Πρόσωπα: Χατζηαβάτης, Καραγκιόζης, Κολητήρης, Γιώργος Αυτιάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γείτονες του Καραγκιόζη, Βεληγκέκας αρχηγός ομάδας ΔΙΑΣ.
(Ο Καραγκιόζης αραχτός έξω από την παράγκα του, παρακολουθεί τον Χατζηαβάτη που ντελαλεί ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας).

ΧΑΤΖ.: Ακούσατε! Ακούσατε! Βλάχοι, ξωμάχοι, Κρητικοί κι ερημοσπίτες, Ηπειρώτες κι άλλοι νησιώτες, πυρόπληκτοι, σεισμόπληκτοι, βροχόπληκτοι, εαμοβούλγαροι, αριστεροίοιοι! Η πολυχρονεμένη μας υπουργός Κεραμέως προσφέρει, ευγενικά, μαθήματα τηλε-εκπαίδευσης στην τηλεόραση. Θα διδάξει ο πολυχρονεμένος προφέσορ της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γνωστός πωλητής νανογιλέκων, Γεωωργιάααδης.

ΚΑΡΑΓΚ.: Βεβαίως αρχαία ελληνικά. Καθότι στους δούλους θα καταλήξουμε. Ποιος Μεσαίωνας. Αρχαία αρχαίοι θα γίνουμε με τις μεταρρυθμίσεις του Κούλη. (φωνάζει στον Κολητήρη). Κολητηράκο βγάλε την τηλεόραση έξω να μορφωθούμε παιδί μου και φώναξε και τη γειτονιά.

ΚΟΛΗΤ.: Ποια τηλεόλαση λε μπαμπάκο. Αφού δεν έχουμε τηλεόλαση.

ΚΑΡΑΓΚ.: Βεβαίως και έχουμε. Και αυτή απέναντι η τεράστια, στο καφενείο, τι είναι; Τηλεόραση δεν είναι; Καλύτερα και από την τάξη του σχολειού σου είναι εδώ. Ούτε συνωστισμός ούτε τίποτα. (Φωνάζει στο γκαρσόνι του καφενείου) Μια τηλε-εκπαίδευση γλυκιά βραστή, παρακαλώ, και σβέλτα. (Στο μεταξύ μαζεύονται πολλοί γείτονες βλέποντας τηλεόραση)

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓ.: (προς τον Αυτιά) Δεξιός στα αρχαία είναι ο επιδέξιος, ο καλότυχος, ο καλός, ο ικανός. Αριστερός στα αρχαία ελληνικά είναι ο γρουσούζης, ο ανίκανος, ο ανεπρόκοπος.

ΑΥΤΙΑΣ: Μα τι λέτε τώρα…

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓ.: Δεν το λέω εγώ, το Λιντλ, (μπουρδουκλώνει τη λέξη για να μην ακουστεί καθαρά), το λέει. Η ελληνική γλώσσα το λέει.

ΑΥΤΙΑΣ: Μα δεν είναι Πάπας το λεξικό.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓ.: Για τους οιωνοσκόπους, άμα τα πουλιά ερχόντουσαν από την αριστερή πλευρά, ήταν δυσοίωνος ο οιωνός. Άμα τα πουλιά ερχόντουσαν από τη δεξιά πλευρά, ήταν ευοίωνος ο οιωνός.

ΑΥΤΙΑΣ: Και ο Σόιμπλε από πού σου ήρθε;

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓ.: Από το βορρά. Αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

ΚΑΡΑΓΚ.: Βρε το χάφτα, τι λέει ο στόμας του! Κολητηράκο πιάσε από μέσα αυτό το λεξικό που βρήκαμε στα σκουπίδια από το σπίτι του υφυπουργού Συρίγου, αυτού με τη Χούντα, το Λίντλ-Σκοτ. Ά! Και το λεξικό του Μπαμπινιώτη, αυτό που έχω για μαξιλάρι μιας και είναι χοντρό. Διάβασέ μου τι λένε στο Αριστερός.

ΚΟΛΗΤ.: (διαβάζει από το Λίντλ -Σκοτ). Αα, Αβ, Αγ… Απ, Αρ, Αρι, Αριστερός… 2. μεταφορικά, αυτός που προμηνύει κακό, δυσοίωνος, γιατί στον αρχαίο Έλληνα οιωνοσκόπο, που κοιτούσε προς το βορρά, οι κακοί οιωνοί έρχονταν από αριστερά, σε Ομήρ. Οδ. (αμφιβ. προέλ.). Μωρέ πατέρα, λέει αμφίβολης προέλευσης και δε λέει ανίκανος ή ανεπρόκοπος.

ΚΑΡΑΓΚ.: Μπράβο το καμάρι μου! Λίγο διάβασε και είπε τελικά το Ρο. Είδες τι σου κάνει η γνώση…

ΚΟΛΗΤ.: (διαβάζει από το Μπαμπινιώτη). Πατέρα, πατέρα αυτός εδώ λέει πως το Αριστερός προέρχεται από το «Άριστος». Άαα! Άκου! Λέει πως το Υπουργός (υπό + έργον) στα αρχαία σήμαινε υπηρέτης, βοηθός, δηλαδή εννοεί ότι ο Γεωργιάδης είναι ανειδίκευτος; Τι γινόταν αν κοίταζε προς το νοτιά ο οιωνοσκόπος; Και οιωνοσκόπος ήταν αυτός που διάβαζε και τη σπάλα από το αρνί;

ΚΑΡΑΓΚ.: Ναι καμάρι μου! Αυτός ο επιστήμων. (Μονολογεί): Τι επιδέξια που λέει ψευτιές ο κανάγιας, με ύφος πεντακοσίων καρδιναλίων. Μπορεί να μην το ξέρεις αυτό που λες ή να λες ψέματα, αλλά πες το σαν να το ξέρεις, αρκεί να μην το ξέρει ο απέναντί σου.

ΓΕΙΤΟΝΕΣ: Τι τον ακούτε μωρέ! Κλείστε την τηλεόραση! Να μας πει για τις αυξήσεις! Για τους μισθούς! Και τους Νεκρούς!

ΒΕΛΗΓΚΕΚΑΣ.: (Δίνει εντολή).Το πιάνω και το πατάω κάτω όλους. Που τα κρίνουν το υπουργό. (Η ομάδα ΔΙΑΣ με αρχηγό τον Βεληγκέκα ορμάει στους συγκεντρωμένους και τους μπουζουριάζει).

ΚΑΡΑΓΚ.: Καλύτερα, έτσι θα πάω και καβάλα.

Τάνια Ζωγράφου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το