Αυτή την ώρα στην Παλαιστίνη, στη Λωρίδα της Γάζας διαπράττεται ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του αδούλωτου και μαρτυρικού Παλαιστινιακού λαού. Το κράτος του Ισραήλ και η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου, με τη μορφή κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», συνεχίζει τις σφαγές των προηγούμενων χρόνων, χτυπάει με τη στρατιωτική του μηχανή το λαό, τους αμάχους, τα παιδιά, με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, εκτοπισμένους και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Επιβάλλει καθολικό αποκλεισμό στερώντας τους κατοίκους από νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικά εφόδια και ηλεκτρικό ρεύμα, προετοιμάζει χερσαία επέμβαση και γενοκτονία.

Ένας άθλιος προπαγανδιστικός μηχανισμός με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων και κρατών της «πολιτισμένης» και δημοκρατικής -όπως λένε- «Δύσης», προσπαθεί να αθωώσει τη βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους, να ενοχοποιήσει την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού και τη λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράζεται στον αγώνα του. Η προσπάθεια των επιτελείων του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους να «ξεπλύνουν» το έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης και ακόμα περισσότερο να στρατεύσουν τους λαούς με το ισραηλινό κατοχικό κράτος, την ώρα που κλιμακώνει με νέα εγκλήματα πολέμου τη σφαγή των Παλαιστινίων, δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται από ένα καλά επεξεργασμένο προπαγανδιστικό μπαράζ, με «κορωνίδα» και αυτήν τη φορά τα «απαραίτητα» fake news.

Από την πρώτη στιγμή της νέας όξυνσης των συγκρούσεων, αστικά ΜΜΕ της χώρας μας, κανάλια και ιστοσελίδες, αναπαράγουν «αμάσητα», χωρίς καμία διασταύρωση, έναν καταιγισμό από βίντεο, «πληροφορίες» και «προσωπικές ιστορίες» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σε ισραηλινά και ευρωατλαντικά επιτελεία, εμφανίζοντας τη «βαρβαρότητα των Παλαιστίνιων τρομοκρατών» εναντίον αμάχων. Τα ψέμματα όμως έχουν «κοντά ποδάρια» και πολύ σύντομα βγήκαν στη φόρα. Όπως και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, βέβαια, τα πρώτα fake news αποκαλύπτονται ελάχιστα 24ωρα μετά τη μετάδοσή τους, με τη διάψευσή τους βέβαια να περνάει στα ψιλά ή και να μη δημοσιεύεται καθόλου.

Έφτασαν στο σημείο, επιστρατεύοντας μηχανισμούς και «παπαγαλάκια», να αρνούνται μέχρι και τον αποτρόπαιο και εγκληματικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Γάζας με πάνω από 500 άμαχους νεκρούς και απροσδιόριστο αριθμό τραυματιών, αποδίδοντάς τον ξεδιάντροπα στην Χαμάς και στους ίδιους τους Παλαιστινίους. Το γεγονός αυτό ξεγύμνωσε τις εγκληματικές μεθόδους του ισραηλινού στρατού, και οδήγησε σε φιάσκο την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, αφού η άρνηση συμμετοχής του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς και του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα ακύρωσε την τετραμερή συνάντηση στο Αμάν της Ιορδανίας, όπου θα συμμετείχε και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι. Φαίνεται πως η «αγχώδης» αμερικανική διπλωματική και στρατιωτική ανάμειξη στις εξελίξεις «πελαγοδρομεί», δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα τα πράγματα και τις ραγδαίες εξελίξεις, τόσο εντός όσο και εκτός Ισραήλ, στις αραβικές χώρες που επανατοποθετούνται κατά του Ισραήλ και υπέρ της παλαιστινιακής πλευράς. Προσπαθούν με την παρουσία δύο αεροπλανοφόρων και 2000 πεζοναυτών να στηρίξουν το Ισραήλ και με πολεμικές απειλές να αποτρέψουν γενικότερη ανάφλεξη με την ανάμειξη του Ιράν και των συμμάχων του. Μετά το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας, ωστόσο, τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αναγκάζονται να αξιολογήσουν επιπλέον τα νέα δεδομένα και τους τρόπους διαχείρισης της έκρηξης της λαϊκής οργής στις αραβικές χώρες.

Εκείνη που όχι μόνο «πελαγοδρομεί» αλλά βρίσκεται σε « σφοδρή τρικυμία» είναι η ΕΕ, που μέσα σε μία ημέρα άλλαξε τρεις φορές την θέση της για τις εξελίξεις, ενώ στο εσωτερικό της έχει ξεσπάσει φαγωμάρα και καταγγελία ακόμη και της προέδρου της Κομισιόν. Στηρίζουν το Ισραήλ, αλλά δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν τα εγκλήματά του.

Δεύτερες σκέψεις για την εισβολή στη Γάζα

Σε στενό συντονισμό ΗΠΑ-Ισραήλ επιταχύνονται οι προετοιμασίες για τη χερσαία εισβολή του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, εκεί όπου οι Παλαιστίνιοι μετρούν ήδη χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες από τους δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, καθώς και πάνω από 1 εκατομμύριο ξεριζωμένους από τα σπίτια τους, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικού αποκλεισμού.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε εντολή για την «προετοιμασία ανάπτυξης» περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτών, προκειμένου να είναι «έτοιμοι να ανταποκριθούν» σε κλήση για τον «πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς». Οι στρατιώτες αυτοί «θα καλύψουν διάφορους ρόλους υποστήριξης» δίχως να σημαίνει πως θα αναπτυχθούν σε ισραηλινό έδαφος, καθώς είναι πιθανό να αναπτυχθούν, σε πρώτη φάση, στο έδαφος χωρών της περιοχής, πιθανόν και της δικής μας. Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην Ανατολική Μεσόγειο δύο αεροπλανοφόρα μαζί με μεγάλη συνοδεία σε ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.

Ωστόσο έντονος είναι ο προβληματισμός εντός και εκτός Ισραήλ για το είδος, την έκταση και εν τέλει την αναγκαιότητα της χερσαίας εισβολής και κατοχής της Γάζας, θεωρώντας πως μπορεί να οδηγήσει σε μια παγίδα και ένα αδιέξοδο που θα θέσει σε αμφισβήτηση τη συνολικότερη στρατηγική του Ισραήλ στο παλαιστινιακό ζήτημα. Με δεδομένο το φούντωμα και την εξάπλωση της παλαιστινιακής αντίστασης, το «ξεφούσκωμα» των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ με την καταδίκη του Ισραήλ από το σύνολο των αραβικών χωρών, την υποχώρηση της αμερικανικής επιρροής σε μια σειρά χώρες της Μέσης Ανατολής και την ενίσχυση του ρόλου Ρωσίας, Κίνας και Ιράν, το Ισραήλ και ιδιαίτερα ο Νετανιάχου, βασιζόμενοι μόνο στην στρατιωτική υπεροχή, στην πραγματικότητα διαχειρίζονται ένα πολιτικό και στρατηγικό αδιέξοδο.

Μια σιβυλλική δήλωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού φαίνεται πως μαρτυρά «δεύτερες σκέψεις» στην ηγεσία του Ισραήλ για τη χερσαία εισβολή και την κατάληψη της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει πως έχει ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς και είναι έτοιμος για την επόμενη φάση, στην οποία -όπως τόνιζε- «θα προχωρήσει σύντομα». Καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όλοι βρίσκονται εν αναμονή της χερσαίας εισβολής στον παλαιστινιακό θύλακα.

Όμως ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, με μια δήλωσή για την επόμενη φάση των επιχειρήσεων, προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το χρόνο, το είδος και το μέγεθός της. «Είναι γεγονός πως ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει όμως ποια θα είναι. Όλοι μιλούν για χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», ανέφερε.

Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις διπλωματικές επαφές σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια γενίκευση της σύγκρουσης με την εμπλοκή του «άξονα της αντίστασης» (Ιράν, Χεζμπολάχ, Συρία), που -όπως προειδοποίησε το Ιράν- βρίσκεται με το χέρι στη σκανδάλη, εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε μια κλιμάκωση του πολέμου με χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Η εμπλοκή της Τεχεράνης θα πυροδοτούσε μια νέα ανάφλεξη με απρόβλεπτες διεθνείς επιπτώσεις, στρατιωτικές και οικονομικές, και η Δύση φροντίζει να αφήνει το Ιράν εκτός κάδρου από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας, μέχρι τώρα, βρισκόταν στον πυρήνα των επιχειρησιακών σχεδίων του Ισραήλ. Όμως η δήλωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού ανατρέπει αυτά τα δεδομένα, δείχνοντας πως η χερσαία επιχείρηση δεν θα πρέπει να θεωρείται τόσο δεδομένη ή τουλάχιστον το μέγεθος αυτής.

Υπενθυμίζεται πως πολλοί στη Δύση, παρά το συντριπτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα που έχει το Ισραήλ, έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα να επιτευχθεί η κατάληψη της Γάζας. Μάλιστα ενστάσεις έχουν εκφραστεί από συμμάχους του Ισραήλ, ακόμη και από τις ΗΠΑ. Αυτή η στάση συνδέεται με τους φόβους της Δύσης πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα πολύ μεγαλύτερο μέτωπο στη Μέση Ανατολή με την εμπλοκή και άλλων δυνάμεων. Οποιαδήποτε κίνηση του Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα θα ήταν «μεγάλο λάθος», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, αν και εξέφρασε την υποστήριξή του για την εξάλειψη της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, υπογράμμισε, στέλνοντας μήνυμα στο Τελ Αβίβ, πως θα πρέπει να υπάρξει και ένας δρόμος για ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Είναι η στιγμή του Ισραήλ να καταλάβει ξανά τη Γάζα;», ήταν το ερώτημα που έθετε η Jerusalem Post με τον Ακίβα Έλνταρ, ισραηλινό πολιτικό σχολιαστή, να υπογραμμίζει πως η απάντηση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. «Όταν μπαίνεις στη Γάζα, ποτέ δεν ξέρεις σε ποια κατάσταση θα βγεις. Είναι όλο το δίλημμα του Νετανιάχου. Θα είναι αρκετά λογικός για να πάρει τη σωστή απόφαση;», ανέφερε.

Η διπλωματική και στρατιωτική παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η ΕΕ και άλλοι σύμμαχοί τους εντείνουν τη στήριξή τους στο Ισραήλ, ενθαρρύνοντας το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού, ενώ την ίδια ώρα αυξάνουν τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, με το «βλέμμα» στη μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου να επισκεφτεί ο Τζο Μπάιντεν το Ισραήλ, σημαίνει ότι η κατάσταση πρέπει να ελεγχθεί άμεσα. Προηγουμένως, ο Άντονι Μπλίνκεν συμμετείχε επί 7 ώρες στη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ και αντιλαμβάνεται ο καθένας το τι σημαίνει ένας αμερικανός υπουργός Εξωτερικών να συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ. Μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν αναπαρήγαγε όλη την προπαγάνδα για εγκλήματα της Χαμάς εναντίον ισραηλινών αμάχων, πάνω στην οποία πατάει όλη η προσπάθεια «ξεπλύματος» της νέας σφαγής του Παλαιστινιακού λαού. Διαβεβαίωσε δε με νόημα πως, όσο υπάρχει Αμερική, το Ισραήλ δεν θα είναι ποτέ μόνο του, μολονότι είναι ικανό να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το Ισραήλ αφού συνομίλησε με τις ηγεσίες της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και των Εμιράτων του Κόλπου. Όλες οι αραβικές χώρες που επισκέφτηκε επέμεναν πως το Ισραήλ οφείλει να προστατέψει τις ζωές των αμάχων στη Γάζα και πως αυτή θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα της οποιασδήποτε διεθνούς παρέμβασης προς τις ισραηλινές αρχές. Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν σημαίνει πως ακυρώνεται η όποια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Όλα ωστόσο τα παραπάνω ενδεχομένως να προδιαθέτουν για μια σημαντική διαφοροποίηση των σχεδίων του ισραηλινού στρατού.

Η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή τροφοδοτεί διεθνείς ανακατατάξεις

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν κινδυνεύει απλώς να προκαλέσει μια ανάφλεξη σε περιφερειακό επίπεδο. Επηρεάζει επίσης την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, καταναλώνοντας αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους, ενώ εκτονώνει την πίεση στη Ρωσία και παρέχει νέες ευκαιρίες στην Κίνα.

Η επίδραση της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή είναι μακροπρόθεσμη και δύσκολο να προβλεφθεί η ένταση και η έκτασή της. Εξαρτάται, πρώτα απ’ όλα, από το εάν το Ισραήλ θα επιτύχει τελικώς τον δεδηλωμένο στόχο του να εξαλείψει τη Χαμάς. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι εάν οι διπλωματικές σχέσεις του Ισραήλ στην περιοχή και η παγκόσμια θέση των δυτικών υποστηρικτών του μπορούν να αντέξουν στις αυξανόμενες απώλειες αμάχων στη Γάζα και την επικείμενη φρίκη του πολέμου σε αστικό περιβάλλον εντός του πυκνοκατοικημένου θύλακα.

Όμως, προς το παρόν, η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή ενισχύει τους κύριους γεωπολιτικούς αντιπάλους της Δύσης, όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν. «Αυτό που βλέπουμε είναι μέρος μιας μεταβαλλόμενης παγκόσμιας τάξης», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Φινλανδίας. «Όταν οι ΗΠΑ αφήσουν κενά ισχύος, κάποιος πρόκειται να γεμίσει αυτά τα κενά». Βεβαίως, οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή, επιδεικνύοντας το ρόλο τους ως απαραίτητο εταίρο για το Ισραήλ και τις βασικές αραβικές χώρες με διπλωματία και ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων.

Ωστόσο, καθώς η προσοχή της Ουάσιγκτον επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία είναι πιθανώς η πλευρά που σαφέστατα επωφελείται από την εξάπλωση της αναταραχής. Επισημαίνοντας τους αυξανόμενους θανάτους Παλαιστινίων, η Μόσχα στηλιτεύει αυτό που αποκαλεί υποκρισία των δυτικών κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν καταδικάσει απερίφραστα τη Ρωσία στο ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά ασκούν μόνο ήπια, έως καθόλου, κριτική για τα ισραηλινά εγκλήματα στην Γάζα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, συνέκρινε την ισραηλινή πολιορκία της Γάζας με εκείνη του Λένινγκραντ, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό, στην ουσία, εξίσωσε τους ισραηλινούς με τους ναζί. Μια τέτοια γλώσσα, μια έντονη απόκλιση από την πάλαι ποτέ θερμή σχέση του Πούτιν με τον Νετανιάχου, είναι μέρος της διπλωματικής στρατηγικής της Ρωσίας γενικότερα στο Μεσα­νατολικό. Ο Πούτιν επαναλαμβάνει σχεδόν καθημερινά την πρότασή του να μεσολαβήσει για την επανέναρξη ισραηλινο-παλαιστινιακών «ειρηνευτικών» συνομιλιών, ενώ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στον παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς να επισκεφτεί τη Μόσχα το επόμενο διάστημα.

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε να επιρρίψει στις ΗΠΑ την ευθύνη για τη νέα όξυνση της σύγκρουσης, λέγοντας ότι είναι απόδειξη της αποτυχίας τους στο Παλαιστινιακό και στην ευρύτερη περιοχή. Αναφερόμενος στην παρασκηνιακή διαπραγμάτευση ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ για νέα «συμφωνία του Αβραάμ», κάτι που προς το παρόν έχει «παγώσει», τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις παραμερίζοντας το όραμα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο κράτος, δίνοντας υποσχέσεις μόνο για «υλική» βοήθεια ή υποστήριξη.

Η Κίνα, επίσης, έχει προσεγγίσει την παλαιστινιακή υπόθεση με τρόπο που δεν είχε κάνει εδώ και δεκαετίες. Οι άλλοτε εγκάρδιοι δεσμοί της με το Ισραήλ έχουν χαλάσει. Παρά τις επανειλημμένες επικλήσεις του Πεκίνου για την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η Κίνα απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «τρομοκρατία», για την επίθεση της Χαμάς, προς μεγάλη απογοήτευση του Ισραήλ. «Η ουσία του θέματος είναι ότι δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη στον Παλαιστινιακό λαό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι, στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Η Κίνα επισφράγισε την είσοδό της στην περιφερειακή πολιτική το Μάρτιο, καθώς μεσολάβησε σε μια συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Ακολούθησε επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς στο Πεκίνο, όπου η Κίνα ανακοίνωσε πρωτοβουλία και σχέδιο επίλυσης του Παλαιστινιακού, πατώντας στη νέα ευνοϊκή γι’ αυτήν κατάσταση που διαμορφώθηκε στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την είσοδο της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν στους BRICS και την αίτηση εισόδου και της Αιγύπτου. Πρόκειται για τρεις ισχυρούς «παίκτες» που εμπλέκονται άμεσα και στις σημερινές εξελίξεις. Αλλά τώρα, καθώς οι κίνδυνοι ενός περιφερειακού πολέμου αυξάνονται, η Κίνα κρατά χαμηλό προφίλ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν σπεύσει να στείλουν δύο αεροπλανοφόρα με την υποστηρικτική δύναμή τους και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πηγαινοέρχεται στην περιοχή, με στόχο να περιορίσει τη σύγκρουση.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε στο Ισραήλ προκαλεί επίσης πλήγμα στον εταίρο αλλά και ανταγωνιστή της Κίνας στην Ασία, την Ινδία, η οποία έχει πλησιάσει πολύ περισσότερο το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Μόλις το Σεπτέμβριο, η Ινδία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για ένα διαμετακομιστικό διάδρομο που θα συνδέει την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, που θα διέρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Ισραήλ και θα καταστεί αντίπαλος του Belt and Road της Κίνας. Ωστόσο, οι συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου, έχουν ματαιωθεί από τον πόλεμο της Γάζας και το μέλλον τους είναι πλέον αβέβαιο.

Η Τουρκία, που εδώ και μήνες βρισκόταν σε φάση «εξομάλυνσης» των σχέσεών της με το Ισραήλ, πρότεινε «αυτοσυγκράτηση» προς όλες τις πλευρές, ενώ εργάζεται πυρετωδώς στην κατεύθυνση του να αναλάβει κάποιου είδους «μεσολάβηση», ώστε να αναδείξει ότι αποτελεί μείζονα «περιφερειακό παράγοντα» στην περιοχή. Ο τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν είχε διαδοχικές επαφές σε ΗΠΑ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Παλαιστίνη και Αίγυπτο, για ενέργειες αποκλιμάκωσης.

Οι συχνές δηλώσεις του τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι «είναι πλέον ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος» με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και η άρνηση της Άγκυρας να καταδικάσει τη Χαμάς στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπως και οι υψηλοί τόνοι που υιοθέτησε σε τοποθετήσεις του ο Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ, εντάσσονται στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για συνολικότερη αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή.

Στήριξη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού

Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι κρίσιμη. Ανά πάσα στιγμή οι πολεμικές επιχειρήσεις μπορεί να επεκταθούν. Ήδη, οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά με την Χεζμπολάχ, που έχει τη βάση της στον Λίβανο. Η ένταση στις σχέσεις του Ιράν και της Συρίας με το Ισραήλ οξύνεται, ο ισραηλινός στρατός χτύπησε το αεροδρόμιο της Δαμασκού και του Χαλεπιού, ενώ η Τουρκία έχει τον δικό της σχεδιασμό. Ο αμερικανικός στόλος περιπολεί στη Μέση Ανατολή με ετοιμοπόλεμες δυνάμεις, σε συνθήκες που το κουβάρι των ανταγωνισμών περιπλέκεται.

Η επίθεση του Ισραήλ και οι εξελίξεις που βάζουν το Παλαιστινιακό στις μυλόπετρες εντεινόμενων γεωπολιτικών ανταγωνισμών, τονίζουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης της στήριξης της παλαιστινιακής αντίστασης. Σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις στην Ελλάδα, που καλούν τον λαό να συνταχθεί με το κατοχικό ισραηλινό κράτος και να εμπλακεί η χώρα ακόμα πιο βαθιά σε σχεδιασμούς που βρομάνε μπαρούτι, απέναντι στους διάφορους θιασώτες των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ θύτη και θύματος, αυτό που τώρα επείγει είναι να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, να στηριχθεί ο αγώνας του για ελεύθερη πατρίδα, να σταματήσει η ισραηλινή σφαγή και να στηριχτεί η αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική πάλη σε όλη την περιοχή.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το