Απαγόρευση κυκλοφορίας και εγκατάλειψη του ΕΣΥ

Περιορισμοί, πρόστιμα και απαγορεύσεις κάθε είδους, ανακοινώνονται καθημερινά από την κυβέρνηση της ΝΔ, πάντα με τον φερετζέ των «ειδικών». Μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας το Μάρτη και την πρωτόγνωρη εφαρμογή αντιδημοκρατικών μέτρων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τώρα -ακόμα πιο συντεταγμένα- οι χώρες της ΕΕ προχωρούν σε ένα δεύτερο ακόμη πιο σκληρό πείραμα επιβολής ενός ακραίου πολιτικού πλαισίου. Όχημα αυτής της αντιδημοκρατικής εκτροπής αποτελεί πάντα η πανδημία και μια συντεταγμένη μαύρη προπαγάνδα που στο όνομα της «φονικής απειλής» επιχειρεί να συντρίψει κάθε αμφισβήτηση -λεκτική ή άλλη- των μέτρων που εισηγούνται οι δήμιοι των δημόσιων συστημάτων υγείας στην Ευρώπη.

Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, που σε αυτή τη δεύτερη φάση, αντικατέστησε την πιο ήπια απαγόρευση με τις εξαιρέσεις των sms του Μάρτη, αποτελεί μέτρο του οποίου όσο αμφισβητούμενο και ανούσιο είναι το υγειονομικό περιεχόμενο, τόσο φανερό είναι αυτό της επιβολής ενός αντιδημοκρατικού πλαισίου χειραγώγησης, τρόμου και καταστολής των λαών και των κοινωνικών αντιδράσεων. Οι απαγορεύσεις του Μάρτη άλλωστε αφορούσαν μια περίοδο όπου προηγούνταν τα γενικευμένα lockdown. Τώρα, με τις παραγωγικές δραστηριότητες να συνεχίζονται κανονικά, τα σχολεία και τους χώρους εστίασης σε λειτουργία… απαγορεύουν την κυκλοφορία από μια ώρα και μετά! Και είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα και ανάλογα με τις εξελίξεις, όχι κατ’ ανάγκη στο θέμα της πανδημίας, η ώρα καθολικής απαγόρευσης, θα επισπεύδεται. Ήδη οι «ειδικοί» προτείνουν την 10η ή και 9η νυχτερινή, μετά την οποία ο ελληνικός λαός θα επιτρέπεται… να βλέπει μόνο τηλεόραση.

Στην πρωτοπορία της επιβολής απαγορευτικών μέτρων αυτή τη φορά βρίσκεται η Γαλλία. Μια χώρα που όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά πριν το Μάρτη, συγκλονίστηκε από τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις και απεργίες. Η εστίαση κλείνει, η παραγωγή, οι υπηρεσίες και τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν, απαγορεύεται όμως οποιουδήποτε είδους άλλη συνάθροιση. Και είναι βέβαιο ότι σε μια περίοδο που και η Γαλλία βυθίζεται στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι κυρίαρχοι κύκλοι έχουν στο νου τους και με αυτά τα μέτρα να προλάβουν τις επερχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις και εκρήξεις. Αυτά τα αντιφατικά μέτρα, που από ό,τι φαίνεται η εφαρμογή τους θα επιχειρηθεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι λαοί αυτή τη φορά τα αντιμετωπίζουν με καχυποψία, αμφισβήτηση και αποδοκιμασία. Και καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι η πολιτική επιβολής αντιδημοκρατικών και αντιλαϊκών μέτρων θα συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Υγειονομική πολιτική με απαγορεύσεις και πρόστιμα δεν γίνεται

Δεν μπορεί να υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Η πολιτική της κυβέρνησης που στοχεύει στη διάλυση του ΕΣΥ και την παράδοση της υγείας στους ιδιώτες συνεχίζεται -παρά τις κυβερνητικές κορώνες- και εν μέσω πανδημίας. Το ΕΣΥ έχει αφεθεί στην τύχη του. Χαρακτηριστικό μέτρο των καιρών οι ΜΕΘ. Οι 3500 κλίνες εντατικής, που προβλέπονταν έστω και μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές να λειτουργούν με βάση το οργανόγραμμα του ΕΣΥ, δεν άνοιξαν ποτέ. Οι κλίνες αυτές προβλέπονταν να υπάρχουν πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Όμως στις 560 κλίνες του Μάρτη, μετά από τόσο σαματά περί θωράκισής του, δεν έχουν προστεθεί περισσότερες από 100 στα δημόσια νοσοκομεία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις προσλήψεις που οριακά αντικαθιστούν τις συνταξιοδοτήσεις. Το ΕΣΥ είναι υπό διάλυση, γιατί αυτό επιδιώκουν οι πολιτικές τους. Και γι’ αυτό καμία αλήθεια δεν υπάρχει στο λόγο αυτών που παριστάνουν ότι αγωνιούν για τη δημόσια υγεία και την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η προπαγάνδα του ζόφου και της ατομικής ευθύνης κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να παραγκωνιστούν αυτές οι μεγάλες αλήθειες, για το πώς πραγματικά μπορεί ένα κράτος να αντιμετωπίζει πανδημίες. Και έφτιαξε την παραδοχή ότι το μόνο που μπορεί να γίνει, το μόνο που μπορεί να προσφέρει η συντεταγμένη πολιτεία είναι απαγορεύσεις, πρόστιμα, καταστολή και καταλογισμό ευθυνών στους πολίτες. Κάθε φορά που οι ειδικοί, οι κυβερνώντες και οι δημοσιογράφοι «προβλέπουν τα νέα μέτρα», το μόνο που συζητάνε είναι ο πολλαπλασιασμός των απαγορεύσεων και των προστίμων. Όσο όμως αρνούνται την παραμικρή ενίσχυση του ΕΣΥ, όσο ο κόσμος συνωστίζεται καθημερινά στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας, επειδή ούτε καν δημόσιες συγκοινωνίες δε θέλουν να υπάρχουν, τόσο η πολιτική της απαγόρευσης κυκλοφορίας και τα άλλα περιοριστικά μέτρα θα πνίγονται στις αντιφάσεις της πολιτικής που τα εισηγείται και θα προκαλούν αγανάκτηση.

Πόσο ειδικοί και πόσο πολιτικοί είναι οι… «ειδικοί»

Τα κρούσματα, όπως ήταν αναμενόμενο, αυξάνουν αλματωδώς. Ήταν αναμενόμενο όχι επειδή το προέβλεπαν κάποιοι φυσικοί νόμοι, αλλά επειδή αυτό προδίκαζε η πολιτική της εγκατάλειψης του ΕΣΥ, των ελάχιστων τεστ και της τουριστικής αρπαχτής που έστησαν το προηγούμενο διάστημα. Οι ελάχιστες ΜΕΘ αρχίζουν ήδη από τον Οκτώβρη να γεμίζουν δημιουργώντας τεράστια προβλήματα για όλο το σύστημα. Η πτώση θερμοκρασίας και ο χειμώνας θα φέρουν -όπως πάντα- αύξηση των λοιμώξεων με οδυνηρά κατά πως φαίνεται αποτελέσματα. Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρούν με την πολιτική των απαγορεύσεων και της μάσκας, αφενός να χειραγωγήσουν και αφετέρου να χρεώσουν κάθε αρνητική εξέλιξη στο λαό.

Αυτό άλλωστε είναι και το απαύγασμα της επιστημοσύνης των «ειδικών», που επιστρατεύτηκαν ξανά για την επιβολή αυτής της πολιτικής. Ακόμη και ο Τσιόδρας επέστρεψε για να μας θυμίσει ότι είναι η ώρα της «συνείδησης». Είναι πραγματικά αδιανόητο ότι όλους αυτούς τους μήνες, στις αμέτρητες ώρες που παρελαύνουν όλοι αυτοί οι «ειδικοί» από τα κανάλια και μαλώνουν και νουθετούν το λαό για την ορθή χρήση της μάσκας, δεν θα βρει κανείς ούτε λέξη για τις 3500 ΜΕΘ και τις ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής. Ούτε καν ο «στρατηγός Τσιόδρας», που παρουσιάζεται ως ο άτεγκτος, ευαίσθητος επιστήμονας και που κάτι ψέλλισε τον Μάρτη, έκτοτε δεν είπε κουβέντα για την κατάσταση του ΕΣΥ. Και ο λόγος δεν είναι ότι υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία στην επιστημονική κοινότητα για το αν χρειάζονται προσλήψεις και υποδομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο λόγος είναι ότι οι «ειδικοί» τους και οι «πολιτικοί» είναι οι φορείς της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού, της εγκατάλειψης του ΕΣΥ, της τρομοκρατίας και της καταστολής. Όσο αθώοι και μειλίχιοι κι αν παρουσιάζονται.

Αντιπαράθεση στη βρόμικη προπαγάνδα και την πολιτική τους

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας συνοψίζεται στα τελευταία λόγια του Κικίλια. «Η Πολιτεία και οι επιστήμονες παίρνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα, η επιπολαιότητα κάποιων λίγων βάζει πλέον σε κίνδυνο την υγεία των πολλών».

Ο υπουργός υγείας ενός συστήματος, που με 105 διασωληνωμένους από κορονοϊό έφτασε στα όρια του, καταλογίζει ευθύνες στο λαό. Η κυβέρνηση και οι επιστήμονες παίρνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα! Ο υπουργός υγείας, που ούτε το προ κορονοϊού οργανόγραμμα του ΕΣΥ δεν έχει καλύψει, μιλάει για τις ευθύνες αυτών που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολλών! Χωρίς καμία αιδώ και κανένα φόβο μήπως και δεχτεί κριτική. Γιατί γνωρίζει καλά ότι αυτός και η κυβέρνησή του έχουν επιβάλει στα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ μια καταθλιπτική ομοφωνία στήριξης της βάρβαρης πολιτικής τους.

Αυτά είναι τα μόνα «ενδεδειγμένα μέτρα» κυβέρνησης και ειδικών. Οι ώρες που θα απαγορεύουν την κυκλοφορία, τα πρόστιμα και η απαγόρευση των συναθροίσεων, όταν αυτή δε γίνεται σε λεωφορεία, χώρους εργασίας και σχολεία. Όμως όσο περνούν οι μέρες, ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί το μέγεθος των αντιφάσεων και της υποκρισίας της πολιτικής τους. Και όσο θα προχωράει ο χειμώνας και η κατάσταση στα νοσοκομεία θα αποκαλύπτει τη γύμνια του ΕΣΥ, θα συνειδητοποιεί και το εγκληματικό αδιέξοδό της. Γιατί αυτή η πολιτική, όσο και αν τυχαίοι παράγοντες την ευνόησαν το Μάρτη, δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε αυτά τα αδιέξοδα. Και αυτό αποδείχθηκε και αποδεικνύεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ξανά και ξανά. Οι πανδημίες δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή και απαγορεύσεις. Η αντιμετώπισή τους προϋποθέτει άρτια δημόσια συστήματα υγείας. Κάθε τι άλλο εξυπηρετεί τους σκοτεινούς στόχους της αντιλαϊκής και βάρβαρης πολιτικής τους.

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας -στα πλαίσια αυτής της πολιτικής- δεν μπορούν να έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από αυτό της χειραγώγησης, της κοινωνικής φίμωσης, της καταστολής. Η ώρα της «ατομικής ευθύνης» τους τελειώνει. Να προετοιμαστούμε και να αγωνιστούμε για την ώρα της συλλογικής αναμέτρησης.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το