Ο κορονοϊός εξακολουθεί να δικαιώνει τις προειδοποιήσεις των ειδικών και να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Ακολουθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία που συνεχίζουν να καταγράφουν υψηλό αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων. 

► ΗΠΑ 

Οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα τους 160.000, είναι δηλαδή το ένα τέταρτο όσων έχουν καταγραφεί αθροιστικά σε όλον τον κόσμο. Οι θάνατοι αυξάνονται σε 23 Πολιτείες και τα κρούσματα σε 20. Μέσα σε εννέα ημέρες, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10.000. Τα περισσότερα θύματα προέρχονται από την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας, μολονότι οι μολύνσεις σε αυτές τις Πολιτείες φαίνεται ότι είναι σε καθοδική τροχιά.

Η συντονίστρια της ομάδας αντιμετώπισης της Covid-19 στον Λευκό Οίκο, Δρ Ντέμπορα Μπερξ, προειδοποίησε ότι η Βοστόνη, το Σικάγο, το Ντιτρόιτ και η Ουάσινγκτον μπορεί να παρουσιάσουν συρροές κρουσμάτων καθώς αυξάνεται το ποσοστό των τεστ που βγαίνουν θετικά σε αυτές τις πόλεις.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σωματεία εκπαιδευτικών, γονείς και μαθητές διαφωνούν για το πώς θα ξαναλειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτρέπει τις Πολιτείες να ανοίξουν κανονικά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποστηρίζοντας ότι ο ιός «θα φύγει, όπως φεύγουν τα πράγματα», όμως οι υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν τις τοπικές αρχές όπου υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε επιφυλακή.

Το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον προέβλεψε ότι μέχρι την 1η Δεκεμβρίου ενδέχεται να έχουν πεθάνει από την Covid-19 έως και 300.000 Αμερικανοί, όμως υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να σωθούν 70.000 ζωές αν όλοι φορούν σχολαστικά προστατευτική μάσκα.

HΠΑ: Ένα επτάχρονο αγόρι το νεαρότερο θύμα της πανδημίας στην Τζόρτζια

Ένας επτάχρονος, χωρίς κανένα γνωστό υποκείμενο νόσημα, έγινε το μικρότερο σε ηλικία θύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ στην πολιτεία Τζόρτζια, όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ την Παρασκευή.

«Κάθε θάνατος εξαιτίας της COVID-19 που ανακοινώνουμε είναι τραγικός, αλλά το να χάνεται κάποιος τόσο μικρός σου ραγίζει την καρδιά», δήλωσε η Νάνσι Νάινταμ, εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών στην Τζόρτζια, στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

«Γνωρίζουμε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, αλλά αυτή είναι μια ασθένεια που οι πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, απαιτείται να παίρνουν σοβαρά», πρόσθεσε η Νάινταμ.

Τη Δευτέρα, μαθητής της δευτέρας τάξης του δημοτικού διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 την πρώτη ημέρα του σχολείου στην κομητεία Τσέροκι, γεγονός που ανάγκασε την διεύθυνση υγείας να στείλει τον δάσκαλο και τους συμμαθητές του παιδιού στο σπίτι, όπου συστάθηκε να παραμείνουν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες.

Κατά τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) , τουλάχιστον 45 παιδιά κάτω των 14 ετών έχουν πεθάνει εξαιτίας του COVID-19 στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα.

► Γαλλία

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία, όπου τις τελευταίες 24 ώρες εντοπίστηκαν 2.288 μολύνσεις, αριθμός που έχει να καταγραφεί στη χώρα από τον Μάιο. Συνολικά, περισσότερα από 9.330 νέα κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, εκ των οποίων τα 1.604 την Πέμπτη και 1.695 την Τετάρτη. Από τα τέλη Ιουλίου καθημερινά οι νέες μολύνσεις ξεπερνούν τις 1.000.

«Οι δείκτες επιδεινώνονται, επιβεβαιώνοντας την πιο ενεργή κυκλοφορία του ιού σε όλη τη χώρα, ιδίως μεταξύ των νεαρών ενηλίκων», ανέφερε η Γενική Διεύθυνση Υγείας καλώντας τους πολίτες να είναι «σε εγρήγορση».

Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 12, φτάνοντας τους 30.324. Ωστόσο, έχει μειωθεί στους 5.011 ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται και στους 383 εκείνων που βρίσκονται στην εντατική. Στην κορύφωση της πανδημίας, στις 8 Απριλίου, οι νοσηλευόμενοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας έφτασαν τους 7.148.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας κατά του νέου κορονοϊού, εν μέσω του καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς δημόσιους χώρους και έχει επιβληθεί, επίσης, σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας, σε εξωτερικούς χώρους.

► Ιταλία

Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 552 νέοι θετικοί στον ιό και 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Κατά τη χθεσινή ημέρα, τα νέα κρούσματα ήταν 402 και οι νεκροί 6. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών, σε όλες τις 21 περιφέρειες της χώρας σήμερα προέκυψαν θετικοί στην Covid-19.

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε αναμένεται να εγκρίνει νέα μέτρα προς στήριξη των πολιτών που υπέστησαν σοβαρές οικονομικές συνέπειες από την πανδημία. Στις κύριες αποφάσεις, όπως διέρρευσε, θα συμπεριλαμβάνονται διακόσια επιπλέον εκατομμύρια ευρώ για την αρωγή των ιταλικών δήμων, τετρακόσια ευρώ άπαξ για τις οικογένειες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, ενώ οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα που θα προσλαμβάνουν εργαζόμενους, για τους πρώτους τρεις μήνες δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος της καταβολής ενσήμων.

► Ισπανία

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα 1.895 νέα κρούσματα Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών, κυρίως στις κοινότητες της Χώρας των Βάσκων, της Καταλονίας και της Αραγονίας. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τους 1.683 που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας.

Η μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων καταγράφηκε στη Χώρα των Βάσκων με 428 κρούσματα, μια αύξηση 26% σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Συνολικά, η Ισπανία μετρά 314.362 κρούσματα Covid-19 και 28.503 θανάτους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το