστες που πραγματοποιούν μεγάλης κλίμακας απεργία πείνας ζητώντας να τακτοποιηθούν τα χαρτιά τους.

Περισσότεροι από 450 πρόσφυγες-μετανάστες, αιτούντες άσυλο, βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες ζητώντας έγγραφα διαμονής. Η βελγική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να εξετάσει το αίτημα καθώς ορισμένοι εξ’ αυτών μετά από το πέρας σχεδόν 60 ημερών απεργίας πείνας είναι «μεταξύ ζωής και θανάτου» αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Guardian.

Στις αρχές έχει σημάνει συναγερμός τα τελευταία 24ωρα καθώς κάποιοι από τους απεργού πείνας ξεκίνησαν και απεργία δίψας από την περασμένη Παρασκευή. Στο μεταξύ, τουλάχιστον τέσσερις άνδρες έραψαν τα χείλη τους για να εκφράσουν την απόγνωσή τους.

Τη Δευτέρα, δύο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών προέτρεψαν τη βελγική κυβέρνηση να προσφέρει προσωρινές άδειες παραμονής στους απεργούς πείνας που σύμφωνα με ΜΚΟ είναι 476 άτομα ωστόσο, η βελγική κυβέρνηση αρνείται μέχρι τώρα να διαπραγματευτεί με τους εκατοντάδες απεργούς πείνας και να βρεθεί έστω μια προσωρινή λύση. 

Η πλειοψηφία των προσφύγων-μεταναστών είναι από την Αφρική και ζουν στη χώρα για πολλά χρόνια. Όπως μεταδίδει το Reuters, η πανδημία του COVID-19 τους οδήγησε στο να χάσουν τις δουλειές τους και να κινδυνεύουν με απέλαση.

Η κατάσταση με την πορεία της υγείας των απεργών πείνας έχει αντίκτυπο και στην κυβέρνηση συνασπισμού του Βελγίου με τους Σοσιαλδημοκράτες να απειλούν με αποχώρηση εάν κάποιος από τους απεργούς πείνας πεθάνει.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το