Πανελλαδική 4ωρη (11:30 – 15:30) Στάση Εργασίας Σ.ΕΚ.Α.
την Πέμπτη, 15/02/24, στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος,
ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) στέκεται στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και κηρύσσει 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (11:30 – 15:30) για την Πέμπτη, 15/02/24. Απευθύνουμε χαιρετισμό στον αγώνα των φοιτητών και καλούμε σε έμπρακτη στήριξη των φοιτητικών κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη σε όλη την επικράτεια.

Στο πλευρό των φοιτητών!

Συνάδελφοι!

χαιρετίζουμε τον μαζικό και δίκαιο αγώνα σας ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και στα αγορασμένα πτυχία!

Την προηγούμενη δεκαετία, πολλοί από εμάς, ως φοιτητές, βρεθήκαμε σε ανάλογες κινητοποιήσεις, ενάντια στην παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος το οποίο ρητώς απαγορεύει την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα εσείς συνεχίζετε αυτόν τον αγώνα, σε ακόμα πιο δύσκολο περιβάλλον:

-η κυβερνητική πολιτική έχει σταθερό σύμμαχό της πολλά κομμάτια της λεγόμενης «αντιπολίτευσης», τα οποία ωστόσο συμπολιτεύονται ενάντια στα δικαιώματα των φοιτητών, και ενάντια στο ίδιο το Σύνταγμα της χώρας.

-ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρακάμψει το Σύνταγμα όχι με την αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, όπως απαιτείται για κάθε συνταγματική αλλαγή, αλλά με την απλή κυβερνητική πλειοψηφία που διαθέτει.

-στο πλευρό της επίσης, τα κυρίαρχα ΜΜΕ, μονοφωνικά όσο ποτέ άλλοτε, αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας ακόμη και τα κοινωνικά εγκλήματα ή τις αντισυνταγματικές εκτροπές σαν επιτυχίες της κυβέρνησης.

-για να σπάσουν τις καταλήψεις και το φοιτητικό κύμα, κυβέρνηση και υπουργείο παιδείας θα αξιοποιήσουν με εκβιαστικό τρόπο τα «εργαλεία» που ανέπτυξαν στην περίοδο της πανδημίας, μεταξύ των οποίων τα τηλε-μαθήματα και οι τηλε-εξεταστικές.

-κυβέρνηση και υπουργείο «προστασίας» του πολίτη έχουν ήδη δώσει το «σύνθημα» στις δυνάμεις καταστολής. Φτάσαμε στο σημείο να δούμε χειροπέδες σε φοιτητές που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη γνώση και σε πτυχία με αντίκρισμα.

Συνάδελφοι!

Ήδη έχετε πετύχει πολλά, και καταρχάς έχετε απονομιμοποιήσει στα μάτια όλης της κοινωνίας τα λεγόμενα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια»! Στην πραγματικότητα έχετε απομονώσει τους θιασώτες των ιδιωτικών πανεπιστημίων και έχετε αποκαλύψει τα κίνητρά τους.

Τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας είναι έκθετος, όταν διανοείται να πει, στη συμπλήρωση μάλιστα μισού αιώνα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πως «η κατάληψη από τη φύση της είναι μια παράνομη πράξη»!

Επίσης έκθετος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, με φόντο τις μαζικότατες γενικές συνελεύσεις που λαμβάνουν με συντριπτική πλειοψηφία, ξανά και ξανά, αγωνιστικές αποφάσεις, με φόντο τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων φοιτητών σε δεκάδες πόλεις της χώρας, τολμάει να πει πως «ο νόμος θα περάσει διότι τον θέλει η κοινωνία και οι φοιτητές»!

Κι αν οι φυτεμένες Σύγκλητοι κηρύσσουν την επιστροφή στο «διάβασμα», με τηλε-εξεταστικές και άλλους ωμούς εκβιασμούς προς τους φοιτητές, παραδείγματα όπως εκείνα του Προέδρου και Αντιπροέδρου τού τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σας θυμίζουν ότι έχετε δίκιο, και ότι δεν είστε μόνοι!

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, βρεθήκαμε πριν από έναν χρόνο μαζί με τους σπουδαστές στον σύγχρονο πολιτισμό ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους, σήμερα στεκόμαστε στο πλευρό όλου του φοιτητικού κόσμου, ενάντια στην ύποσκαψη του δημόσιου πανεπιστημίου, ενάντια στο κουρέλιασμα των πτυχίων, ενάντια στο αντισυνταγματικό εγχείρημα της κυβέρνησης!

Συνάδελφοι! είμαστε μαζί σας μέχρι τη νίκη!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το