Ο πόλεμος στο Σουδάν «θα εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της περιοχής», προειδοποίησε την Πέμπτη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο επικεφαλής του σουδανικού στρατού, ο στρατηγός Άμ πντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που βρίσκεται εδώ και πέντε μήνες σε πόλεμο με τους παραστρατιωτικούς.

«Ο κίνδυνος αυτού του πολέμου αποτελεί πλέον απειλή για την ειρήνη και την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα, διότι οι αντάρτες έχουν αναζητήσει τη στήριξη παρανόμων και τρομοκρατικών οργανώσεων διάφορων χωρών της περιοχής και του κόσμου», τόνισε ο αλ Μπουρχάν, ντε φάκτο ηγέτης του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021.

«Είναι σαν μια σπίθα πολέμου που μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της περιοχής», πρόσθεσε.

Ο στρατηγός κατηγόρησε της Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, πρώην δεύτερου στην ιεραρχία του στρατιωτικού καθεστώτος, ότι «έφερε μισθοφόρους από διάφορες γωνιές του κόσμου, οι οποίοι διαπράττουν τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά του σουδανικού λαού».

«Αυτές οι ομάδες ανταρτών έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου σε πολλές περιοχές του Σουδάν, προχωρούν σε εθνοκάθαρση και αναγκαστικούς εκτοπισμούς», κατήγγειλε ο αλ Μπουρχάν.

Για τους λόγους αυτούς ζήτησε οι ΔΤΥ και «οι συμμαχικές τους παραστρατιωτικές οργανώσεις να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές».

Ειδικοί αναφέρουν ότι ξένοι συμμετέχουν στη σύγκρουση στο Σουδάν: από τη μία πλευρά η Αίγυπτος και η Τουρκία στηρίζουν τον στρατό και από την άλλη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner στηρίζουν τις ΔΤΥ.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να σεβαστούμε τη δεσμεύσή μας να μεταφέρουμε την εξουσία στον λαό του Σουδάν», διαβεβαίωσε ο Μπουρχάν κάνοντας λόγο για μια «εκλογική διαδικασία». «Οι ένοπλες δυνάμεις θα αποχωρήσουν από την πολιτική μια για πάντα», πρόσθεσε.

Το 2021 οι δύο στρατηγοί, ο αλ Μπουρχάν και ο Νταγκλό, εκδίωξαν τους πολιτικούς με τους οποίους μοιράζονταν την εξουσία μετά την πτώση το 2019 του δικτάτορα Όμαρ αλ Μπεσίρ. Στη συνέχεια ήρθαν σε ρήξη αναφορικά με το ζήτημα της ένταξης των παραστρατιωτικών στις ένοπλες δυνάμεις.

Από την αρχή του πολέμου, στις 15 Απριλίου, τουλάχιστον 7.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Σουδάν, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Acled, ενώ ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει περισσότερους από 5 εκατ. εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία του για την τύχη δεκάδων χιλιάδων παιδιών που κινδυνεύουν να βρεθούν «στα πρόθυρα του θανάτου» ως το τέλος του έτους στη χώρα αυτή που μαστίζεται από τη βία, τις επιδημίες και τον υποσιτισμό.

Ο Μπουρχάν έχει πλέον τη βάση του στην πόλη Πορτ Σουδάν, στα ανατολικά, η οποία μέχρι πρόσφατα είχε γλιτώσει από τις συγκρούσεις. Εκεί βρίσκεται το μοναδικό αεροδρόμιο της χώρας που λειτουργεί και έχουν την έδρα τους αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του ΟΗΕ.

Ο στρατηγός έχει αυξήσει τις επισκέψεις του στο εξωτερικό τον τελευταίο καιρό σε μια προσπάθεια να επιβληθεί στη διπλωματική σκηνή σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, εκτιμούν ειδικοί.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το