Συνελήφθη τις προηγούμενες μέρες ο ακροδεξιός πρώην συμβούλος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, για καραμπινάτη απάτη στο πλαίσιο διαδικτυακής εκστρατείας χρηματοδότησης του αντιμεταναστευτικού τείχους που ονειρεύεται ακόμα να υψώσει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο Μπάνον συνελήφθη στη Νέα Υόρκη μετά την απαγγελία ομοσπονδιακών κατηγοριών σε βάρος του ιδίου και τριών άλλων συλληφθέντων «που ενορχήστρωσαν σχέδιο για να υπεξαιρέσουν εκατοντάδες χιλιάδες δωρεές» από την ιντερνετική καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων υπό το δηλωτικό όνομα «Χτίζουμε το Τείχος».

Μέσω μη κερδοσκοπικής -υποτίθεται- οργάνωσης που ήλεγχε, ο Μπάνον κατάφερε να «λάβει περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια» από τα ταμεία της εκστρατείας, οικειοποιούμενος τουλάχιστον ένα μέρος τους «ώστε να καλύψει με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια προσωπικά [του] έξοδα», αναφέρει μεταξύ άλλων το βαρύ κατηγορητήριο. Η καμπάνια είχε ήδη συγκεντρώσει πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια και -όπως ανέφερε η αναπληρώτρια ομοσπονδιακή εισαγγελέας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, Οντρεϊ Στράους, που άσκησε τη δίωξη- οι τέσσερις συλληφθέντες καταχράστηκαν τις δωρεές και διοχέτευσαν εκατομμύρια για να χρηματοδοτήσουν τον «πολυτελή τρόπο ζωής» του ιδρυτή της εκστρατείας, βετεράνου στρατιωτικού Μπράιαν Κόλφατζ (που βάφτιζε «τρομοκράτες» και «εμπόρους ναρκωτικών» τους παράτυπους μετανάστες που περνούν τα σύνορα). Ο Μπάνον, ο Κόλφατζ κι οι άλλοι δύο συλληφθέντες βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με δύο κατηγορίες που επισύρουν ανώτατη ποινή κάθειρξης 20 χρόνων έκαστη: συνωμοσία για διάπραξη διαδικτυακής απάτης και συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρημάτων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πολιτικό υπόβαθρο της πολύκροτης υπόθεσης. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ (που φέρεται να είχε ενημερωθεί πως επίκειται η σύλληψη Μπάνον) είχε προσπαθήσει να μπλοκάρει την εισαγγελέα Στράους από το να αναλάβει καθήκοντα ως αναπληρώτρια, επειδή υπήρξε στενή και πιστή συνεργάτιδα του προκατόχου της, πρώην εισαγγελέα Τζέφρι Μπέρμαν, τον οποίο… παραίτησε τελικά ο Μπαρ σε συνεννόηση με τον Τραμπ επειδή εκείνος επέβλεπε τις έρευνες και τις δικαστικές διώξεις φίλων και συμμάχων του προέδρου, όπως οι δικηγόροι Ρούντι Τζουλιάνι και Μάικλ Κόεν. Ο Μπάνον είναι αισίως ο έκτος κατά σειρά… Η ειρωνεία της τύχης έφερε δε έτσι τα πράγματα ώστε ο Μπάνον να συλληφθεί από πράκτορες των αμερικανικών ταχυδρομείων (πιθανόν επειδή η υπόθεση αφορά διαδικτυακή απάτη), τις υπηρεσίες των οποίων ο Τραμπ αποπειράθηκε πρόσφατα -και αποτυχημένα- να περιστείλει με ριζικές περικοπές, προκειμένου να σαμποτάρει την επεξεργασία των επιστολικών ψήφων στις ερχόμενες εκλογές γιατί πιστεύει πως δεν τον ευνοούν, ισχυριζόμενος ανυπόστατα ότι η ταχυδρομική, εξ αποστάσεως ψηφοφορία -ακόμα και λόγω κορονοϊού- θα επιφέρει νοθεία στο αποτέλεσμα.

Ο ίδιος ο Τραμπ χαρακτήρισε «λυπηρή» την είδηση της σύλληψης του Μπάνον, φροντίζοντας να επισημάνει πως έχει αποστασιοποιηθεί από εκείνον εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ο Μπάνον υπήρξε ο αρχιτέκτονας της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ το 2016, παραμένοντας ακόμα και σήμερα γκουρού της λεγόμενης «εναλλακτικής δεξιάς» (alt-right). Αναβαθμίστηκε σε σύμβουλο στρατηγικής του προέδρου και θεωρείται πως είναι ο ιθύνων νους πίσω από το στήσιμο του επαίσχυντου τείχους και την εφαρμογή άλλων εθνικιστικών όσο και μισαλλόδοξων πολιτικών του τότε αφεντικού του.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το