Μπροστά από χάρτη που δείχνει το μισό Αιγαίο τουρκικό εμφανίστηκε ο Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, στην οποία συμμετείχε, ο Τούρκος πρόεδρος φωτογραφίζεται μπροστά από έναν χάρτη που γράφει «Γαλάζια Πατρίδα, έκταση 462.000 χιλιομέτρων».

Στον χάρτη αυτόν, το μισό Αιγαίο εμφανίζεται ως μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας. Οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης στον χάρτη αυτό περιλαμβάνονται ως τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα».

«Η Τουρκία διεξάγει έναν μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αγώνα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, με κάποιους να τάσσονται με τις θέσεις των αντιπάλων μας. Κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά και κάποιοι άλλοι, προκειμένου να μεγαλώσουν την πίτα τους, μεταφέρουν νερό στο μύλο των αντιπάλων μας. Γνωρίσαμε αυτή τη νοοτροπία και πριν από έναν αιώνα», ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Ερντογάν.

Ανέφερε επίσης ότι «η δύναμη των Τούρκων στρατιωτών δίνει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς», ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να αντιταχθεί σε κάθε είδους επιθέσεις εναντίον της χώρας και επεσήμανε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι πιο ισχυρές και αποτελεσματικές από ποτέ.

Σημείωσε ότι η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ και τις συμμαχίες της, ενώ για τη Συρία υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει υπομονή και χρόνο σε ό,τι αφορά τη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Τον Αύγουστο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε παρουσιάσει, σε συνέδριο στην Άγκυρα, χάρτη που εμφανίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου, αλλά και πολύ κοντά στην Κρήτη.

Τη φωτογραφία με τον Τούρκο πρόεδρο έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία.

πηγή: tvxs, sputnik

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το