Κοινή ανακοίνωση του Εκπαιδευτικού Ομίλου και της Πορείας

Καλούμε στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα εκπαιδευτικά σωματεία την Πέμπτη 9 Γενάρη στις 6.30μμ στα Προπύλαια

Ο Νίκος Τεμπονέρας φάρος στους αγώνες του λαού και της νεολαίας για Μόρφωση – Δουλειά – Δημοκρατία

Τέτοιες μέρες πριν από 29 χρόνια ο Αγωνιστής Δάσκαλος Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε νεκρός από το δολοφονικό χέρι του αρχιτραμπούκου της ΟΝΝΕΔ Καλαμπόκα και της συμμορίας του. Έπεσε υπερασπιζόμενος τους δίκαιους αγώνες του μαθητικού κινήματος ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της τότε κυβέρνησης της ΝΔ. Η αυγή του 1991 έβρισκε τα σχολεία και τους μαθητές όλης της χώρας σε αναβρασμό. Η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη, με υπουργό παιδείας τον αλήστου μνήμης Β. Κοντογιαννόπουλο, αποκάλυπτε το πραγματικό της πρόσωπο απέναντι στο μαθητικό και εκπαιδευτικό κίνημα κηρύσσοντας την “ανακατάληψη των σχολείων” την ίδια στιγμή που οι τραμπούκοι της ΟΝΝΕΔ επιχειρούσαν να σπείρουν τον τρόμο ανάμεσα στους κόλπους της ανυπότακτης και μαχόμενης νεολαίας. Όχι τυχαία, το Γενάρη του 1991 οι ΗΠΑ εξαπέλυαν τον πόλεμο στο Ιράκ αιματοκυλώντας για μια ακόμα φορά τη Μέση Ανατολή.

“Αριστερός” ψάλτης στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στάθηκε τότε το ΚΚΕ, το οποίο αποδείκνυε την δήθεν “υπεύθυνη και συνεπή στάση του”. Καλούσε τους μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία και με περίσσια αγανάκτηση από τις σελίδες του “Ριζοσπάστη” έγραφε με πηχυαία γράμματα “Επιτέλους, σοβαρότητα! Θα το πούμε άλλη μια φορά. Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν ομαλά το συντομότερο δυνατό… Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πειραματίζεται με την αγωνία των μαθητών”. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και 29 χρόνια το ΚΚΕ υποβαθμίζει, υποτιμά και απαξιώνει τον αγωνιστή Δάσκαλο Νίκο Τεμπονέρα.

Ο Ν. Τεμπονέρας είναι το παράδειγμα του αγωνιστή εκπαιδευτικού που αναγνωρίζει πως “όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε ο αγώνας γίνεται καθήκον” και βρίσκεται στις γραμμές των μαχόμενων ανθρώπων, στο σχολείο, στη γραμμή του πυρρός όταν “θεοί και δαίμονες” ξορκίζουν το μαθητικό σκίρτημα.

Σήμερα, 29 χρόνια μετά τη στυγνή δολοφονία του αγωνιστή Ν. Τεμπονέρα ο λαός μας και η νεολαία βρίσκονται αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης, της ανεργίας και της υποτέλειας που επέβαλαν εδώ και μια δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ξεπλυμένη και εξαγνισμένη από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύει νέο βάρβαρο κύμα αντιλαϊκών και αντιδραστικών μέτρων για να σαρώσει ότι άφησε όρθιο η δεκαετής πολιτική των μνημονίων, ενώ καθημερινά καταθέτει τα διαπιστευτήρια των ισχυρών δεσμών εξάρτησης και υποτέλειας με τον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό.

Πάνω στο έδαφος αυτής της πολιτικής η ΝΔ εξαπολύει νέο κύμα καταστολής, αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας. Τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής. Απέναντι στο φοιτητικό κίνημα που αγωνίζεται για τα μορφωτικά του δικαιώματα η κυβέρνηση απαντά με την καταστολή εδραιώνοντας δια της βίας την κατάργηση του ασύλου. Η συνδικαλιστική δράση στοχοποιείται. Ο κρατικός έλεγχος και το φακέλωμα των συνδικάτων νομιμοποιούνται. Η απεργία και η διαδήλωση αμφισβητούνται. Η κυβέρνηση θωρακίζει νομικά το αστικό κράτος για να δώσει μια “νόμιμη” έκφραση στην άσκηση βίας.

Σήμερα οι λαοί στο Ιράν, τη Συρία, το Ιράκ και σε όλη την Μ. Ανατολή βρίσκονται ξανά στο μάτι του κυκλώνα. Η ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τώρα το Ιράν μετατρέπεται σε πεδίο της δολοφονικής επιθετικότητας των Αμερικάνων, κλιμακώνοντας κατακόρυφα την απειλή μιας νέας πολεμικής ανάφλεξης, σπέρνοντας το θάνατο, καταδικάζοντας τα καραβάνια των ανθρώπων στον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο για τους λαούς την απότομη όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΗΠΑ – ΕΕ – Ρωσίας – Κίνας. Άμεσο και επιτακτικό καθήκον όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού και αντιπολεμικού αγώνα σαν απάντηση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ, καθώς και απέναντι στον κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης.

Ο αγώνας και η θυσία του Αριστερού Δάσκαλου Νίκου Τεμπονέρα μαζί με τους Σ. Πέτρουλα και Γρ. Λαμπράκη αλλά και τους Κούμη – Κανελλοπούλου – Καλτεζά – Γρηγορόπουλο – Φύσσα, που δολοφονήθηκαν από τα χέρια της δεξιάς, του παρακράτους και του φασισμού, μαζί με τον ιδρώτα, το αίμα και τη θυσία των χιλιάδων αριστερών, κομμουνιστών, δημοκρατών και προοδευτικών ανθρώπων φωτίζουν το πραγματικό δρόμο για να δει ο λαός και η νεολαία μας να έρχονται καλύτερες μέρες. Αποτελεί τιμή μας που συνεχίζουμε και φωνάζουμε το όνομα του Ν. Τεμπονέρα ως απόδειξη πως αποτελεί «λευτεριάς λίπασμα», φάρο μέσα στο ζόφο που ζούμε. Γι αυτό μας χρειάζεται ο Ν. Τεμπονέρας!

Η αντιλαϊκη πολιτική της φτώχειας, της καταστολής και της υποτέλειας δεν είναι αήττητη!

Κάτω η φιλοπόλεμη και δολοφονική πολιτική των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών! Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών!

Όλοι στη διαδήλωση Πέμπτη 9 Γενάρη, 6.30μμ στα Προπύλαια

Γενάρης 2019
Εκπαιδευτικός Όμιλος – Πορεία

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το