Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο 6,8%, το υψηλότερο σχεδόν των 40 ετών, αυξάνοντας την πίεση στη Federal Reserve να λάβει μέτρα περιορισμού

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά οκτώ δέκατα σε ένα μήνα, ανέφερε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ.

Το 6,8% αντιπροσωπεύει το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού από τον Ιούνιο του 1982, στο τέλος της μεγάλης πληθωριστικής περιόδου της δεκαετίας του 1970 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία προκλήθηκε από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Το ποσοστό του Νοεμβρίου ήταν ακόμη και πάνω από τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν επιτόκιο πάνω από 6% αλλά όχι τόσο κοντά στο 7% όσο συνέβαινε.

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, που είναι οι πιο ασταθείς, ο βασικός πληθωρισμός τον Οκτώβριο ήταν 0,5% στις ΗΠΑ, με ετήσιο ρυθμό 4,9%.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 3,5% τον Οκτώβριο και οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,7%, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για τη βενζίνη αυξήθηκαν κατά 6,1% τον περασμένο μήνα και αυξήθηκαν κατά 58,1% σε ένα χρόνο.

Τα στοιχεία της Παρασκευής προσθέτουν πίεση στην Federal Reserve (Fed, η οποία είναι υπεύθυνη για την υπαγόρευση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ), η οποία έχει διπλή εντολή για την προώθηση της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού, όπως αντικατοπτρίζεται στα σημερινά δεδομένα, θα μπορούσε να οδηγήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες των ΗΠΑ να επιταχύνουν τον ρυθμό ή το ποσό της απόσυρσης των κινήτρων.

«Ο υψηλός πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει δύο θεμελιώδεις αιτίες: την πολιτική τόνωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα που εφαρμόστηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ως απάντηση στην κρίση του COVID-19 και την έλλειψη εργατικού δυναμικού», δήλωσε ο Connel Fullenkamp, ​​καθηγητής οικονομικών στο Duke. Πανεπιστήμιο, είπε στην ΕΦΕ.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το