Πρόσωπα: ΚΟΛΗΤΗΡΗΣ, ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ,

ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ, ΕΡΓΑΤΗΣ, ΠΑΡΟΧΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ, ΝΕΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Σκηνή 1η
(Μέσα στην καλύβα του Καραγκιόζη…)

ΚΟΛΗΤΗΡΗΣ: Γιατί πατέλα ξεσκονίζεις το ημίψηλο;
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Ο πατέρας σου, παιδί μου, διορίστηκε τμηματάρχης του υπουργείου Οικονομικών στην επιτροπή διαβούλευσης για το σχεδιασμό και την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ελλάδος. Τώρα πηγαίνω να αναλάβω καθήκοντα.
ΚΟΛΗΤΗΡΗΣ: Πατέλα! Πατέλα! τι θα πει «διαβούλευση»;
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Για να μαθαίνεις. Διαβούλευση είναι αυτό που καμώνεσαι πως ακούς όλους τους ενδιαφερόμενους, τους χτυπάς φιλικά στην πλάτη και μετά κάνεις αυτό που θέλει ο πλουσιότερος.
ΚΟΛΗΤΗΡΗΣ: Πατέλα, διαβουλευόμαστε για ένα κουλούρι;
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Α! Το διαβολόπαιδο μαθαίνει γρήγορα.
(Τραβάει μια σφαλιάρα στον Κολητήρη και φεύγει).

Σκηνή 2η
(Μέσα στο υπουργείο Οικονομικών)

ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ: Έλα Καραγκιόζη και άργησες. Σε περιμένει ο κόσμος.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Τίναζα το ημίψηλο, γι’ αυτό άργησα. Γιατί δεν τους βλέπει ο Σταϊκούρας;
ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ: Δεν μπορεί. Δε λέει καλά το Ρο και μπερρρδεύει τον κόσμο.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Να περάσει ο πρώτος παρακαλώ.
ΕΡΓΑΤΗΣ: Δε βγαίνω κύριέ μου. Δουλεύω δωδεκάωρο, παίρνω 500 ευρώ το μήνα. Το νοίκι για το ημιυπόγειο είναι 250 ευρώ, το ρεύμα ποιος ξέρει και χτες που πήγα στο φούρνο έδωσα για 5 κριτσίνια και ένα γιαούρτι 5 ευρώ. Το παιδί δεν έχει να αγοράσει κουλούρι στο σχολείο. Για θέρμανση άσε! Δυο πουλόβερ ο Σόιμπλε, τέσσερα εμείς. Μεγάλη φτώχεια κύριέ μου. Να αυξηθούν οι μισθοί.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Αγαπητέ μου, πρώτα απ’ όλα, η λέξη «φτώχεια» δεν υπάρχει πια. Μη μιλάς ξύλινα. Η γαλλική κυβέρνηση αντικατέστησε τη λέξη «φτώχεια» με τον όρο «ηθελημένη εγκράτεια». Μάθε να είσαι κοσμοπολίτης. Πως το είχε πει ο ΣΥΡΙΖΑ; «Ολιγαρκής αφθονία». Τέλος πάντων, θα μεταφέρω το αίτημά σου στον κύριο ΥΠΟΥΡΓΟ. Να δούμε τι θα χωρέσει ο δόλιος προϋπολογισμός σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε. Στο καλό (τον χτυπάει φιλικά στην πλάτη). Ο επόμενος παρακαλώ.

(Μπαίνει ο επόμενος, συνοδευόμενος από 5 φουσκωτούς)
ΠΑΡΟΧΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Δε βγαίνω κύριέ μου. Ξέρετε τι έξοδα έχει η οικογένεια; Η γυναίκα Πράντα – Γκούτσι, Γκούτσι – Πράντα. Ο γιος Φεράρι, η κόρη Ρόλεξ και Λουί Βιτόν, κάτι τα πάρτι στη Μύκονο και όλοι τους τρώνε ασυγκράτητοι «ριμπάι». Δε μπορώ να μειώσω τις τιμές της κιλοβατώρας και του λίτρου του πετρελαίου και του αερίου. Δε βγαίνω. Και φυσικά δεν έχω υπερκέρδη να φορολογηθούν.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Τον δύστυχο! Σας συμπονώ. Την άθλια κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει τη γνωρίζει ο κύριος ΥΠΟΥΡΓΟΣ και θα σας συμπεριλάβει στις επιδοτήσεις που προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μα τι είναι αυτό το «ριμπάι», μακαρόνια;
ΠΑΡΟΧΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Όχι αγαπητέ μου. Είναι μοσχαρίσια μπριτζόλα, των 340 γραμμαρίων και κάνει 275 ευρώ η μία.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Τι μου λέτε! Δυστυχία σκέτη τα έξοδά σας! Και ο Κολητήρης ήθελε ένα κουλούρι το πρωί… Ο επόμενος.

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Ήρθα με πρόταση για τον προϋπολογισμό. Φορολογήστε τα μακαρόνια, γιατί τα τρώνε οι πλούσιοι.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Εύγε νέε μου. Να και μια θετική πρόταση για αύξηση των εσόδων. Πάρε για μπόνους ένα εισιτήριο για Κίεβο. Συμπεριλαμβάνεται και διαμονή σε καταφύγιο την ώρα των βομβαρδισμών. Όλοι οι πολιτικοί έκαναν αυτή την εκδρομή. Να φανταστείς έχει αντικαταστήσει το σαφάρι στην Κένυα, για τα πολιτικά σαλόνια… Ο επόμενος.

ΝΕΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ: Κύριέ μου δουλεύω γκαρσόνι, με 300 ευρώ χωρίς ωράριο, ρεπό και αργίες. Τα πτυχία τα έσκισα. Δουλεύω, πεινάω – κάθομαι, πεινάω. Προτιμάω να κάθομαι και να πεινάω.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Κακομαθημένο παλιόπαιδο. Να πας να μαζεύεις καυκαλήθρες. Έχει έλλειψη στην αγορά.

Σκηνή 3η
(Στο γραφείο του υπουργού)

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Υπουργέ μου πολλοί οι Πτωχοί σε «ηθελημένη εγκράτεια».
ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κανένα πρόβλημα. Βεληγκέκα! την αύρα, τα ΜΑΤ, τα χημικά. Α! Και το Ιππικό Σώμα.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: (προβληματισμένος μουρμουρίζει): Το Ιππικό μάς έλειπε. Μωρέ, γαϊδούρια να πάρετε. Αυτά θα σας χρειαστούν για να μεταφέρετε τα πολυβόλα, αφού τα μηχανοκίνητα τα στείλατε στην Ουκρανία.

Τάνια Ζωγράφου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία