Ως επιφανές στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, και διαπρεπής πανεπιστημιακός παρουσιάζεται ο πρώην βουλευτής του Νιου Χάμσαϊρ Κρις Σπύρου, ο οποίος επελέγη ως κεντρικός ομιλητής στο κυριακάτικο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σπύρου έχει δώσει εδώ και πολλά χρόνια τα διαπιστευτήριά του στο εγχώριο εθνικιστικό ρεύμα, αναλαμβάνοντας κατά καιρούς ποικίλες πρωτοβουλίες, οι οποίες κατέληξαν όμως κακήν κακώς.

Ισως η πιο προβεβλημένη έμπνευσή του ήταν η ίδρυση της κίνησης «Ελευθερώστε την Αγία Σοφία» (Free Agia Sofia, κατά το Free Willy) το 2005, με σκοπό την «αποκατάσταση» του ναού της Κωνσταντινούπολης ως κέντρου της Ορθοδοξίας.

Πάντως η απόπειρα να πραγματοποιηθεί ορθόδοξη λειτουργία στην Αγία Σοφία το 2010 απέτυχε, ενώ και το Πατριαρχείο αντιμετώπισε με επιφύλαξη την ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία.

Εκτός από δραστήριο στέλεχος της ομογένειας και γνωστός υποστηρικτής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, ο Κρις Σπύρου διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις με την οικογένεια Κλίντον. Ο ίδιος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία τόσο του σφαγέα της Γιουγκοσλαβίας Μπιλ Κλίντον το 1992, όσο και σε αυτήν της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Είναι βέβαια γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες δραστηριοποιείται στο «Μακεδονικό», υποστηρίζοντας τη σκληρή γραμμή ότι η Μακεδονία είναι «μόνο μία και ελληνική».

Λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι εξίσου «σκληρή» γραμμή κράτησε ο κ. Σπύρου και την περίοδο την μνημονίων, εισηγούμενος ακραία λιτότητα, στηρίζοντας την κυβέρνηση Σαμαρά και απευθύνοντας τον ωμό εκβιασμό ότι οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες θα επενδύσουν στην Ελλάδα μόνον όταν αυτή είναι «έτοιμη» και «σοβαρή».

Η παρουσία του ελληνοαμερικανού παράγοντα στην αυριανή εθνικιστική σύναξη της προσδίδει ένα επιπλέον άρωμα «αμερικανοτσολιαδισμού». Διότι, εκτός απ τους δολοφόνους Ναζί της Χρυσής Αυγής, τις διάφορες φασιστικές οργανώσεις και ομάδες, τα παραεκκλησιαστικά σωματεία και άλλους που καλούν σε μαζική παρουσία στο Σύνταγμα, το συλλαλητήριο των «μακεδονομάχων» θα έχει και έναν πολύ καλό φίλο των ιμπεριαλιστών φονιάδων.

Με στοιχεία από την efsyn.gr και το atexnos.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το