Ο «νέος» κόσμος -αυτός που έπεται της λεγόμενης πανδημικής κρίσης- είναι ήδη παρών. Είναι ο γνωστός παλιός κόσμος σε μια ακόμη πιο βάρβαρη εκδοχή του. Η παγκόσμια επέλαση του κορονοϊού εκτοξεύει τις προηγούμενες δυσοίωνες προβλέψεις για νέα έξαρση της διεθνούς οικονομικής αστάθειας και κρίσης. Η οξεία συρρίκνωση των καπιταλιστικών οικονομιών λόγω της κατακόρυφης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, η εκτόξευση του δημόσιου χρέους και τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα αντιμετωπίζονται από τις ολιγαρχίες του κόσμου ετούτου με το συνήθη, γνωστό τρόπο. Σύσσωμες οι αστικές τάξεις, όπου γης, προστατεύουν και διασφαλίζουν τον πλούτο και τα συμφέροντά τους και απεργάζονται νέα δεινά και νέα δεσμά κατά των λαών τους.

Μια σφοδρή αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση, σε όλο τον πλανήτη, είναι σε εξέλιξη. Η γιγάντωση της ανεργίας, της φτώχειας και της εργασιακής ανασφάλειας, η υπονόμευση και κατάργηση εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ο ασφυκτικός έλεγχος των κοινωνιών, η βία και ο αυταρχισμός αποτελούν ήδη εφιαλτική πραγματικότητα.

Τα έκτακτα μέτρα, που λαμβάνονται στις «έκτακτες συνθήκες της πανδημίας», μετατρέπονται σε έκτακτα μέτρα για τη διάσωση των καπιταλιστικών οικονομιών και γίνονται μόνιμα. Ο «λογαριασμός» παραδίδεται -και πάλι- στους λαούς. Οι ταξικές ανισότητες θεριεύουν. Ο νέος «ένοχος» έχει βρεθεί… Η «αόρατη απειλή» -ο κορονοϊός- είναι το άλλοθι, το πρόσχημα και το όχημα για την ένταση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Στη χώρα μας, η περίφημη «νέα κανονικότητα» -όπως ονοματίζουν οι εδώ κυβερνώντες και οι παρατρεχάμενοί τους την επόμενη μέρα- έχει ξεκινήσει. Απανωτές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου προσδιορίζουν τα τωρινά και προϊδεάζουν για τα επερχόμενα. «Οι συνέπειες αυτής της επίθεσης του κορονοϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, καθώς πρόκειται για μια κρίση η οποία είναι πρωτόγνωρη. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της για σχεδόν ένα αιώνα», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Η πρωθυπουργική αυτή «εκτίμηση» της συγκυρίας επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και να προλειάνει το έδαφος για αυτά που προετοιμάζονται.
Το πραγματικό περιεχόμενο του πολυδιαφημιζόμενου πακέτου μέτρων «στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων» έχει πλήρως αποκαλυφθεί. Το «λεφτόδεντρο» υπάρχει. Δεν μαράθηκε, όπως διατείνεται ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αλλά τους καρπούς του γεύονται μόνο οι «λεφτάδες». Κραυγαλέα στήριξη -λοιπόν- της οικονομικής ολιγαρχίας με ρευστό και ποικίλες παροχές και «διευκολύνσεις», προκλητικές κρατικές επιδοτήσεις-διασώσεις μεγαλοσχημόνων της «αγοράς» και επιτάχυνση των αντι­δραστικών μεταρρυθμίσεων, από τη μια μεριά. Και από την άλλη, κάποια ψίχουλα στα εργατολαϊκά στρώματα για προσωρινό κατευνασμό της λαϊκής δυσαρέσκειας, ξεθεμελίωμα όσων εργασιακών κατακτήσεων είχαν απομείνει από την υπερδεκαετή μνημονιακή επέλαση και κατάργηση εργατολαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αυτό είναι το «νέο παραγωγικό μοντέλο», συνέπεια τάχα της «επίθεσης του κορονοϊού». Μόνο που είναι τόσο παλιό…

Αυταρχισμός και ο «Μεγάλος Αδελφός»

Η τρομοκρατική προπαγάνδα, η ιδεολογική χειραγώγηση, ο εκφοβισμός, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις, ο αυταρχισμός, ο ασφυκτικός έλεγχος των πολιτών είναι κοινή πλέον πολιτική των κυβερνήσεων, σε όλο τον κόσμο, για την προστασία, δήθεν, της υγείας των λαών. Αστυνομίες, ειδικές δυνάμεις, στρατοί, πολιτοφυλακές επιτηρούν την επιβολή της καραντίνας, με πρόστιμα, συλλήψεις, ακόμη και βία.
Ταυτόχρονα, ένας ιστός ψηφιακής επόπτευσης και ελέγχου πλέκεται πάνω από τις κοινωνίες. Ηλεκτρονικά βραχιόλια, έξυπνα κινητά και ποικίλες εφαρμογές, πιστωτικές κάρτες, drones-καταδότες, κάμερες, όλα επιστρατεύονται σε μια εκτεταμένη επιχείρηση ηλεκτρονικής επιτήρησης και κατάφωρης παραβίασης προσωπικών δεδομένων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών.

Το «δεσποτικό κινεζικό μοντέλο», που τόσο στιγμάτιζε επί σειρά ετών η δυτική προπαγάνδα, διαδίδεται και υιοθετείται σιγά-σιγά και στην «ελεύθερη», «δημοκρατική» Δύση. Στο όνομα της ανίχνευσης, του ελέγχου και της απομόνωσης κρουσμάτων, οι κοινωνίες μετατρέπονται σε πειραματόζωα. Η ανελευθερία, ο διάχυτος φόβος, ο ασφυκτικός έλεγχος και η επιτήρηση επικρατούν. Πολύτιμη πείρα συγκεντρώνεται από τους αντιδραστικούς όλου του κόσμου για το σκοτεινό αύριο που προετοιμάζουν, για τις λαϊκές αντιδράσεις και εξεγέρσεις που αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν.

Έτσι συνέβη και με τα «έκτακτα μέτρα» που επιβλήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις ΗΠΑ, το 2001, μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Τρομονόμοι, τρομομέτρα και τρομοσυμφωνίες -σε όλες τις χώρες- μονιμοποιήθηκαν και εμπλούτισαν την αντιδραστική φαρέτρα, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας»…

Καμιά ανοχή και καμιά συναίνεση στους πραγματικούς ένοχους

Η πανδημία είναι μια πραγματική απειλή για τον άνθρωπο. Δεν είναι κατασκεύασμα ούτε συνωμοσία. Για τις δραματικές επιπτώσεις της στους λαούς, όμως, ευθύνονται αποκλειστικά οι αστικές τάξεις και οι κυβερνήσεις τους που αποδόμησαν τα δημόσια συστήματα υγείας και επιπλέον αγνόησαν τις επίμονες προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τη βεβαιότητα μιας νέας επιδημίας. Η απληστία του ιδιωτικού τομέα υγείας και των πολυεθνικών του φαρμάκου, με συνεργούς και όργανα τις κυβερνήσεις, επέβαλε διάλυση της δημόσιας υγείας και χρηματοδότηση ερευνών σε άλλους τομείς άμεσης και σίγουρης κερδοφορίας, και όχι στην πρόληψη και αντιμετώπιση μελλοντικών επιδημιών. Εκεί πρέπει να προσδιοριστούν οι ένοχοι. Εκεί πρέπει να αποδοθούν οι εγκληματικές ευθύνες για το ζόφο που καταπλακώνει τον πλανήτη. Ο ένοχος δεν είναι ο ιός, είναι η παγκόσμια πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό. Αυτοί που τώρα παριστάνουν τους σωτήρες. Αυτοί που τώρα χρησιμοποιούν και αξιοποιούν την πανδημία για να επιβάλουν τα νέα αντιδραστικά τους σχέδια.

Καμιά ανοχή και καμιά συναίνεση, λοιπόν, σε όλους αυτούς που επιχειρούν -με την καταιγιστική διασπορά της ανασφάλειας και του φόβου- να παραλύσουν και χειραγωγήσουν τους λαούς, να ακυρώσουν οποιαδήποτε αγωνιστική λαϊκή δυναμική. Καμιά ανοχή και καμιά συναίνεση σε όλους αυτούς που αξιοποιούν την πανδημία για να χτυπήσουν το μεροκάματο, το μισθό, τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, τη ζωή, το παρόν και το μέλλον των λαών τους.

Στη χώρα μας, καμιά ανοχή και καμιά συναίνεση στη ΝΔ και την αντιδραστική πολιτική της. Η «Ελλάδα-παγκόσμιο πρότυπο» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως κομπάζουν οι κυβερνώντες και ο προπαγανδιστικός τους μηχανισμός, θα είναι από τα μεγαλύτερα θύματα της εξελισσόμενης σφοδρής οικονομικής κρίσης. Όσο για τον «σοβαρό» και «στιβαρό» Κυρ. Μητσοτάκη, ετοιμάζεται να δοκιμάσει και εξαντλήσει την «πυγμή» του πάνω στον πο­λύπαθο ελληνικό λαό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής ολιγαρχίας. Η συνταγή είναι γνωστή και δοκιμασμένη.

Με αφύπνιση και χειραφέτηση από την κυρίαρχη τρομολαγνική προπαγάνδα και τα αστικά ιδεολογήματα, με αλληλεγγύη, ενότητα και αγώνα, να βάλουμε φρένο, να ανατρέψουμε τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς. Να διαλύσουμε τα σκοτάδια και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για το δικό μας φωτεινό παρόν και μέλλον.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

στο “εξώφυλλο” φωτογραφία αρχείου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το