γράφει ο Bill Dores

Λεγόταν ο αυτοκινητόδρομος του θανάτου.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1991, τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα εξαπέλυσαν βροχή από ναπάλμ, βόμβες διασποράς και οβίδες 30 χιλιοστών σε συνοδείες ιρακινών στρατιωτών και πολιτικών προσφύγων που εγκατέλειπαν το Κουβέιτ. Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί ή πυροβολήθηκαν μέχρι θανάτου ενώ έφευγαν.

Οι πιλότοι των ΗΠΑ το αποκάλεσαν «γύρισμα γαλοπούλας» και «ρίψη ψαριών σε βαρέλι.» Ήταν η τελική πράξη της μαζικής βομβιστικής εκστρατείας που η πρώτη κυβέρνηση του Μπους ονόμασε Επιχείρηση Καταιγίδα Ερήμου.

Μεταξύ 27 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου 1991, τα αμερικανικά αεροπλάνα έριξαν 88.500 τόνους βομβών στο Ιράκ, σκοτώνοντας 110.000 ανθρώπους. Κατέστρεψαν τα διυλιστήρια πετρελαίου της χώρας, το ηλεκτρικό δίκτυο, τα αντλιοστάσια νερού, τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, τη βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων. Και το μοναδικό εργοστάσιο για παιδικά παρασκευάσματα.

Μεταξύ των στόχων ήταν το Δημόσιο Καταφύγιο 25 στη γειτονιά Amiriyah της Βαγδάτης. Στις 13 Φεβρουαρίου, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το χτύπησε με δύο «έξυπνες βόμβες» με λέιζερ. Τουλάχιστον 409 άμαχοι, πολλοί από τους οποίους παιδιά, κάηκαν μέχρι θανάτου.

Ο πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ

Οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν ποτέ. Μεταξύ 2001 και 2019, ο στρατός των ΗΠΑ εκτόξευσε 326.000 βόμβες και πυραύλους σε χώρες της περιοχής. Τουλάχιστον 152.000 έπεσαν στο Ιράκ και τη Συρία.

Το 2020, το καθεστώς Τραμπ κατέστησε μυστικές τις βομβιστικές επιθέσεις. Αλλά οι βόμβες έπεφταν συνέχεια.

Σύμφωνα με μελέτη του Brown University που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβρη του 2020, η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ έχει εκτοπίσει 37 εκατομμύρια ανθρώπους από το 2001.

Ακριβώς τρεις δεκαετίες μετά τη σφαγή στον Αυτοκινητόδρομο 80 του Ιράκ, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε αεροπορική επίθεση στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. Στις 26 Φεβ 2021, δύο Αμερικάνικα F-15 έριξαν 7 πεντακοσίων λιβρών βόμβες με καθοδήγηση με λέιζερ στην πόλη Abu Kamal. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, 22 άτομα σκοτώθηκαν. Η αεροπορική επίθεση ήταν παράνομη σύμφωνα με το Αμερικάνικο και το διεθνές Δίκαιο.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική εδώ και 30 χρόνια. Όποιος κι αν είναι στο Λευκό Οίκο, η πολεμική μηχανή εξουσιάζει.

Δύο ημέρες μετά την επίθεση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Abu Kamal, η αμερικανική αεροπορία του Ισραήλ εκτόξευσε πυραύλους στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκο. Το κράτος των αποίκων βομβαρδίζει τακτικά τη Συρία για λογαριασμό των προμηθευτών όπλων του στην Ουάσιγκτον.

Κυρώσεις και πτήσεις B-52

Στις πρώτες μέρες του, ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν κράτησε αποστάσεις από την επιδίωξη του Ντόναλντ Τραμπ για πόλεμο με το Ιράν. Έβγαλε την ομάδα του αεροπλανοφόρο Νίμιτς από τον Αραβο-Περσικό Κόλπο. Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα επανενταχθούν στο Κοινό Περιεκτικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), τη λεγόμενη «πυρηνική συμφωνία.»

Ωστόσο, στις 5 Μαρτίου, ο Μπάιντεν ανανέωσε έναν «εθνικό συναγερμό» κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επεκτείνοντας τις κυρώσεις που σκοτώνουν Ιρανούς πολίτες. Στις 4 Μαρτίου, έκανε το ίδιο πράγμα στη Βενεζουέλα. Το Ιράν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες με τις ΗΠΑ εάν δεν σταματήσουν οι κυρώσεις.

Στις 8 Μαρτίου, δύο βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ B-52 πετούσαν πάνω από τον Αραβο-Περσικό Κόλπο, στην έκτη παρόμοια αποστολή από το Νοέμβριο. Συνοδεύονταν από Ισραηλινα μαχητικά κατασκευασμένα από τις ΗΠΑ καθώς πετούσαν πάνω από την Παλαιστίνη.

Μη παύση των εχθροπραξιών στο Ισραήλ

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στην Υεμένη, τον οποίο χάνουν οι Σαουδάραβες πελάτες της Ουάσιγκτον. Σταμάτησε τις πωλήσεις όπλων στο Σαουδικό βασίλειο.

Ωστόσο, δεν υπάρχει παύση στη ροή των πιο προηγμένων όπλων από το οπλοστάσιο των ΗΠΑ προς το ρατσιστικό κράτος του Ισραήλ. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντζ απειλούν ανοιχτά να τα χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν στο Ιράν.

Ούτε υπάρχει παύση στον αποκλεισμό της Γάζας από τις ΗΠΑ και το ισραηλινό καθεστώς κατοχής και στον καθημερινό τρόμο του λαού της Παλαιστίνης, στην κλαπείσα γη του οποίου δημιουργήθηκε το ρατσιστικό κράτος εποίκων.

Στις 7 Μαρτίου, ένα ισραηλινό drone χτύπησε ένα αλιευτικό σκάφος στα ανοικτά της Γάζας, δολοφονώντας τρεις αλιείς.

Αξιωματούχοι του Μπάιντεν αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν τα «Σύμφωνα του Αβραάμ», για την οποία μεσολάβησε το καθεστώς Τραμπ μεταξύ Ισραήλ, Μπαχρέιν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αυτή η αποκαλούμενη «ειρηνευτική συμφωνία» περιλαμβάνει μαζικές πωλήσεις όπλων. Είναι στην πραγματικότητα μια στρατιωτική συμμαχία κατά του Ιράν.

Η ιρακινή αντίσταση αντεπιτίθεται

Στις 3 Μαρτίου, οι δυνάμεις της Ιρακινής Αντίστασης ανεπιτέθηκαν εναντίον μιας αμερικανικής βάσης στο Ayn Al Assad. Το Πεντάγωνο λέει ότι ένας «εξωτερικός συνεργάτης» των Η.Π.Α. πέθανε από καρδιακή προσβολή, αφότου 10 πύραυλοι Grad χτύπησαν την περιοχή. Ο «εξωτερικός συνεργάτης» θα μπορούσε να σημαίνει έναν εργαζόμενο στο franchises Pizza Hut ή Burger King στην βάση. Ή μπορεί να σημαίνει μισθοφόρος.

«Η αντίσταση βλέπει την σύγκρουση ως τη μοναδική επιλογή που εγγυάται την ελευθερία και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας, αφού εξαντλούνται όλα τα μέσα που έχουν στοιχηματίσει άλλοι με την κατοχή», ανέφερε το συντονιστικό σώμα για τις ιρακινές αντιστασιακές ομάδες σε δήλωσή του στις 4 Μαρτίου.

Στις 10 Μαρτίου, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί χτύπησαν τέσσερις στρατιωτικές συνοικίες των ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ.

Ο Μπάιντεν δεν θα αντισταθεί στη Γουόλ Στριτ, αλλά θα σκοτώσει για λογαριασμό της

Ο Τζο Μπάιντεν δεν θα αντισταθεί στην δύναμη των εταιρειών. Δεν δίνει μάχη με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για να αυξήσει τον ελάχιστο μισθό, ακόμα και σε 15 δολάρια την ώρα σε πέντε χρόνια. Δεν ακυρώνει το χρέος των φοιτητών ούτε αγωνίζεται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Αλλά, όπως και ο προκάτοχός του, ο νέος πρόεδρος δεν έχει κανένα πρόβλημα να στερήσει φάρμακα σε ανθρώπους στο Ιράν και τη Βενεζουέλα. Είναι πρόθυμος να στείλει αμερικανικά στρατεύματα να πολεμήσουν τον λαό του Ιράκ και της Συρίας στο έδαφός τους για τον έλεγχο του πετρελαίου τους.

Συνεχίζει τον πόλεμο που ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπουςς ξεκίνησε πριν από τρεις δεκαετίες.

30 χρόνια πολέμου για λεηλασία

Για να είμαστε ξεκάθαροι, είναι ένας πόλεμος διαρκείας. Από τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις στο Ιράκ μέχρι τον βομβαρδισμό της Λιβύης, από τα 10 χρόνια καταστροφής στη Συρία μέχρι τις μαζικές δολοφονίες στην Υεμένη, από την 20ετή κατοχή του Αφγανιστάν μέχρι τις κυρώσεις και τις μυστικές επιθέσεις στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, από τις επιθέσεις με drone στη Σομαλία και το Πακιστάν μέχρι τη βομβιστική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο δια αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Ο πόλεμος μαίνεται από το 1991.

Είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να επαναφέρουν πίσω τις εταιρείες της Wall Street που είχαν κάποτε στον ενεργειακό εφοδιασμό του κόσμου. Το 1960, επτά μονοπώλια, πέντε εκ των οποίων με βάση τις ΗΠΑ, ήλεγχαν το 99% της παραγωγής πετρελαίου στον καπιταλιστικό κόσμο. Περισσότερα από τα μισά υπερπόντια κέρδη των αμερικανικών εταιρειών προήλθαν από την ιδιοκτησία του πετρελαίου.

Όταν ο «Ψυχρός Πόλεμος» τελείωσε με την πτώση του Σοβιετικού μπλοκ, η αμερικανική καπιταλιστική άρχουσα τάξη σκέφτηκε ότι θα μπορούσαν να τα πάρουν όλα πίσω. Το Πεντάγωνο και η CIA έχουν αφαιρέσει εκατομμύρια ζωές και έχουν ξοδέψει τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια μάταιη προσπάθεια να γυρίσουν πίσω το χρόνο, παρότι η τεχνολογία της ενέργειας προχωρά μπροστά.

Ο Τραμπ και ο Μπάιντεν στοχεύουν τους λαϊκούς υπερασπιστές

Η επίθεση της 26ης Φεβρουαρίου στόχευε μέλη των Μονάδων Κινητοποίησης του Λαού του Ιράκ (Hashd al-Sha’abi). Το Υπουργείο Εξωτερικών και τα ψεύδη εταιρικά μέσα τους αποκαλούν «Ιρανούς πληρεξούσιους.» Στην πραγματικότητα είναι λαϊκοι πολιτοφύλακες που σχηματίστηκαν για να υπερασπιστούν τον ιρακινό λαό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η «καταπολέμηση του ISIS» είναι το ψεύτικο πρόσχημα της Ουάσιγκτον για τη διατήρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και τη Συρία.

Τον περασμένο Ιανουάριο. 3, ο διοικητής των Μονάδων Κινητοποίησης του Λαού Abu Muhandas, ο στρατηγός του Ιράν Qassem Soleimani και επτά από τους συντρόφους τους δολοφονήθηκαν σε αεροπορική επιδρομή με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ. Οι δυο αξιωματούχοι είχαν οργανώσει τη στρατιωτική εκστρατεία που οδήγησε το ISIS εκτός Ιράκ και Συρίας.

Ο Σολεϊμανί και ο Μαχάντας ήταν ήρωες στην περιοχή. Εκατομμύρια βγήκαν για τις κηδείες τους. Στις 10 Ιανουαρίου 2020, το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Το καθεστώς Τραμπ αρνήθηκε.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Μπάιντεν επέκρινε τη δολοφονία Σολεϊμανί-Μουχαντάς, όχι ως έγκλημα πολέμου, αλλά για λόγους τακτικής. Μιλούσε για όσους ήταν στο αμερικάνικο κατεστημένο ήταν πιστοί στην πίεση του καθεστώτος Τραμπ για άμεσο πόλεμο με το Ιράν.

Επιχείρηση Μάρτυρας Soleimani

Στις 8 Ιανουαρίου 2020, το Σώμα της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς ξεκίνησε την Επιχείρηση Μάρτυρας Soleimani, μια αντεπίθεση σε δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. Με ακρίβεια, 16 χιλίων λιβρών πύραυλοι κατέστρεψαν κτίρια και τραυμάτισαν 109 στρατιώτες των ΗΠΑ που είχαν κρυφτεί υπόγεια.

Σε μια ενδιαφέρουσα πολιτική κίνηση, το Πεντάγωνο αποχαρακτήρισε το υλικό των επιθέσεων στις 2 Μαρτίου. Τα χτυπήματα κατέδειξαν την ικανότητα του Ιράν να χτυπήσει δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ στην περιοχή.

Δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή των ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι βομβάρδισε τον Abu Kamal λόγω επίθεσης με ρουκέτα στις 15 Φεβρουαρίου στη βάση των ΗΠΑ στο Erbil, 300 μίλια μακριά. Οι Η.Π.Α. λένε ότι ένας «στρατιωτικός εξωτερικός συνεργάτης» πέθανε και ένας στρατιώτης των Η.Π.Α. και άλλοι «εξωτερικοί συνεργάτες» τραυματίστηκαν.

Τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία είναι δύναμη κατοχής. Βρίσκονται εκεί παρά τις επιθυμίες των κυβερνήσεων και των λαών αυτών των χωρών. Δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται εκεί. Η παρουσία τους αποτελεί έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και η αντίσταση στην κατοχή είναι δικαίωμα.

Στις 20 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Μπασάρ Αλ Τζαφάρι δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να λεηλατούν τον πλούτο πετρελαίου, φυσικού αερίου και γεωργικών καλλιεργειών της Συρίας, καίγοντας και καταστρέφοντας ό,τι δεν μπορούν να κλέψουν.

«Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες και την κατοχή, που λεηλατεί τον πλούτο της χώρας μου, αποσύροντας τις δυνάμεις κατοχής από αυτή, και να σταματώντας να στηρίζει αυτονομιστικές πολιτοφυλακές, παράνομες οντότητες και προσπάθειες απειλής της κυριαρχίας, ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», ανέφερε.

Από τον Οκτώβριο του 2019, στρατεύματα των ΗΠΑ έχουν καταλάβει τις πετρελαιοπηγές της Συρίας, αρνούμενα στους Σύριους την πρόσβαση στο δικό τους πετρέλαιο. Τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία παρέχουν επίσης καταφύγιο και υλικοτεχνική υποστήριξη για τρομοκρατικές ομάδες που επιτίθενται σε Σύριους και Ιρακινούς πολίτες.

Μαζική δολοφονία στην Υεμένη: Made in USΑ

Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι «τερματίζει κάθε αμερικανική υποστήριξη για επιθετικές επιχειρήσεις [της Σαουδικής Αραβίας] στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων σχετικών πωλήσεων όπλων.»

Ο Μπάιντεν είπε, «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

Αυτός ο εξαετής πόλεμος έχει σκοτώσει 250.000 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά. Πολλοί δολοφονήθηκαν από αμερικανικές βόμβες και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από σαουδαραβικά αεροσκάφη κατασκευασμένα από τις Η.Π.Α., τα οποία πετούσαν από Αμερικανούς πιλότους της Σαουδικής Αραβίας. Πολλοί περισσότεροι πέθαναν από την πείνα και την ασθένεια που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό των λιμανιών της Υεμένης από το Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι 16 εκατομμύρια Υεμένιοι θα πεινάσουν φέτος. Ένα παιδί από την Υεμένη πεθαίνει κάθε 10 λεπτά λόγω του πολέμου.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν είπε ότι οι Η.Π.Α. θα εξακολουθήσουν να βοηθούν το Σαουδικό Βασίλειο «να υπερασπιστεί την κυριαρχία του.»

Ποια κυριαρχία είναι αυτή;

Η Σαουδική Αραβία είναι αμερικανική αποικία

Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Σαουδικό Βασίλειο είναι στην πραγματικότητα αποικία των ΗΠΑ. Το ίδιο και οι άλλες πέντε μοναρχίες στην Αραβική Χερσόνησο.

Για 75 χρόνια, ο Οίκος των Σαούντ έβαζε τα έσοδα του από το πετρέλαιο στις αμερικανικές τράπεζες, στα μονοπώλια πετρελαίου και στους κατασκευαστές όπλων. Έχει χρηματοδοτήσει μυστικές επιχειρήσεις της CIA από τη Νικαράγουα στο Αφγανιστάν προς τη Συρία. Έχει χρησιμοποιήσει τον πετρελαϊκό πλούτο για να στηρίξει το δολάριο και τη θέση του ως παγκόσμιο αποθεματικό για να χειραγωγήσει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου υπό τη διοίκηση της Ουάσινγκτον.

Αυτοί στην αρχουσα τάξη των ΗΠΑ που έχουν τα χέρια τους σε αυτή την αγελάδα δεν πρόκειται να την αφήσουν να φύγει. Είναι πολύ σημαντικη για τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου, το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα και τη θέση της Wall Street και του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία.

Στις 27 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπάιντεν, Anthony Blinken, είπε ότι η «σχέση» Η.Π.Α.-Σαουδικής Αραβίας δεν ήρθε σε «ρήξη», αλλά «ανακαθορίστηκε»

Το «έγκλημα» του Ιράν

Πριν την επανάσταση του 1979, οι ΗΠΑ κυβερνούσαν και το Ιράν. Ο τύραννος Σαχης χρωστούσε το θρόνο του σε ένα ενορχηστρωμένο πραξικόπημα της CIA το 1953.

Κατόπιν εντολής του Χένρι Κίσινγκερ, ο Σάχης εκτίναξε τη βιομηχανία όπλων των ΗΠΑ μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Έθεσε το εισόδημα της χώρας από το πετρέλαιο στη διάθεση τραπεζιτών και εταιρειών όπλων των ΗΠΑ.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τερμάτισε αυτή την αποικιακή σχέση. Το Ιράν βρίσκεται έκτοτε στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον.

Από το 2015, το Σαουδικό Βασίλειο είναι ο υπ’ αριθμόν 1 πελάτης της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι το νούμερο 2. Και το 2015 ήταν επίσης η χρονιά που αυτά τα κράτη ξεκίνησαν τον δολοφονικό τους πόλεμο στην Υεμένη.

«Game of Thrones» στο Ριάντ και την Ουάσιγκτον

Στην προεκλογική εκστρατεία του το 2016, ο Τραμπ κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία. Ο Τραμπ ήταν ο υποψήφιος της αμερικανικής βιομηχανίας εξορύξεων. Οι δισεκατομμυριούχοι υποστηρικτές του βρίσκονταν σε πόλεμο τιμών με τους μεγάλους πετρελαιάρχες της Big Oil που ελέγχουν την παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Αλλά τον Μάιο του 2017, τον τέταρτο μήνα της θητείας του, ο Τραμπ πήγε στο Ριάντ. Πήρε για τους φίλους του στο Blackstone Group ένα κομμάτι της σαουδαραβικής πίτας πετροδολαρίων. Και η μελωδία του άλλαξε.

Ο Τραμπ επίσης έκανε μερικές μεγάλες πωλήσεις όπλων εκεί. «Οι ναυτικές ικανότητες της Σαουδικής Αραβίας αα απογειωθούν χάρη στην τεράστια αμερικανική συμφωνία οπλων», ανέφερε το Warzone στις 19 Μαΐου 2017.

Την επίσκεψη του Τραμπ στο βασίλειο ακολούθησε πραξικόπημα εντός της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Ο βασιλιάς Σαλμάν ανέτρεψε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Νιέφ και τον αντικατέστησε με τον γιο του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις και μερικοί «τυχαίοι» θάνατοι. Η φατρία Σαλμάν σφυρηλάτησε μια συμμαχία με την φατρία Τραμπ της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ.

Αποτυχία νίκης κατά του λαού της Υεμένης

Στις 18 Αυγούστου 2018, ένας αμερικανικός πύραυλος χτύπησε ένα σχολικό λεωφορείο στην Υεμένη, σκοτώνοντας 40 παιδιά. Στις 2 Οκτ του 2018, ο Σαουδάραβας αντιφρονούντας Jamal Khashoggi, κάτοικος Η.Π.Α., χτυπήθηκε μέχρι θανάτου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Οι δολοφόνοι ήταν μια ομάδα εκτελεστών που είχε σταλεί από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Τον Μάρτιο του 2019, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που περιορίζει τη στρατιωτική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία. Ο Τραμπ άσκησε βέτο στο μέτρο.

Παρά την καταστροφική δύναμη του αμερικανικού οπλοστασίου τους, οι Σαουδάραβες και οι πληρεξούσιοί τους χάνουν τον πόλεμο στην Υεμένη. Η κυβέρνηση της Υεμένης και οι μαχητές της Λαϊκής Επιτροπής βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα της καταήψης του Mar’ib, της τελευταίας πόλης της Υεμένης που κατείχαν οι Σαουδάραβες μισθοφόροι.

Οι δυνάμεις της Υεμένης έχουν επίσης καταφέρει βαριά χτυπήματα στο ίδιο το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ξεκινώντας πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις πετρελαίου. Επίθεση από την Υεμένη σε δύο διυλιστήρια της Aramco το 2019 παραλίγο να βυθίσει την πρώτη προσφορά αποθέματος της κολοσσιαίας επιχείρησης πετρελαίου.

Στις 7 Μαρτίου, δυνάμεις της Υεμένης έπληξαν το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας και τις εγκαταστάσεις της Aramco και τα πεδία τεθωρακισμένων σε Jeddah, Dhahran και Ras Tanura.

Οι νίκες της Υεμένης είναι ο λόγος για την δηλωμένη αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ από τον Μπάιντεν.

Θα αναλάβει το Ισραήλ τον ρόλο των ΗΠΑ στην Υεμένη;

Στις 9 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν για τερματισμό των «σχετικών πωλήσεων όπλων», το Ισραήλ ανακοίνωσε συμφωνία όπλων 9,5 δις δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το Channel 12 του Ισραήλ, περιλαμβάνει την αγορά περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-16, ελικοπτέρων SH53K, ανεφοδιασμού αεροπλάνων, προηγμένου οπλισμού και Eitan, νέας γενιάς τεθωρακισμένων αεροπλάνων που αναπτύχθηκαν από κοινού από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Η λέξη «αγορά» δεν είναι ακριβώς η σωστή λέξη. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προέρχεται από ένα πακέτο βοήθειας των 38 δις δολαρίων που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Ομπάμα, που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο και υπογράφηκε από τον Τραμπ. Αυτό το πακέτο, το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ που έχει ποτέ υπάρξει, επιτρέπει επίσης στο Ισραήλ πρόσβαση σε όπλα από τα αμερικανικά στρατιωτικά καταστήματα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με αναφορές, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει μια κατασκοπευτική βάση στο νησί Σοκότρα της Υεμένης. Στρατεύματα των ΗΑΕ και πεζοναύτες των ΗΠΑ κατέλαβαν το νησί το Μάρτιο του 2020.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας όπλων αυξάνει την προοπτική ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αναλάβει τον οργανωτικό ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης, και να δώσει στην Ουάσιγκτον «ευλογοφανή άρνηση.»

Η Citi χρηματοδοτεί συμφωνία όπλων

Υπήρξε ένα πρόβλημα με τη συμφωνία όπλων: Το Κογκρέσο ενέκρινε 38 δις δολαρια που υποτίθεται ότι θα διαρκούσαν στο Ισραήλ 10 χρόνια. Αλλά το Τελ Αβίβ είχε ήδη δαπανήσει 31 δις δολάρια.

Η Citigroup, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, έλυσε το πρόβλημα. Επέκτεινε δάνειο 2,5 δις δολαρίων στο Ισραήλ μέχρι να στείλει η Ουάσινγκτον περισσότερα χρήματα.

Η Citigroup είναι κινητήρια δύναμη στον άξονα Η.Π.Α.-Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας. Με δικά της λόγια, «η Citi καυχιέται για τη μεγαλύτερη παρουσία οποιουδήποτε ξένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στο Ισραήλ και προσφέρει εταιρικές και επενδυτικές τραπεζικές υπηρεσίες σε ηγετικές ισραηλινές εταιρείες και ιδρύματα και παγκόσμιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ.»

Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ του Fox News στις 6 Μαρτίου, «Μεταξύ όλων των μεγάλων τραπεζών, η Citigroup έχει μερικές από τις βαθύτερες επιχειρηματικές σχέσεις με το [Σαουδικό] βασίλειο και την επιχειρηματική αυτοκρατορία του».

Προσανατολισμοί και πληρεξούσιοι

«Μπορεί ο Μπάιντεν τελικά να θέσει τη Μέση Ανατολή υπό έλεγχο και να προσαντολιστεί;» διαβάζουμε σε έναν τίτλο στο περιοδικό Foreign Policy 2 Μαρτίου.

Πολλοί στο στρατιωτικό-πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ βλέπουν τώρα τον μακρύ πόλεμο της Ουάσιγκτον στη «Μέση Ανατολή» ως ένα τέλμα. Θέλουν ένα «προσανατολισμό προς την Ασία» για να απειλήσουν την Κίνα. Η άποψη αυτή εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Blinken και τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin.

«Η Κίνα είναι η μοναδική χώρα με την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη που αμφισβητεί σοβαρά το σταθερό και ανοικτό διεθνές σύστημα, όλους τους κανόνες, τις αξίες και τις σχέσεις που κάνουν τον κόσμο να δουλεύει όπως θέλουμε», ανέφερε ο Blinken σε ομιλία του στις 4 Μαρτίου.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις ενέργειας διατηρούν μεγάλη δύναμη στην Ουάσινγκτον. Το ίδιο και οι τραπεζίτες που έχουν το χρέος τους. Δεν πρόκειται να αφήσουν τις ΗΠΑ να υποχωρήσουν από τον πόλεμο για να ελέγξουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του κόσμου. Βρίσκονται σε μια πολιτική συμμαχία με το Ισραήλ και τις βασιλικές οικογένειες της Αραβικής Χερσονήσου.

Στις 11 Μαρτίου, η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ισραήλ είχε πραγματοποιήσει 12 παράνομες επιθέσεις σε ιρανικά δεξαμενόπλοια το τελευταίο έτος.

Όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου απειλεί να επιτεθεί στο Ιράν εάν οι ΗΠΑ χαλαρώσουν τις κυρώσεις, μιλάει εκ μέρους της ομάδας ορυκτών καυσίμων της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ.

Αγώνας για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης

Στα τέλη του 20ού αιώνα, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχασαν την ενεργειακή αγορά της Δυτικής Ευρώπης από τη Ρωσία. Τη θέλουν πίσω.

Ένα όπλο στο οπλοστάσιό τους είναι το προτεινόμενο Έργο Αγωγού Ανατολικής Μεσογείου, ένα σχέδιο αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την μεταφορά κλεμμένου φυσικού αερίου από τα ύδατα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Παλαιστίνης στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου.

Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να κατασκευάσουν τον αγωγό σε συνάντηση το Μάρτιο του 2019 στην Ιερουσαλήμ υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Ποπέο. Σε επίσκεψη τον Δεκέμβριο του 2020 στην Αθήνα, ο υπουργός Ενέργειας του Τραμπ, Νταν Μπροϊλέτ, διακήρυξε πλήρη στήριξη των ΗΠΑ για το επίμαχο έργο.

Αμερικανικοί κολοσσοί πετρελαίου λεηλατούν την Παλαιστίνη

Η κολοσσιαία επιχείρηση ενέργειας των ΗΠΑ Chevron λειτουργεί τώρα και κατέχει μερίδια ελέγχου στα πεδία Ταμαρ και Λεβιάθαν στα παράλια της Ισραηλινής Παλαιστίνης. Η Chevron έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2020, όταν αγόρασε την Noble Energy που συνδέεται με την Τραμπ.

Η Noble ήταν η πρώτη αμερικάνικη εταιρεία που έκανε έρευνες στα Παλαιστινιακά ύδατα. Η Chevron κατέβαλε 4 δις δολάρια και ανέλαβε χρέος της Noble ύψους 8 δις δολαρίων. Ο ισραηλινός εταίρος γεώτρησης της Chevron, ο όμιλος Delek, ανήκει σε μεγάλο βαθμό σε επενδυτές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup.

Η ExxonMobil έχει συμμετάσχει στο κυνήγι του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Chevron και η Exxon συζήτησαν μια συγχώνευση πέρυσι.

Επίσης τον Οκτώβριο, εκπρόσωποι της Επιχείρησης Αγωγών Ευρώπης-Ασίας του Ισραήλ συμφώνησαν να μεταφέρουν πετρέλαιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ευρώπη μέσω της κατεχόμενης Παλαιστίνης. Ο υπουργός Οικονομικών του Τραμπ, Στίβεν Μούτσιν, μετέβη στο Ντουμπάι για να επιβλέψει την υπογραφή της συμφωνίας. Η Διεθνής Οικονομική Εταιρεία Ανάπτυξης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει το έργο.

Ο αγωγός EAPC εκτείνεται από το Eilat στον κόλπο της Aqaba έως το αρχαίο λιμάνι του Askalon ακριβώς βόρεια της Γάζας. Κατασκευάστηκε το 1968 για να μεταφέρει το τότε αμερικανικό αργό πετρέλαιο του Σάχη στη Μεσόγειο. Οι Η.Π.Α. και το Ισραήλ θέλουν να δουν έναν αγωγό κατά μήκος της Σαουδικής Αραβίας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Αλλά θα είναι κερδοφόρες αυτές οι μαζικές επενδύσεις κεφαλαίου;

Βιομηχανία ορυκτών καυσίμων σε κρίση

Το 2020 ήταν ένα καταστροφικό έτος για τις τιμές της ενέργειας. Έχουν πλέον ανακάμψει. εν μέρει λόγω των περικοπών παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων είναι αμυδρές.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Κίνα έχει επενδύσει 360 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλιακή ενέργεια, κυψέλες καυσίμου και άλλες εναλλακτικές ορυκτές πηγές καυσίμων, μειώνοντας το κόστος της ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως. Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών είναι πρωτοπόρος στην έρευνα στους αντιδραστήρες θορίου. Τον Ιανουάριο, η Κίνα αποκάλυψε το πρωτότυπο ενός ηλεκτρικού τρένου Maglev (μαγνητική αιώρηση) που μπορεί να ταξιδέψει 385 μίλια την ώρα.

Η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες υπερβαίνουν ήδη αυτό που θα επιτρέψει η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Στη Γερμανία λειτουργεί τώρα ένα υδρογονοκίνητο τρένο. Το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας αυτής της χώρας παράγεται από πηγές εκτός άνθρακα.

Εν τω μεταξύ, νέες εκτάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακαλύπτονται σε όλο τον κόσμο. συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του Ιράν, το οποίο διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου του πλανήτη. Εάν το Ιράν παρήγε ηλεκτρική ενέργεια με πυρηνική ενέργεια, θα μπορούσε να εξάγει πολύ περισσότερο φυσικό αέριο.

Ο Ted Cruz θέλει να μπλοκάρει το ρωσικό φυσικό αέριο

Παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το καθεστώς Τραμπ, φαίνεται ότι ο αγωγός Nord Stream 2 θα μεταφέρει περισσότερο ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούνιο.

Ο Γερουσιαστής του Τέξας Ted Cruz έχει εμποδίσει το διορισμό του Ted Burns, της επιλογής του Μπάιντεν για το διευθυντή της CIA, για να αναγκάσει το Λευκό Οίκο να επιβάλει ακόμα περισσότερες κυρώσεις στον αγωγό.

Ο Cruz μιλάει εξ ονόματος της Cheniere Energy, η οποία εδρεύει στο Τέξας, η οποία εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) στην Ευρώπη. Το 1998, η Cheniere κατοχυρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την τεχνολογία που χρησιμοποιούν σήμερα οι ΗΠΑ για την εξόρυξη. Χρειάστηκε η φούσκα των τιμών ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 για να κάνει τη χρήση του επικερδή.

Κανένα κέρδος χωρίς πόλεμο

Ο μακρύς πόλεμος της Ουάσιγκτον στη «Μέση Ανατολή» δεν έχει να κάνει με την απόκτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου για δική της χρήση. Ο κόσμος κολυμπάει σε αυτούς τους πόρους. Αφορά το μονοπώλιο. Είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ελεγχθεί η προσφορά, ώστε οι εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ να μπορούν να ανακτήσουν μερίδιο αγοράς και αξία και να βρουν κερδοφόρες αγορές για το πλεόνασμα κεφαλαίου τους.

Τον Ιούλιο του 2011, το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν αγωγό φυσικού αερίου αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Ιράν στη Μεσόγειο. Η προγραμματισμένη χωρητικότητά του είναι 40 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, τετραπλάσια από αυτή του προτεινόμενου αγωγού East Med.

Εκείνη τη χρονιά, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ ξεκίνησαν τη δολοφονική τους παρέμβαση στη Συρία. Οι κυρώσεις, ο πόλεμος και τα στρατεύματα των ΗΠΑ έχουν αποτρέψει την κατασκευή του αγωγού.

Η εισβολή του 2003 στο Ιράκ διασώσε την αμερικανική βιομηχανία ενέργειας από την κατάρρευση των τιμών που ακολούθησε την πτώση της ΕΣΣΔ. Δημιούργησε μια ενεργειακή φούσκα που μεταμόρφωσε την Γουόλ Στριτ για μια δεκαετία.

Οι κυρώσεις και ο πόλεμος απελευθέρωσαν την «επανάσταση από σχιστόλιθο» που κατέστησε τις ΗΠΑ τον κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Ο πόλεμος και οι κυρώσεις κατέστησαν τον Keystone XL, τον αγωγό της Ντακότα, τη γραμμή 3, τη γραμμή 5 και τη λεηλασία της ασφαλτούχου άμμου του Καναδά επικερδεις.

Το 1968, το Ισραήλ εγκαινίασε τον αγωγό Eilat-Ashkelon ένα χρόνο μετά την κατάσχεση της χερσονήσου Σινά της Αιγύπτου από αμειβόμενα αμερικανικά στρατεύματα και τη διακοπή της λειτουργίας της διώρυγας Σουέζ.

Τον Ιούνιο του 1967, όταν ο στρατός των ΗΠΑ έκανε σε πόλεμο κατά του Βιετνάμ, το Ισραήλ επιτέθηκε στην Αίγυπτο και τη Συρία. Ο πόλεμος ξεκίνησε με την ευλογία της Ουάσιγκτον. Οι χώρες αυτές ηγούνταν της αντίστασης στον έλεγχο των πετρελαϊκών πόρων της περιοχής από τις ΗΠΑ.

Ο πόλεμος του 1967 μετέτρεψε την περιφερειακή ισορροπία ισχύος υπέρ των μοναρχών της Αραβικής Χερσονήσου και του Σάχη που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Για λίγο.

Τα επόμενα χρόνια, Λιβύη και Ιράκ εθνικοποίησαν τις πετρελαϊκές βιομηχανίες τους. Το 1979, ο Σάχης είχε φύγει. Δώδεκα χρόνια μετά, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον πόλεμο για την επαναποικιοκρατία της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ρόναλντ Ρίγκαν, Αλεξάντερ Χέιγκ, χαρακτήρισε το Ισραήλ: «Το Ισραήλ είναι το μεγαλύτερο, πιο δοκιμασμένο στη μάχη και οικονομικά αποδοτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ που δεν μπορεί να βυθιστεί».

Οι Αμερικανοί πιστωτές του θα ξεκινήσουν την ισραηλινή πολεμική μηχανή κατά του Ιράν σε μια άλλη απεγνωσμένη προσπάθεια να επαναλάβουν το 1967; Σε ποιο βαθμό θα πάει ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν για να κρατήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία;

Έξω οι ΗΠΑ από την Ανατολική Μεσόγειο στον Δυτικό Ειρηνικό!

Πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος; Πόσοι ακόμα πρέπει να πεθάνουν; Πόσα ακόμα τρισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν, ώστε οι εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ να μπορούν να κερδίσουν χρήματα και οι τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ να διατηρήσουν την κατοχή τους στην παγκόσμια οικονομία;

Το ανακουφιστικό πακέτο των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τον COVID βρίσκεται πλάι στο ποσό που δαπανήθηκε για τον πόλεμο.

Τα εκατομμύρια σε αυτή τη χώρα που αντιμετωπίζουν ανεργία, έλλειψη στέγης, πείνα και χρέος δεν χρειάζονται πόλεμο ή κυρώσεις. Δεν χρειαζόμαστε αντιπαράθεση με το Ιράν ή «προσανατολισμό» προς την Ασία. Δεν χρειαζόμαστε στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία ή βόμβες που πέφτουν στον λαό της Υεμένης.

Χρειαζόμαστε ένα μαζικό κίνημα για να κλείσουμε την πολεμική μηχανή, να σταματήσουμε τη βοήθεια προς το ρατσιστικό κράτος του Ισραήλ και να φέρουμε όλα τα στρατεύματα πίσω τώρα.

πηγή: guernicaeu.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το