Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τους 1.100 νεκρούς μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς θυμάτων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ άλλοι 2.150 τραυματίστηκαν, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

Στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες- σκοτώθηκαν και άλλοι 2.300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι μάχες συνεχίζονται στο νότιο Ισραήλ

Οι μάχες συνεχίζονται μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής σε τρεις κύριες περιοχές στο νότιο Ισραήλ -σε ένα κιμπούτς στην Karmia, επίσης στις πόλεις Ashkelon και στο Sderot- όπου ένας διοικητής του στρατού φέρεται να τραυματίστηκε, σύμφωνα με ανταποκριτές του Al Jazeera.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στη Γάζα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί με στόχο σπίτια και πολυκατοικίες έχουν εκτοπίσει περίπου 123.538 Παλαιστίνιους στη Γάζα, σύμφωνα με την υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Πολλοί από εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έχουν καταφύγει σε περίπου 64 σχολεία στον παράκτιο θύλακα, ανέφερε το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στην τελευταία του ενημέρωση. Επίσης, σημαντικά κτίρια που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις περιλαμβάνουν τέσσερις μεγάλους πύργους με πολλαπλούς ορόφους οικιστικών μονάδων, προσθέτοντας ότι συνολικά 159 κατοικίες έχουν καταστραφεί ενώ 1.210 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

676 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν φέτος

Τουλάχιστον 676 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας φέτος, αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 424 έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο. Μεταξύ 2008 και 2023 ο φόρος αίματος των Παλαιστινίων ανήλθε στους 6.407 νεκρούς. Αντίστοιχα, 308 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους το ίδιο διάστημα.

Η Χαμάς λέει ότι κρατά αιχμάλωτους περισσότερους από 100 ανθρώπους στη Γάζα και η Ισλαμική Τζιχάντ περισσότερους από 30

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση κρατά αιχμάλωτους περισσότερους από 100 ανθρώπους μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματικοί.

Ο αριθμός αυξάνεται, αν προστεθούν τα περισσότερα από 30 άτομα που λέγεται ότι κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Οι αιχμάλωτοι περιλαμβάνουν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Ο ακριβής αριθμός τους δεν ήταν σαφής μέχρι τις ανακοινώσεις της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Το Ισραήλ συγκεντρώνει 100.000 εφεδρικούς στρατιώτες κοντά στη Γάζα

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι η χώρα του έχει συγκεντρώσει 100.000 εφεδρικούς στρατιώτες κοντά στη Γάζα.

«Έχουμε συγκεντρώσει περίπου 100.000 εφεδρικούς στρατιώτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νότιο Ισραήλ», δήλωσε ο Jonathan Conricus σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X.

«Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι στο τέλος αυτού του πολέμου, η Χαμάς δεν θα έχει πλέον καμία στρατιωτική ικανότητα να απειλεί τους Ισραηλινούς αμάχους», είπε. «Επιπλέον, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας».

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Τα μέλη του ΟΗΕ «έχουν την πρωταρχική ευθύνη» για τη βία

«Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη βία στην Παλαιστίνη μέσω της αδράνειας και της συνενοχής τους στις συστηματικές και εκτεταμένες παραβιάσεις του Ισραήλ», ανέφεραν τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανοιχτή επιστολή τους προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ).

Οι οργανώσεις που εδρεύουν στην Παλαιστίνη (Al-Haq στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη και Al-Mezan Center for Human Rights και Palestinian Center for Human Rights στη Λωρίδα της Γάζας) κάλεσαν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να αντιμετωπίσουν τα «πρωταρχικά αίτια και να προστατεύσουν τον παλαιστινιακό λαό από τις ισραηλινές επιθέσεις».

Οι ομάδες έστειλαν την επιστολή καθώς τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) πραγματοποίησαν έκτακτες διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Κυριακής.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν χαρακτηριστεί ως τα πιο αιματηρά λόγω της ισραηλινής βίας από τη δεύτερη Ιντιφάντα», ανέφερε η επιστολή.

Περιέγραψε τους χερσαίους, αεροπορικούς και θαλάσσιους αποκλεισμούς που επιβλήθηκαν στους Παλαιστίνιους στη Γάζα ως «μέτρα συλλογικής τιμωρίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

«Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον επτά μαζικές στρατιωτικές επιθέσεις από το 2008, οι οποίες έχουν καταστήσει τη Λωρίδα της Γάζας ακατοίκητη», προστίθεται στην επιστολή.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το