Αυτή η απόφαση ελήφθη καθώς οι τιμές του αργού παρέμειναν υψηλές εν μέσω συνεχιζόμενων στενών προμηθειών, ανάκαμψης της ζήτησης και γεωπολιτικών εντάσεων

Την Πέμπτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα γνωστή ως OPEC+, συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο, υψηλότερα από τις προηγούμενες μηνιαίες αυξήσεις κατά 432.000 bpd.

Η 29η Υπουργική Σύνοδος του ΟΠΕΚ και εκτός ΟΠΕΚ αποφάσισε να προωθήσει την προγραμματισμένη προσαρμογή της παραγωγής για τον Σεπτέμβριο και να «αναδιανείμει ισομερώς» τις αυξήσεις της παραγωγής κατά 432.000 bpd για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δεν επιβεβαίωσε την αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 bpd τον Αύγουστο.

Το σχέδιο παραγωγής του ΟΠΕΚ+ για τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρακτική του ομίλου, θα ανακοινωθεί στην επόμενη υπουργική του σύνοδο, που πρόκειται να συγκληθεί στις 30 Ιουνίου.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης σημείωσε «το πιο πρόσφατο άνοιγμα από τα lockdown σε μεγάλα παγκόσμια οικονομικά κέντρα» και την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας του παγκόσμιου διυλιστηρίου μετά από εποχιακή συντήρηση. Οι συμμετέχοντες τόνισαν επίσης τη σημασία των σταθερών και ισορροπημένων αγορών τόσο για το αργό πετρέλαιο όσο και για τα διυλισμένα προϊόντα.

Τιμή αργού πετρελαίου Προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό- Ιστορικό Διάγραμμα

54 χρόνια τιμών αργού πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ + μείωσε μαζικά την παραγωγή πετρελαίου το 2020, όταν η πανδημία COVID-19 χτύπησε τη ζήτηση. Τον Ιούλιο του 2021, ο όμιλος συμφώνησε να αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 400.000 bpd κάθε μήνα για να χαλαρώσει σταδιακά τις περικοπές της παραγωγής.

Πριν από την Πέμπτη, ο όμιλος παραγωγών πετρελαίου τηρούσε το σχέδιό του για σταδιακές αυξήσεις της παραγωγής, ενώ αγνοούσε τις επανειλημμένες εκκλήσεις μεγάλων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να ανοίξουν ευρύτερα βρύσες για να χαλιναγωγήσουν την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου.

Η απόφαση της Πέμπτης ελήφθη καθώς οι τιμές του αργού παρέμειναν υψηλές εν μέσω συνεχιζόμενων στενών προμηθειών, ανάκαμψης της ζήτησης και γεωπολιτικών εντάσεων. Οι τιμές του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) κυμαίνονταν γύρω στα 110 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να απαγορεύσει πάνω από τα δύο τρίτα των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για την προσφορά.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το