Με το δημοψήφισμα για αλλαγές στο Σύνταγμα

Έως το 2036 και για ακόμη δυο εξαετείς θητείες θα μπορεί να παραμείνει ο Πούτιν στην Προεδρία της Ρωσίας μετά την έγκριση των ευρύτατων συνταγματικών αλλαγών στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε, λόγω της πανδημίας, από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου. Η αρχική ημερομηνία του δημοψηφίσματος ήταν η 22α Απριλίου, όμως χρειάστηκε να αναβληθεί λόγω του κορονοϊού.
Οι νέες τροπολογίες του συντάγματος επιτρέπουν στον Πούτιν να έχει τη δυνατότητα, μόνο για τον εαυτό του, να είναι υποψήφιος και να εκλεγεί ακόμα δύο φορές. Για όλους τους μελλοντικούς υποψήφιους προέδρους οι προεδρικές θητείες περιορίζονται σε δύο.

Με τις νέες συνταγματικές τροπολογίες εδραιώνεται ακόμη περισσότερο η πολιτική ηγεμονία του Πούτιν με σκοπό την εσωτερική πολιτική σταθερότητα και τη διεθνή αυτοπεποίθηση του ρωσικού ιμπεριαλισμού.
Σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση, σε περίπτωση που η Δούμα καταψηφίσει τρεις φορές τον πρωθυπουργό, η χώρα δεν θα προσφεύγει πια σε εκλογές. Απλά θα διορίζεται νέος πρωθυπουργός χωρίς να απαιτείται προηγούμενη παραίτηση της κυβέρνησης. Επίσης, ορισμένοι υπουργοί θα λογοδοτούν απευθείας στον πρόεδρο και όχι, όπως συμβαίνει σήμερα, στον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, η συνταγματική μεταρρύθμιση διασφαλίζει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να δρομολογεί την απομάκρυνση δικαστικών από το Συνταγματικό Δικαστήριο ή το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Ακόμη οι συνταγματικές αλλαγές δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις “παραδοσιακές οικογενειακές αξίες”, οι οποίες αναγνωρίζουν το γάμο μόνο μεταξύ ανδρών και γυναικών, χαρακτηρίζουν τα παιδιά ως κορυφαία προτεραιότητα της εσωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και περιλαμβάνουν την υποχρέωση υποστήριξης και προστασίας του πολιτισμού ως μοναδικής κληρονομιάς του πολυεθνικού κράτους της Ρωσίας. Σε μια προσπάθεια καπηλείας και ενσωμάτωσης των αντιφασιστικών και πατριωτικών παραδόσεων της Σοβιετικής Ένωσης, άλλες τροπολογίες διασφαλίζουν ότι η Ρωσία “προστατεύει” την ιστορική αλήθεια και “τιμά” τις προσπάθειες των υπερασπιστών της πατρίδας.
Μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης ο ρωσικός ιμπεριαλισμός προσδοκά ακόμη να αποκρούσει τις διεθνείς πιέσεις από αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων. Έτσι πχ, αποφάσεις του Δικαστηρίου της Χάγης ή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου δικάζονται Ρώσοι πολίτες για την κατάρριψη του αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών πάνω από την Ουκρανία, δεν θα εφαρμόζονται στη Ρωσία, όταν το ρωσικό συνταγματικό δικαστήριο αποφαίνεται ότι δεν συνάδει με το εθνικό δίκαιο της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος με διάγγελμά του κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του μνημείου των σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν στις μάχες κοντά στην πόλη Ρζεβ κατά την διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου κάλεσε τους Ρώσους να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών. “Δεν ψηφίζουμε απλώς για τις τροπολογίες…Ψηφίζουμε για τη χώρα, στην οποία θέλουμε να ζήσουμε “ είπε δίνοντας τον τόνο της βαρύτητας των συνταγματικών αλλαγών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το