Δώδεκα σιγμοειδείς ακτινωτοί ρούνοι: Ο Μαύρος Ήλιος των SS. Το σύμβολο της φρίκης. Βρίσκεται στο κέντρο του «μανιφέστου» του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, στο οποίο αναπτύσσει τις εγκληματικές απόψεις του, γεμάτες μίσος και φανατισμό.

Ένα σύμβολο όμως που στη χώρα μας είδαμε πρόσφατα σε δημόσιο χώρο, με μεγάλη μάλιστα συμβολική βαρύτητα: Ο Μαύρος Ήλιος των SS είχε αναρτηθεί από φιλάθλους της Εθνικής Ελλάδας στις κερκίδες, σε αγώνα της Εθνικής με την Εσθονία.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018, όταν μια ομάδα 50 περίπου μαυροντυμένων, ως επί το πλείστον, οπαδών της Εθνικής ύψωσαν τη σημαία των SS στο Ολυμπιακό Στάδιο, σχηματίζοντας παράλληλα τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Η ενέργεια προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελου Ιωαννίδη, ο οποίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας

Η έρευνα ανατέθηκε στο τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Εισαγγελίας και θα αφορά τόσο την ανάρτηση του “μαύρου ήλιου” που συνοδευόταν από ναζιστικό χαιρετισμό, όσο και το κάψιμο τουρκικής σημαίας που είχε προηγηθεί. Εντολή του κ. Ιωαννίδη προς τους εισαγγελείς που θα διενεργήσουν την έρευνα είναι να εντοπίσουν αν προκύπτει διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με παραβάσεις του αντιρατσιστικού νόμου και να εντοπίσουν τους υπαίτιους,

Είναι φανερό ότι ότι επρόκειτο για ένα κρούσμα που έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχα περιστατικά στο πρόσφατο παρελθόν. Πριν κάμποσο καιρό, στον αγώνα με την Φινλανδία, στις κερκίδες του ΟΑΚΑ αναρτήθηκε σημαία της εθνικιστικής ομάδας ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου).

Εξάλλου στη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 η, άγνωστη τότε, νεοναζιστική Χρυσή Αυγή είχε επιχειρήσει «άνοιγμα» στην κοινωνία μέσω της «Γαλάζιας Στρατιάς», παραφυάδα της Χρυσής Αυγής μέσα στα γήπεδα με φερόμενο ως επικεφαλής, το νυν υπόδικο στέλεχος της νεοναζιστικής οργάνωσης, Ηλία Παναγιώταρο.

«Αν θέλουν να μας αποκαλούν φασίστες, δεν θα τους χαλάσουμε το χατίρι. Επίσης…μέλη της Χρυσής Αυγής είναι μέλη του συλλόγου μας…κι έχουμε ένα κοινό την αγάπη μας για την Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του αναφορικά με τη δράση της Γαλάζιας Στρατιάς ο Παναγιώταρος το μακρινό 2004, σημειώνοντας ακόμη ότι ο εθνικιστικός «σύνδεσμος φιλάθλων» «αλληλοβοηθιέται» με τη Χρυσή Αυγή.»

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το