Μπαίνοντας στην προεκλογική περίοδο αξίζει να θυμηθούμε την πολιτική που διαχρονικά υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από την εποχή που ήταν ένα μικρό ρεφορμιστικό κόμμα έως και την περίοδο της διακυβέρνησής του, δεν έπαψε ποτέ να θολώνει τα νερά με σοσιαλδημοκρατικής κοπής ρεφορμιστικά συνθήματα που πρό­βαλαν την «Ευρώπη των λαών» ή πως «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» για να δικαιολογήσει την πολιτική του, αυτή της σταθερής πρόσδεσης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εξωραΐζοντας προκλητικά το καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα. Την πολιτική εκείνη που διαιωνίζει το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας στη χώρα μας.
Τα χρόνια του μνημονιακού ζόφου, που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε βασική πολιτική εφεδρεία της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης αναλαμβάνοντας ακόμα και την κυβερνητική εξουσία, η γραμμή της υπόκλισης στην ΕΕ ήταν αυτή που τον οδήγησε στην οριστική προσχώρηση στη μνημονιακή όχθη μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα δεκανίκια τους, με ολέθριες συνέπειες για το λαό και τον τόπο.
Από την επομένη της ανάληψης της διακυβέρνησης και δια στόματος Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη ρητή δέσμευση της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης απέναντι στα ξένα αφεντικά της πως «ανήκουμε στο δυτικό πλαίσιο». Αυτή η πολιτική, που δεν αμφισβήτησε ποτέ την ΕΕ και την παραμονή της χώρας στο ιμπεριαλιστικό άρμα της, όχι μόνο δεν οδήγησε στην κατάργηση των μνημονίων όπως υποσχόταν, αλλά αντίθετα στην επιβολή ενός ακόμα δυσβάσταχτου μνημονίου και σε σωρεία αντιλαϊκών μέτρων πάνω στις πλάτες του λαού. Διαψεύδοντας οικτρά κάθε λαϊκή προσδοκία επέβαλε την πραξικοπηματική ανατροπή του δημοψηφίσματος το 2015, καταπατώντας βάναυσα τη λαϊκή βούληση για να υπηρετήσει ακριβώς την απαίτηση της ντόπιας ολιγαρχίας για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ πάση θυσία.
Υποκλινόμενος στην ΕΕ δεν δίστασε να εφαρμόσει την πιο σκληρή και αντιδραστική πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες την περίοδο 2015 – 2019. Μνημειώδης είναι η στήριξη που πρόσφερε ως κυβέρνηση το 2016 στην κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Ως αξιωματική αντιπολίτευση όψιμα και δημαγωγικά κατηγορούσε την κυβέρνηση της ΝΔ για ακροδεξιά και αντιπροσφυγική πολιτική, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκλεινε τα σύνορα στον Έβρο το 2019 ευθυγραμμιζόμενη με τις επιταγές της ΕΕ, αφού την ίδια ώρα ο Τσίπρας ομολογούσε δημόσια με θράσος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση εφάρμοσε ακριβώς την ίδια πολιτική «χωρίς τυμπανοκρουσίες και πομφόλυγες».
Ο σταθερός προσανατολισμός του στο διαβόητο «δυτικό πλαίσιο» δηλαδή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ άνοιξε νέους δρόμους για να μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Ο πρώην -πλέον- ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε υπερήφανος για το κυβερνητικό του έργο για την «αναβάθμιση» των σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας, δηλαδή για το βάθεμα της αμερικανοκρατίας στη χώρα. Ήταν η ίδια πολιτική που έβλεπε τον Τράμπ σαν «διαβολικά καλό» εξωραΐζοντας προκλητικά το φιλοπόλεμο πρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος τώρα ο Κασσελάκης, ο αμερικανοθρεμμένος εφοπλιστής και νεόκοπος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητά διακαώς στηρίγματα από τις ΗΠΑ καταθέτοντας τα διαπιστευτήρια της υποταγής του στο καθεστώς της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ. Μπροστά στον πόλεμο στην Ουκρανία ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τους δυτικούς ιμπεριαλιστές προσφέροντας πλήρη στήριξη σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ, φτάνοντας στο επαίσχυντο σημείο να ανέχεται την παρουσία του Ζελένσκι, του ανδρείκελου των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, στο κοινοβούλιο καθώς και τους ανοιχτούς εκπροσώπους των ναζιστικών ταγμάτων του Αζόφ. Δεν πρέπει ακόμα να ξεχνάμε πως, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις επιταγές των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «αναβάθμισε» τις σχέσεις της χώρας μας με το φασιστικό-σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ στο πλαίσιο των αμερικανόΝΑΤΟικών συμφερόντων. Αναγόρευσε δηλαδή εταίρους και σύμμαχους αυτούς που σήμερα προχωρούν σε μια γενοκτονία απέναντι στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης.
Ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, υλοποιώντας μέχρι κεραίας τις μνημονιακές του δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, άνοιξε δρόμο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης δημόσιας βιομηχανίας της χώρας. Έστρωσε το έδαφος στην κυβέρνηση της ΝΔ για να προχωρήσει απρόσκοπτα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που οδήγησε σήμερα και σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση σε μια ξέφρενη πορεία τα τιμολόγια του ρεύματος, αναγκάζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά να βαρυγκωμούν.
Αλλά και στα πεδία της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είτε ως κυβέρνηση ή ακόμα και ως αντιπολίτευση είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις αντιδραστικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ. Αυτές τις πολιτικές που με το τέλος της πανδημίας άφησαν κατερειπωμένο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που υποβαθμίζουν καθημερινά το Δημόσιο Σχολείο προωθώντας σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα (αξιολόγηση, νέες εξετάσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας κλπ).
Κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ αμετανόητα επιμένει να πλασάρει διάφορα σοσιαλδημοκρατικά παραμύθια πως μπορεί η ΕΕ να γίνει η «Ευρώπη των προοδευτικών δυνάμεων» και το «κοινό σπίτι όλων των λαών». Πρόκειται για απροκάλυπτη συγκάλυψη και εξωραϊσμό του αντιδραστικού χαρακτήρα της ΕΕ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το