Αντί να αποδεχθεί τη νομιμότητα των διαδηλώσεων, ο Εμανουέλ Μακρόν επιτίθεται λεκτικά στους Γάλλους, συγκρίνοντάς τους με ακροδεξιούς εξτρεμιστές της Βραζιλίας και των ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης την Τετάρτη, ο Μακρόν προσπάθησε να δυσφημήσει τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις εκατομμυρίων του γαλλικού λαού, υποβαθμίζοντας τη σημασία τους και συγκρίνοντάς τις με πράξεις βανδαλισμού που διέπραξαν ακροδεξιοί στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες!

«Έριξε ένα κουτί βενζίνη στη φωτιά… Αυτό είναι πρόκληση», είπε ο γραμματέας της CGT, Philippe Martinez, επικρίνοντας σκληρά το γάλλο Πρόεδρο. Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις σε μια χώρα που περνά μια «εκρηκτική κατάσταση» κατά την 9η ημέρα εθνικής διαμαρτυρίας, είπε ότι «ο Μακρόν δεν νοιάζεται», εξηγώντας ότι οι συκοφαντικές φράσεις κατά Γάλλων πολιτών είναι μέρος μιας κυβερνητικής στρατηγικής για να μεγεθύνει ορισμένα περιστατικά που προκύπτουν από την οργή του λαού.

«Υπάρχει πολύς θυμός… Πολλοί μαθητές γυμνασίου και πανεπιστημίου είναι έξω στους δρόμους», τόνισε επίσης ο Martinez.

 Ένας αστυνομικός στρέφει το όπλο του προς τους διαδηλωτές, Γαλλία, 23 Μαρτίου 2023.

Και ενώ συμπληρώνονται ήδη δύο μήνες από τότε που ξέσπασε το λαϊκό κίνημα ενάντια στις αντιασφαλιστικές αλλαγές και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται συγκλονιστικές σε όλη τη Γαλλία, την Πέμπτη η αστυνομία -για ακόμη μια φορά- εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις ενάντια στους πολίτες. Στην πόλη της Ρεν, για παράδειγμα, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι συγκρούστηκαν έντονα με την αστυνομία. Στη Λοριάν, θυμωμένοι πολίτες επιτέθηκαν σε κυβερνητικά γραφεία και σε αστυνομικό τμήμα.

Τα εργατικά συνδικάτα εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο βίαιες εάν η κυβέρνηση δεν προσέξει την αυξανόμενη λαϊκή οργή για τον περιορισμό των συντάξεων.

«Η ευθύνη αυτής της εκρηκτικής κατάστασης δεν βαρύνει τα συνδικάτα αλλά την κυβέρνηση» λένε τα συνδικάτα, που καλούν σε περιφερειακή δράση το Σαββατοκύριακο και νέες πανεθνικές απεργίες και διαδηλώσεις στις 28 Μαρτίου, την ημέρα που ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος πρόκειται να ταξιδέψει στο Μπορντό από το Παρίσι με τρένο.

Ωστόσο, η κύρια είσοδος του δημαρχείου του Μπορντό πυρπολήθηκε την Πέμπτη, λίγες μέρες πριν ο μονάρχης επισκεφθεί την πόλη.

Μαζικές φιλειρηνικές διαδηλώσεις με πανό «Σταματήστε τον πόλεμο που προκαλούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» και «Ελευθερία, Αλήθεια, Αντίσταση»

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την αποχώρηση της Γαλλίας από τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) και την άμεση διακοπή των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία.

Η «Πορεία για την Ειρήνη» ξεκίνησε κοντά στον χώρο της Γαλλικής Γερουσίας. Οι διαδηλωτές κυμάτισαν πανό «Σταματήστε τον πόλεμο που προκαλούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» και «Ελευθερία, Αλήθεια, Αντίσταση».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημοσιευθεί πολλές φωτογραφίες και βίντεο αυτής της πορείας, με βασικό σχόλιο ότι «Χιλιάδες άνθρωποι ζητούν την αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και όλες τις οργανώσεις που μας στερούν την εθνική μας κυριαρχία!».

Ανεξάρτητοι σχολιαστές αλλά και απλοί άνθρωποι αναρωτιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Γιατί τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αγνοούν τις αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις που γίνονται σήμερα στο Παρίσι της Γαλλίας;” Αυτή είναι η δεύτερη πορεία που διοργανώνεται το 2023 στο Παρίσι με αίτημα την αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα Solidarity and Progress. Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις έρχονται εν μέσω δυσαρέσκειας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

https://twitter.com/i/status/1637145413080809472

πηγή: telesurenglish.net, .reuters.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το