Αρχηγοί κρατών από 16 αφρικανικά έθνη βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στη σύνοδο κορυφής με στόχο την εμβάθυνση των οικονομικών και στρατιωτικών δεσμών.

“Η Τουρκία στοχεύει να εμβαθύνει τους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με την Αφρική”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στη μεγάλη σύνοδο κορυφής Αφρικανών αρχηγών στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε μια θέση εκπροσώπησης της ηπείρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αρχηγοί κρατών από 16 αφρικανικά έθνη, μαζί με περισσότερους από 102 υπουργούς και εκπροσώπους της Αφρικανικής Ένωσης και της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, που έληξε στις 18/12.

Η Τρίτη Σύνοδος Κορυφής Εταιρικής Σχέσης Τουρκίας-Αφρικής έγινε μετά από έναν καταιγισμό δραστηριοτήτων της Τουρκίας με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με την ήπειρο.

Τον Οκτώβριο, η Κωνσταντινούπολη φιλοξένησε επιχειρηματικούς ηγέτες και δεκάδες υπουργούς από αφρικανικά κράτη για μια σύνοδο κορυφής με στόχο ειδικά την αύξηση του εμπορίου.

Τον ίδιο μήνα, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αγκόλα, τη Νιγηρία και το Τόγκο.

«Επισημαίνω: τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην αφρικανική ήπειρο και δεν εκπροσωπείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο Ερντογάν το Σάββατο.

«Πρόκειται για μια τεράστια, κατάφωρη αδικία. Είμαι ακόμα ενθουσιασμένος και συγκινημένος κάθε φορά που επισκέπτομαι την ήπειρο», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι είχε κάνει περισσότερα από 50 ταξίδια στην ήπειρο και έχει επισκεφθεί περισσότερες από 30 χώρες από το 2004.

«Αυτή η σύνοδος κορυφής είναι απόδειξη του γεγονότος ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την Αφρική και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Αφρική δεν είναι ένα προσωρινό ενδιαφέρον, είναι μια σταθερή δέσμευση. Οι Αφρικανοί αδελφοί και αδελφές μας δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία».

Εμβόλια, drones, ανάπτυξη εμπορίου

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα μοιραστεί 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον COVID-19 με αφρικανικές χώρες τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας ότι είναι «ντροπή για την ανθρωπότητα γενικά» το ότι μόνο το 6% του αφρικανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

Η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη να μοιραστεί την αντιτρομοκρατική τεχνογνωσία και να παραδώσει στρατιωτική τεχνολογία σε χώρες της Αφρικής, πρόσθεσε.

«Κατανοούμε ότι οι προκλήσεις ασφαλείας όπως αυτές του Daesh (ISIL), της Boko Haram και της al-Shabab δεν είναι μόνο για λίγες χώρες, αλλά μια κοινή πρόκληση. Η Τουρκία διαθέτει προηγμένη τεχνολογία όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία και η Τουρκία έχει μεγάλη εμπειρία όσον αφορά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε αυτή την ικανότητα στους Αφρικανούς αδελφούς και αδελφές μας».

Η Τουρκία έχει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στη Σομαλία, όπου βοήθησε στην κατασκευή υποδομών για την κυβέρνηση και εκπαίδευσε το προσωπικό ασφαλείας.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν επίσης παρουσία στη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν μια κυβέρνηση αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και τα τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση εκεί.

Ενώ οι λεπτομέρειες για το είδος της στρατιωτικής συνεργασίας που θα προκύψει από τη σύνοδο είναι ακόμη ασαφείς, ο Murat Yigit του Εμπορικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης είπε στο Al Jazeera ότι οι Αφρικανοί ηγέτες είχαν δείξει σαφές ενδιαφέρον για τις αμυντικές προσφορές της Τουρκίας.

«Οι επιτυχημένες ανακαλύψεις που έχει γνωρίσει η Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια αντανακλώνται σίγουρα στις σχέσεις της με την Αφρική», είπε ο Yigit. «Αναμενόταν να βελτιωθεί η αμυντική συνεργασία με χώρες όπως η Σομαλία, ο Νίγηρας και η Αιθιοπία.

«Επιπλέον, όπως φαίνεται στη Λιβύη, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα συμβάλουν σημαντικά στην ειρήνη στην περιοχή. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι, στη νέα περίοδο, η συνεργασία Τουρκίας-Αφρικής θα βρει νέους βασικούς τομείς στον στρατιωτικό και εμπορικό τομέα».

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Αιθιοπία νωρίτερα αυτό το έτος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα του πρωθυπουργού Abiy Ahmed.

Η Αιθιοπία, μαζί με το Μαρόκο, αγοράζουν ήδη όπλα από την Τουρκία. Τον Οκτώβριο, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι και οι δύο χώρες αγόραζαν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, τα οποία έχουν επίσης πουληθεί στο Αζερμπαϊτζάν, την Πολωνία και την Ουκρανία.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και αφρικανικών χωρών έχει επίσης αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια.

Τους πρώτους 11 μήνες του 2021, το διμερές εμπόριο είχε φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο Ερντογάν το Σάββατο, και η Τουρκία σχεδίαζε να το αυξήσει σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι περίπου 25.000 Αφρικανοί εργάζονταν στην ήπειρο σε τουρκικές εταιρείες, σε έργα αξίας 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και περισσότεροι από 14.000 Αφρικανοί φοιτητές είχαν σπουδάσει στην Τουρκία.

Η ενισχυμένη οικονομική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των αφρικανικών χωρών καθοδηγείται εν μέρει από την επιθυμία της ίδιας της Τουρκίας να διαφοροποιήσει τους εμπορικούς της εταίρους, δήλωσε ο Ismail Numan Telci, αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα.

«Αντί να περιορίζεται στους άμεσους γείτονες, η Τουρκία έχει προσεγγίσει ευρύτερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, για να διαφοροποιήσει τις στρατηγικές της δεσμεύσεις. Από αυτή την άποψη, η Άγκυρα θεωρεί τις αφρικανικές χώρες ως ισότιμους εταίρους στους στόχους της εξωτερικής της πολιτικής καθώς και στους οικονομικούς στόχους», δήλωσε ο Telci.

Οι Αφρικανοί ηγέτες, εν τω μεταξύ, προσπαθούσαν όλο και περισσότερο να βρουν αναπτυξιακούς εταίρους που βρίσκονται εκτός ιστορικών ευρωπαϊκών κέντρων ισχύος με αποικιακές ιστορίες στην ήπειρο.

«Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτές οι χώρες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις μοναδικές δυνατότητές τους, όχι μόνο για οικονομική ισχύ αλλά και για διπλωματικές και στρατιωτικές δυνατότητες.

Ως εκ τούτου, αυτές οι χώρες έγιναν πιο ανοιχτές σε νέες περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για να αυξήσουν τις δεσμούς τους για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους».

Στη φωτογραφία του “εξωφύλλου”: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καλωσορίζει τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φακί Μαχαμάτά, κατά τη διάρκεια της Τρίτης Συνόδου Κορυφής Σύμπραξης Τουρκίας-Αφρικής στην Κωνσταντινούπολη [Emrah Yorulmaz/Anadolu Agency μέσω Getty Images]

πηγή: aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το