Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και είχε διατάξει την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ.

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρο, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την Τρίτη 1η Ιανουαρίου 2019 και φιλοξενεί ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε δηλώσει κατά την προεκλογική περίοδο ότι θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να μεταφέρει την πρεσβεία.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο δεσμεύτηκε να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Το ερώτημα δεν είναι “αν” αλλά “πότε”» είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στο Ριο ντε Τζανέιρο.

Η δήλωση έρχεται λίγες ημέρες αφού ο Νετανιάχου είχε τετ α τετ με τον Μπολσονάρο, παρά το ότι ο Μπολσονάρο δέχεται πιέσεις από τον ισχυρό αγροτικό τομέα της Βραζιλίας να μην το κάνει, καθώς η ενέργεια αυτή μπορεί να βλάψει τις εξαγωγές της Βραζιλίας στις αραβικές χώρες.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το