Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, ο οποίος εγκατέλειψε την επίσημη κατοικία του το περασμένο Σάββατο, πριν χιλιάδες άνθρωποι εισβάλουν σε αυτήν, σε μια λαϊκή εξέγερση, έφτασε αεροπορικώς στις Μαλδίβες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης νωρίς την Τετάρτη.

Ένα άτομο παρακολουθεί ένα βίντεο σε ένα κινητό τηλέφωνο του Προέδρου της Σρι Λάνκα Gotabaya Rajapaksa να απευθύνεται στο έθνος στην τηλεόραση, στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα

Μαζί με τη σύζυγό του και έναν σωματοφύλακα, ο Ρατζαπάκσα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μαλέ με στρατιωτικό αεροπλάνο από τη Σρι Λάνκα. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό πού μεταφέρθηκε λίγο αργότερα, εν μέσω σφοδρού αστυνομικού κλοιού, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του αεροδρομίου που έλαβαν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος εγκατέλειψε την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο το περασμένο Σάββατο, εν μέσω εκτεταμένων διαδηλώσεων για τον χειρισμό του σε μια καταστροφική οικονομική κρίση, και λίγες ώρες πριν την εισβολή στην κατοικία του χιλιάδων ανθρώπων απελπισμένων για την κρίση που αναγκάζει τη Σρι Λάνκα να αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη καυσίμων και άλλων βασικών προμηθειών και να είναι βυθισμένη σε μια προκλητική οικονομική και θεσμική κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη νησιωτική χώρα. Εκατοντάδες διαδηλωτές στο Κολόμπο συνεχίζουν την κατάληψη των επισήμων κατοικιών του προέδρου και του πρωθυπουργού μετά την εισβολή και στα δύο κτίρια το Σάββατο.

Η παραίτηση του Ρατζαπάκσα, που ανακοινώθηκε αρχικά από το Κοινοβούλιο και επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από το γραφείο του πρωθυπουργού το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την Τετάρτη.

Οι διαδηλωτές έχουν ζητήσει επίσης την παραίτηση του Wickremesinghe, ο οποίος προσφέρθηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία για να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση ενότητας.

Τα πολιτικά κόμματα της Σρι Λάνκα συμφώνησαν τη Δευτέρα να διορίσουν νέο μεταβατικό πρόεδρο στις 20 Ιουλίου για να τερματιστεί το κενό εξουσίας που άφησε η αποχώρηση του Ρατζαπάκσα.

πηγή: telesurenglish.net, aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το