Ο Καναδάς γίνεται η τελευταία χώρα που σταμάτησε τις πωλήσεις όπλων, καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες εκκλήσεις προς τις χώρες να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

Ο Καναδάς θα σταματήσει όλες τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί, μια ημέρα αφότου η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε μια μη δεσμευτική πρόταση για τη διακοπή των πωλήσεων όπλων.

Ο Καναδάς, μαζί με την Ολλανδία, την Ιαπωνία, την Ισπανία και το Βέλγιο αναστέλλει τις πωλήσεις όπλων μετά τη βάναυση στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Πολλές άλλες χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν θα αγοράζουν πλέον ισραηλινά όπλα.

Οι απώλειες αμάχων συνεχίζουν να αυξάνονται στη Γάζα -αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε περισσότερους από 31.000 νεκρούς, με χιλιάδες άλλους να έχουν παγιδευτεί κάτω από ερείπια και να θεωρούνται νεκροί σε περισσότερους από πέντε μήνες βομβαρδισμών και χερσαίων εισβολών. Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών προκαλεί διεθνή καταδίκη από πολιτικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών με τη μορφή δηλώσεων, διαμαρτυριών και μηνύσεων που κατατέθηκαν κατά χωρών που φέρονται να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ. Ορισμένες χώρες ανταποκρίνονται σε αυτή την πίεση.

Ωστόσο, αρκετές χώρες (όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία) συνεχίζουν να προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ παρά τους τεράστιους αριθμούς νεκρών και τον επικείμενο λιμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν προμηθεύσει το μεγαλύτερο μέρος του αμυντικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των βομβών καταστροφής (bunker buster) 2000 λιβρών. Ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιμένει την τελική έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο, οι ΗΠΑ υποστήριξαν σταθερά το Ισραήλ με την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, συνεισφέροντας 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τις μεταφορές όπλων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, το 68% των εισαγωγών όπλων του Ισραήλ μεταξύ 2013 και 2022 προέρχονταν από τις ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός στρατός αποθηκεύει επίσης όπλα στο έδαφος στο Ισραήλ, πιθανώς για χρήση από τον ίδιο τον αμερικανικό στρατό. Ωστόσο, οι ΗΠΑ επέτρεψαν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει ορισμένες από αυτές τις προμήθειες κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

πληροφορίες aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το